Ølpebernødder til de glade juledage

21.11.2018 10:11

Ølpebernødder er sprøde og lækre. Foto: Anne-Mette Meyer Pedersen og Sandra Vinding, humulusblog.blogspot.dk

Juleøl kan sagtens bruges i alt fra gryderetter til and og - som her - i pebernødder. Få Anne-Mette Meyer Pedersens opskrift på de små, brune og sprøde julekager her.

Pebernødder hører, ligesom juleøl, sig til, når de kolde og mørke decemberdage har et godt tag i det danske land. Og hvorfor ikke kombinere de to? Altså juleøl og pebernødder.

Her får du opskriften på ølpebernødder. Bare rolig, du skal ikke bruge en hel øl, så der er også herlig juleøl til bageren.

Sådan gør du…

  • Smør og sukker piskes godt sammen, så det begynder at blive hvidt.
  • Krydderier, kakao, fløde og øl tilsættes, og der piskes igen.
  • Mel og sirup hældes i en røreskål – gerne på en køkkenmaskine, da dejen blive meget tung. Sukker og smørblandingen tilsættes og dejen røres sammen.
  • Tilsæt eventuelt mere mel til dejen er til at forme og hænger i fingrene, når du triller en lille bolle, men ikke for meget. Hvor meget mel, afhænger blandt andet af, hvilket mel du bruger. Dejen vil være ret blød, indtil den har været i køleskabet. Lad dejen hvile i køleskabet mindst fire timer – gerne natten over.
  • Tril dejen til ”pølser”, som skæres ud i ensartede, små stykker, der trilles til kugler. Eller rul dejen ud og skær derefter i små kvadrater. Kuglerne skal være cirka samme størrelse som en hasselnød-kerne, inden de bliver bagt.
  • Bag pebernødderne ved 190 grader i 14-18 minutter – afhængigt af størrelsen. De skal være lysebrune og må ikke blive for mørke. Mørke pebernødder er bitre, så prøv dig frem. 

Fif: Hvis pebernødderne ikke er sprøde, når de er blevet kolde, kan du give dem en tur mere i ovnen.

Ingredienser (1.200 pebernødder)

  • 500 gram sukker - gerne rørsukker
  • 250 gram stuetempereret smør
  • 2 deciliter piskefløde
  • 1 deciliter juleøl
  • 125 gram lys sirup
  • 125 gram mørk sirup
  • 40 gram bagepulver
  • 10 gram stødt ingefær
  • 10 gram stødt kanel
  • 4 gram stødt peber
  • 10 gram stødt kardemomme
  • 12 gram kakaopulver
  • cirka 1 kilo hvedemel

(Opskriften kan sagtens halveres, hvis du ikke lige skal bruge 1.200 pebernødder. Dermed bliver der også lidt ekstra øl til bageren). 

Opskriften på ølpebernødder er en opdateret version af Anne-Mette Meyer Pedersens oprindelige opskrift, bragt i ØLentusiasteN #71, december 2012. 

Meld dig ind

Som medlem af Danske Ølentusiaster støtter du arbejdet for at bevare et rigt og varieret øludbud i Danmark. 

Læs mere her