Alverdens øl & mad i Kolding

- en kulinarisk rundrejse i øllets og madens verden

Som ølentusiast i Kolding har man den fordel, frem for mange andre ølentu-siaster i det ganske land, at man bor tæt på et af de helt store ølmekkaer i Danmark. You'll Newer Walk Alone med tilstødende restauranter. På den måde er man altid tæt på godt øl og god mad.

For at udnytte denne fordel havde lokalafdelingen i Kolding torsdag den 2. december 2004 som afslutning på endnu et godt ølår, sat pubejer, forfatter, kok, sprogekvilibrist, modtager af Ølmærket i guld og Danske Ølentusiasters Ølpris 2004, Torben Mathews, stævne på hans restaurant Gaven Til Maven. Formålet var at smage på nogen af de retter, som vi har læst om i Torbens bog "Alverdens øl og mad. En øl-elskers oplevelser og kulinariske udfoldelser".

 

Toben byder velkommen

Torben bød velkommen med en velkomstdrink fra Les Artisans Brasseurs (øl tilsat abrikos- og ferskensaft) - dejligt frisk. Han indledte med at forklare, at det var en almindelig misforståelse, at det øl, som indgår i retter med øl, nødvendigvis er det samme, man skal drikke til. Det er på ingen måde sådan, hvilket aftenens menu var et godt eksempel på.

 

Waterzooi og Grebbestad Hummer

Første ret på menuen var en traditionel belgisk waterzooi (fiskestuvning). Torben lagde vægt på, at vi smagte den originale ret med forskellige skaldyr, hummerhaler, fisk, porre, knoldselleri og selvfølgelig øl (hvedeøl og juleøl). Til retten fik vi Grebbestad Hummer årgang 2004. "Det er ikke let, at få disse øl hjem, da de normalt ikke eksporteres," berettede Torben og fortsatte, "så jeg måtte derop flere gange, før det lykkedes at få nogle kasser med hjem." Denne specielle øl er udviklet specielt til at drikke til hummer. Den kan ikke stå alene, da den virker både tør og lidt kedelig. Men sammen med retten fungerede den rigtig godt. Lars, brygmesteren på Grebbestad, lider af skaldyrsallergi, så da han udviklede øllen, blev han nødt til at bruge vin, der anbefales til hummer, som reference.

 

M/S Madonna Special og Nimmo's XXXX

Denne ret stammer oprindeligt fra et arrangement på M/S Madonna, De Forende Bryggeriers tremastede topsejlet skonnert. Retten er udviklet af Chili John, og var på den måde aftenens krydrede indslag. (Gaven Til Maven serverer normalt asiatisk inspireret mad.) "Oprindeligt skulle der Rød Tuborg eller Gammel Carlsberg i denne ret, men den røde Tuborg findes jo ikke mere, og det, der sælges som Carls Lager, har ikke de kvaliteter, som den oprindelig øl havde." Så fik mastodonten lige den bredside fra Torben. "Derfor har vi måttet ty til noget andet øl (Strongarm fra Cameron), hvilket også fungerer fint." Nimmo's XXX, som vi fik serveret til, en Traditionel Northon Ale på 4,4 % alc., fra samme bryggeri, passede fint til rettens krydrede indhold. Retten består af kyllingekød, der blandes med Hoisinssovs og Sambal Oelek. Olie kommes på en pande, hvor porre og kylling brunes, dertil tilsættes østershatte, når kødet er næsten gennemstegt. Til sidst hældes Strongarm over, og der smages til med salt og peber. Det hele simrer, til sovsen har den rette kraftige konsistens. Der serveres kartofler kogt i letsaltet vand til. En rigtig herreret, som var medvirkende til en langsom men sikker forspisning for flere af de lokale ølentusiaster.

 

Herr Hartmanns Oksesteg og Bière de Noël

Man kommer sjældent til arrangement hos Torben, uden man lige runder Herr Hartmann fra det lille Brauerei Hartmann i Würgua i nærheden af Bamberg. Her har man brygget godt øl siden 1550. Torben lærte i sin tid stedet at kende, da han træt, efter en af sine ølopdagelsesture, havnede her for at få lidt at spise og drikke. Han blev så betaget af det gode øl, at han mente, det skule være en del af ølkortet på pubben i Kolding. Det er ikke lige nemt at få en gammel konservativ brygmester til at gå med på den idé, men som vi jo ved, lykkedes dette. "Herr Hartmann ringer gerne, når vi har fået leveret og tjekker, at øllet bliver opbevaret korrekt." Torben trækker på smilbåndet. "Haben Sie mien Bier aus kühl gestellt Herr "Matthäus".." Når man er bekendt med denne strikse tysker, er det jo nærliggende at spørge, hvordan Herr Hartmann stiller sig til, at hans øl bliver brugt i denne ret. "Han ved det ikke," er svaret kort.

Hvis det står til mig, kan Herr Hartmann da ikke have noget imod dette - retten er simpelthen herlig. Oksestegen marineres i Herr Hartmanns Erbschänk (Schwarzbier) et døgn på køl, før den skal bruges. Først brunes stegen for sig selv og krydres, dernæst brunes gulerødder, knoldselleri og  kartoffel. Det hele simrer under låg i en gryde ca. halvanden time tilsat fond, tomatpuré og øl (i vores tilfælde 2 L. Erbschänk). Til retten fik vi Bière de Nöel fra Abbay du Val-Dieu, en rigtig god belgisk julesag - den samme, som indgik i waterzooien tidligere. Hvis man ikke var mæt før, så var alle det nu. Så man kunne jo kun vente på det sidste indslag, desserten.

 

Morocco Trifli og Grebbestad Jul

Oven på en så storslået middag skal der noget dessert til. "Hvis man kender Chili John, er man klar over at denne trifli ikke ligger i den lette ende, men den smager fortræffeligt." Torben gjorde en sigende bevægelse med hånden for at illustrerede en temmelig stor mave. Det er nemlig Chili John, som har haft en finger med i spillet, da denne dessert blev kreeret. Morocco Trifli serveres i portionsglas, hvor der er lagt en bund af makron og Moroco Ale - en ingefær Ale fra godset Levens Hall i det nordlige England. Hvis man bruger Ale uden ingefær tilsættes ingefæren separat i retten. Portionsglasset fyldes med friske jordbær, der er skåret i stykker og drysset med sukker. En creme af makron opløst i Morocco Ale og blandet med flødeskum fordeles over jordbærrene. Glasset pyntes med blåbær og flødeskum. Til denne herlige dessert drak vi Grebbestad Jul fra det lille mikrobryggeri, der leverer Hummerøllen.

 

Tak for i aften

Som afslutning på hele arrangementet fik vi Urchon fra Brasserie des Géants, en dejlig belgisk Ale på 7% alc., at gå hjem og slå mave på - der var simpelthen ikke plads til mere den aften. "Husk, det er kun fantasien, der sætter grænsen, når man anvender øl i maden. Prøv jer frem," lød Torbens anbefaling som afskedssalut til de mætte ølentusiaster. Herfra skal der lyde et tak for endnu et inspirerende og ikke mindst mættende arrangement.

Artiklen bragt i Ølentusiasten nr. 26

Teskt & Foto: Søren Hjortbøl

You'll Never Walk Alone

A.L. Passagen 2

6000 Kolding

Tlf.: 75508044

Mail: mathews(at)remove-this.image.dk

www.denengelskepub.dk/

Gaven til Maven

A.L. Passagen 9-11

6000 Kolding

Tlf.: 75508044