Nyhedsbrev 25 2011

BREAKING NEWS
Her følger lidt nyheder fra den højtskummende ølfront. Øllet har indtaget byen Kolding og bølger frem og tilbage i byens gader med højlytte glug. Man mærker tydelig den velkendte humleduft, når man passerer byens velassorterede udskænkningssteder. Når mørket, ved denne årstid, falder tidligt på, byens butikker lukker ned for dagens salg, gaderne blive affolket og det bliver skummelt og listigt. Ja da kan man fra enkelte sidegader også høre et veltilpas og lettende bøvs oven på indtagelse af de dejlige livsgivende og opkvikkende øl. Jeg fornemmer at mange spændende øl står for døren, til at indtage vor by, og jeg kalder til kamp for at nedsvælge hver og en dråbe. Lad det blive en god og fair kamp, hvor så mange  øltyper som muligt får lov at prøve på, at slukke din tørst. Slut op under Danske Ølentusiasters fane og blæs til kamp for det gode øl.  Lad ”HØJT SKUM” gjalde over byen.
Nedenfor kan du læse om nogle af de steder i byen hvor kampen er taget op lige nu. Men der vil blive kæmpet på flere fronter i byens gader senere.

QUIZ
Vi minder om vor Quiz nu på torsdag d. 29. sept. på Republikken kl. 20.00 i Munkegade i baglokalet – alle er velkommen.

NYT I JERNBANEGADE
Nu er det helt slut med lingeri og salg af andre erotikfremmede effekter i den smalle ende af Jernbanegade over for det gamle bibliotek. Scor.dk er væk – men måske kan du stadig score i huset. Stedet er blevet til et rigtig værtshus ”Jernbanecaféen” og lige åbnet i to etager med dartbaner på 1 sal. Her kan der drikkes øl nu bl.a. fra Fuglsang. Det er Centerpubben i Bramdrupdam der har overtaget stedet og nyindrettet det til pub. Vi siger velkommen til det nye ølsted – der ikke selv kan stave til deres eget navn – så kik efter: ”Jernbanecafen”     

FRA ØLLETS DAG:
Fra Øllets Dag i Kolding bringer vi her top seks listen over de bryggerier der udskænkede flest smagsprøver på dagen i Kolding ud af de i alt 25 bryggerier:
1. Kolding Bryglaug – 669 stk. smagsprøver.
2. Fuglsang (incl. Brandbilen)  633 stk.
3. Bjert Bryg – 597 stk.
4. Skovlyst – 521 stk.
5. Refsvindinge Bryggeri – 467 stk.
6. Warwick Bryghus – 404 stk.
Tillykke til Kolding Bryglaug med den store interesse.
Der var rekord med ca. 200 besøgende til ølsmagning i Festteltet med 2 x Mathews.

NYT FRA LIVA STORMARKED PÅ GALGEBJERGVEJ.
Vi har modtaget følgende fra Liva Nord:
Vores Slagter har lavet to hjemmelavede skinker:  ”Svensk Juleskinke” og ”Landskinke” med Trolden Bryghus ”Kolding Mørk” øl. Og hjemme røget Hamburgerryg med ”Trolden Coal waggon Brown ale”. Alle tre produkter laver vi gratis smagsprøver på fredag d. 30. sept. Fra kl. 12.00 i Liva Nord. Samtidig vil der også være smagsprøve på ”Coal Waggon Brown ale” fra Trolden Bryghus i Liva Nord.
Det er kun i Liva Nord der er smagsprøver og kun nu på fredag d. 30. sept. kl. 12. - ca. lukketid . Selve øllene kan dog også købes i Liva Syd.
Mvh. Henrik Feldthaus - Liva
Modtager af Den Regionale Ølpris 2011
for Sydøstjylland.

NYT FRA MUNKEGADE.
Seneste nyt på Republikken:
Så er der Duvel på hanen på Republikken – Dejlig belgisk øl.

DEN ENGELSKE PUB I PASSAGEN.
Seneste nyt fra You´ll Never Walk Alone:
Mini-ølsmagning
Et nyt øltiltag på pubben hver torsdag aften !
Jo, vi har mange flaskeøl, og jo, det er svært at få dem smagt allesammen! Men nu er det muligt for én person eller flere at komme ind på pubben og holde egen mini-ølsmagning uden at skulle drikke en hel flaske af hvert mærke. Efter sommerferiepause starter vi igen til september.

For sølle 75kr. kan man smage på 5 udvalgte bryg i eget tempo og sågar få lidt fortalt om bryggene af en af vore tjenere, naturligvis med fare for, at man bliver klogere for hver slurk.

Og glem så endelig ikke, at vi i tidsrummet fra kl.17.30-20.00 også serverer fast føde i form af vore asiatiske specialiteter.

Kan livet blive meget bedre?!

Skænk dit eget fadøl
Vi har 3 borde med egen tappehane
Vær god mod dine venner, bekendte, familie, kolleger eller kunder, og bestil et af vore tre nye borde med egen tappehane!

Servér lækkert fadøl for dem noget billigere, end hvis du købte det ved baren!

Info og bestilling hos Torben på 28118845 eller på torben.mathews@tdcadsl.dk

DANSK ØLMÆRKE OG "VEJEN TIL GODT ØL"

Hej alle medlemmer i Kolding.
Nu skyder vi gang i forberedelserne til uddelingen af ”Dansk Ølmærke 2012-13” samt udgivelsen af ”Vejen til godt øl”. I lighed med sidst Dansk Ølmærke blev uddelt, vil vurderingen tage udgangspunkt i de fem ”kvaliteter”, der er nævnt under hvert udskænkningssted samt de kommentarer, hvert medlem har mulighed for at give stederne efter login. Til dette har vi brug for Jeres hjælp. Vi vil derfor bede jer om - så hurtigt som muligt og inden den 15. oktober - at tjekke de oplysninger der ligger om værtshuse på jeres lokalafdelings hjemmeside, og indsende rettelser og tilføjelser til lokalbestyrelsen i Kolding. Vi sørger så for rettelserne. Brug: claus.mortensen@ale.dk
Som noget nyt vil vi i år give hver lokalafdeling mulighed for at få nævnt op til tre gode indkøbssteder indenfor lokalafdelingen i ”Vejen til godt øl”.
Vi skal derfor bede jer om også at opdatere de oplysninger, der ligge om indkøbssteder på jeres lokalafdelings hjemmeside, og indsende rettelser og tilføjelser inden d. 15. oktober. 2011
 
 Se også om nogle af værtshusene/indkøbsstederne i mellemtiden er lukket, eller ikke længere fortjener den anbefaling fra lokalafdelingen/foreningen der ligger i at være på listen - disse skal så slettes, og endelig om der er andre værtshuse/indkøbssteder der burde være på listen – Det kan bl.a. være helt nye steder, eller er nogen blevet overset.
Samtidig vil vi opfordre Jer medlemmer, til at gå ind og skrive kommentarer til de enkelte værtshuse. Det er pt. ikke muligt endnu, at komme med kommentarer til indkøbsstederne. Dette må gerne ske allerede nu inden siderne er blevet opdateret og husk, at det ikke kun er indenfor ens egen lokalafdeling, det er muligt at komme med kommentarer.
HERUNDER FØLGER EN FORKLARENDE OVERSIGT OVER DE FEM 'KVALITETER' VORES REDAKTØR KAN ANFØRE DIREKTE FOR HVERT ENKELT VÆRTSHUS, OG EN KORT NOTITS OM FORVENTNINGERNE TIL DEN 'FRIE' TEKST DER DERUDOVER ER OM HVERT VÆRTSHUS.
Hjælp din forening med at lave så gode anmeldelser i din lokalafdeling som muligt. Så har du jo
også en undskyldning for at gå ud og tage din en lille øl....
 
Kriterier:

ANTAL FLASKEØL:
Det antal flaskeøl der til stadighed udbydes til salg på stedet.  Øl der kun udbydes i forbindelse med specielle arrangementer, som f.eks. ølsmagninger, festivaler eller lignende skal ikke tælles med.
 Mulighederne er:
ingen
1-25
25-50
50-100
over 100

ANTAL FADØLSHANER:
Det antal øl på fad der til stadighed udbydes til salg på stedet.
  Har et værtshus f.eks. fem haner med den samme øl på alle fem skal det tælles som én hane, eller har et værtshus to barer med hver 10 haner men samme 10 øl i begge barer skal det tælles som 10 haner.
 Mulighederne er:
 ingen
1-3
4-6
7-10
over 10
 
VÆSENTLIGSTE KVALITET - der kan kun angives én af mulighederne:
Man bruger øl som ingrediens i maden og anbefaler øl der passer til maden - er selvfølgelig kun relevant for steder med egentlige spiserestauranter!
 
Egne arrangementer - altså ikke Danske Ølentusiasters arrangementer på stedet - det kan være ølsmagninger, festival-lignede arrangementer, ølstudieture m.v.
 
Egen import - dvs. at stedet selv importerer øl, der i øvrigt ikke kan fås i Danmark.  
 
Stedets helt egen øl - dvs. øl der fra bryggeriet kun leveres til stedet, og kun sælges på stedet, eller øl brygget på værtshusets eget bryggeri.
 
Cask ale - dvs. 'real cask ale', altså upasteuriseret, ufiltreret øl, der bliver tappet direkte fra det fad det har haft sin 'anden gæring' i uden brug af kuldioxid (jvf. CAMRA's definition).
 
Mulighederne er:  
 
Stedet bruger øl i og anbefaler øl til mad
Stedet har egne ølarrangementer
Stedet har egen import af øl
Stedet har sin egen øl
Stedet har cask ale
PERSONALETS VIDEN OM ØL:  
Det er selvfølgelig stedets 'faste' personales viden man skal bedømme. Nyansatte og midlertidige afløsere skal ikke medregnes.
 
Svarmulighederne er i øvrigt udtryk for stigende viden, hvor første mulighed er mangel på viden, og anden, tredie og fjerde mulighed er stigende viden, normalt klassificeret som 'kende', 'kunne' og 'beherske'.
 
Mulighederne er:
Personalets viden om øl er begrænset
Personalet har en smule viden om øl
Personalet har baggrundsviden om det øl der serveres
Personalet kan rådgive og vejlede gæster om det øl der serveres HAR STEDET ET ØLKORT:  
Et simpelt ølkort - her kan man som minimum forvente navn og pris.
 
Et informativt ølkort - her kan man som minimum forvente navn, typebetegnelse og/eller kort beskrivelse, procent og pris.
 
Mulighederne er:
 
Stedet har intet Ølkort
Stedet har et simpelt Ølkort
Stedet har et informativt Ølkort
 
 Den 'frie' tekst under det enkelte værtshus bør være kort, bør ikke gentage de oplysninger der allerede er i 'faste' værdier, men bør uddybe stedets kvaliteter med baggrund i disse.
Og evt. mangler.
 
Udvalget, der skal stå for tildelingen af Danske Ølmærke 2012 på landsplan består af:
Claus Mortensen -  Kolding.  Landsbestyrelsen
Michael Gorm – Odense
Kaj-Erik Nielsen - Esbjerg
 


HØJT SKUM
DANSKE ØLENTUSIASTER
Claus Mortensen – 4045 9028
Lokalformand – Kolding & omegn
www.kolding.ale.dk  -  claus.mortensen@ale.dk
Kolding - Øllets By