Festivalanbefalinger: Ole Madsen

31.05.2018 10:41

1.000 forskellige øl, som du kan gå på opdagelse og fare vild i. Det er, hvad Ølfestival 2018 byder på. Her får du Ole Madsens 15 bud på, hvilke øl du skal holde øje med. Ole Madsen er redaktør på Danmarks eneste specialmagasin om øl, ØLentusiasteN. Husk dog, at gå lade dig overraske og gå på opdagelse på egen hånd.

Danske Ølentusiasters Ølfestival er et overflødighedshorn, hvor der er muligt at smage over 1.000 forskellige øl. Men hvor skal man begynde, og hvor skal man slutte. 15 smagsprøver bør de fleste kunne klare, mængdemæssigt svarer det blot til tre store fadbamser.

Jeg har to råd. Det første er: Lad være med at spilde tiden med at stå i kø efter noget øl, der er altid noget andet lige så godt, måske endda lige ved siden af. Det andet råd: Begynd med de lyse og lette øl og slut med de mørke og kraftige øl.

God festival!

Ole Madsen
Redaktør, ØLentusiasteN

1. Krenkerup Helles (Helles, 4,5 %)

Bundsolide Krenkerup Bryggeri brygger primært tyskinspirerede øl. Bryggeriet er er især kendt for Krenkerup Rauch Bier og Krenkerup Doppel Bock, som har høstet international hæder. I år fylder bryghuset ti år. Det fejres med nyheden Krenkerup Helles. En velbrygget frisk Helles kan med sin brede maltkrop og et svagt strejf af humle være utroligt læskende og en perfekt start på Ølfestival.

Krenkerup Bryggeri, stand D-3

2. Bryg 61 – IPA (NEIPA, 5,5 %)

Det relativ nye bryggeri Åben fra Kolding har fokus er på amerikanske og “velhumlede” IPA’er. Deres første øl – "Bryg nr. 61 – IPA" – hedder bryg nr. 61, fordi de brugte 61 forsøg på at nå til denne opskrift. Forfriskende "New England-ish IPA” på 5,5 % med masser af amerikansk Citra- og Mosaic-humle. Pilsner-malten er af egen produktion.

Bryggeriet Åben, stand C-03

3. Musicon Der Berliner (Berliner Weisse, 3,8 %)

Musicon Mikrobryggeri fra Roskilde er et spritnyt bryghus, som debuterer på årets ølfestival. Der Berliner er en sourbeer syrnet med mælkebakterier og behandlet efter alle de tyske forskrifter. Lav alkohol og fuld fart på smagen. Frisk og sur med frugtnoter fra de 30 kilo fede, danske hindbær, der røg med i brygget.

Musicon Mikrobryggeri, stand D-16

4. Mangalore (Fruit sour, 5,5 %)

Vi snupper endnu en syrlig sag. Dry & Bitter Brewing Company blev stiftet i begyndelsen af 2015 og har til huse i det nedlagte Borup Mejeri i Gørløse vest for Hillerød. Bryggeriet, der har forbindelse til Fermentoren, er især kendt der IPA’er og sours. Mangalore er en enormt saftig, sur øl med en smuk glød. Masser af mango er ligeledes anvendt i denne frugtbombe.

Dry & Bitter Brewing Co., stand C-18

5. Havesangeren (Amber Lager, 5,3 %)

Vinderøllen fra håndbryggerkonkurrencen Værløse Open Beer Challenge 2018. En Amber Lager med lyng og hyldeblomst af Per Skovgaard Rosen og Sten Gertsen. Øllet skulle være friskt, forførende og er brygget som ledsager til de lyse forårsaftener, når plæneklipperen har overstået dagens dont. Per og Sten åbner inden længe Himmelev Bryghus ved Roskilde.

Den 3. marts åbnede Glyngøre Shellfish Limfjordens Østersbar, Danish Oyster Bar, hvor der er 45 barpladser på skibsdørk med udsigt over Limfjorden på Glyngøre Havn. Fur Bryghus har, i et samarbejde med Glyngøre Shellfish, brygget en let stout på 5,0 %. Friske østers tilsættes under brygningen og giver øllet en sofistikeret smag af mineraler, malt "vild natur" med duft af engelsk lakrids. Østersen er er betragtet som et elskovsmiddel igennem tiderne. XO er slang for "hugs & kisses". Øllet er brygget på røgmalt, karamelmalt, chokolademalt.

Fur Bryghus, stand C-10

7. 200 år (Skibsøl, 5 %)

Skibsøl med 22 % røget malt, brygget i anledningen af Frederikshavns 200 års Købstadsjubilæum. Nyd den i høj søgang med en omgang beskøjter. Så absolut en af de mere sjældne øltyper.

Skagen Bryghus, stand B-05

8. Black Smoked Ghost (Røgøl, 7 %)

Røget malt har været kendt i århundreder. Den intense røgsmag var et resultat af, at malten blev tørret over åben ild, før den kunne bruges til brygning. Moderat røgøl, som er humlet jævnt over hele kogning med fire klassiske humler. Velegnet til sommerhygge omkring bål og grill.

Herslev Bryghus er et gårdbryggeri beliggende på Toftegaard i landsbyen Herslev tæt ved Roskilde Fjord. Toftegaards 30 hektar er omlagt til økologisk drift, og grundlaget til ølproduktionen stammer fra bryghusets egne marker. Jeg har man ikke smagt det før, så skal variationerne over Herslev Bryghus’ fadlagrede øl skal smages. Især Mark-variationerne kan anbefales.

Herslev Bryghus, stand C-01

10. Tripel Trouble (Belgisk Tripel, 8,2 %)

Hos Hoppe.beer brygges der øl inspireret af den belgiske bryggetradition. Tripel Trouble Klassisk Belgisk Tripel med noter af appelsin & koriander. Den maltede hvede giver øllet en friskhed samt noter af frugt. Hoppe.beer præsenterer også tre ultra small releases fra BrygBrygBryg, et nyt københavnsk brygprojekt med en provokerede attitude.

Hoppe.Beer, stand B-16

11. Codename Rahbek (Stout, 9 %)

Spybrew, som består af danske Jens Lynge Larsen, der bryggede sin første øl tilbage i 2004, og svenske Stefan Holmén leger med rigtigt mange, og temaet for deres stand i år er ”Collaboration Brew” – altså øl, som er brygget i samarbejde med andre bryggere/bryggerier. Så med andre ord, er det en stand, hvor der kan og skal smages meget øl, men skal der udpeges én, må det være Codename Rahbek, en stout 9 % brygget sammen med Michael Rahbek, som er ny produktionschef på Nørrebro Bryghus, men som tidligere har bryghuschef på Husbryggeriet Jacobsen.

12. Ugly Duck Smoked Barley Wine (Barleywine, 12 %)

Indslev Bryggeri/Ugly Duck har rigtig mange øl med, som de kun er en fustage af. Så det handler om at være på standen på det rigtige tidspunkt. En af de øl med begrænset mængede er Ugly Duck Smoked Barley Wine. Bryggeriet har lavet nogle forskellige versioner af den oprindelige Hr. Hjortbøl Barley Wine, og dette er en af dem. Kompleks smag med noter af eg, toffee og masser af røg.

Redekassens Skovskade Håndbryg er fadlaget på rugwhiskeytønde i et år. Den er lavet af syv bryggere, som hver skulle komme med en ingrediens. I dag er der ingen af de syv bryggere, som kan huske, hvad der er i den. I det hele taget er der vildt mange spændende øl på Næstved Bryghus’ stand.

I følge bryghuset er det er en kraftig sag, men stadig sød og blød. Her er blandt andet anvendt portvinsgær og Kentucky Bourbon-gær, samt tilsat Bel Claro lakrids, rørsukker og sirup. Den spændende vintageøl serveres dog først lørdag kl. 15 – og det er først til mølle – der er kun en fustage.

Gunlød er en 19% mjød lagret tre måneder på skotske whiskyfade. Mjøden er strågul i farven, vinøs med anstrøg af whisky i sin aroma og en sødmefuld, rund smag med tydelige noter af whisky. Mjøden serveres direkte fra fadet. Givetvis en solid afslutning på en god festival.

Meld dig ind

Som medlem af Danske Ølentusiaster støtter du arbejdet for at bevare et rigt og varieret øludbud i Danmark. 

Læs mere her