Belgiske aftener i marts 2006

De 2 Belgiske aftener i marts 2006 samlede 71 deltagere, det største fremmøde var til den røgfri aften! Vi smagte 8 øl tilsat "Belgisk beersnack" bestående af ost og sennep fra Westmalle klosteret, pølse, løg og brød. Aftenens overraskelse var en Zeppelin øl som er speciel brygget til `t Waagstuk i Antwerpen. Stedet blev bombet af en tysk Zeppeliner under første verdenskrig. Det var den øl der tog flest kegler hjem de 2 aftener. Øllen faldt vi over på vores sidste besøg i Antwerpen i marts, se under Zythos 2006. Vi købte et par rammer på stedet, og fik vores venner fra Esbjerg afdelingen til at fragte dem helt til OCC. De bevæger sig altid rundt i 40 personers turistbusser, så det er en fornøjelse at kende dem. Tak for hjælpen.

Det var forøvrig nok første gang at der blev serveret Duvel (djævel) på Carlsens Kvarter.

 

7 af aftenernes øl.
Aftenernes 8 øl Zeppelin fra `t Waagstuk i Antwerpen. Øllet bliver brygget på Bios i Ertvelde.

Til aftenerne holdt Niels et foredrag om Belgien. Det gjorde han så godt at det lykkedes at få mindst 2 medlemmer til at tage med Svendborg afdelingens udflugt til Antwerpen den 25 maj.

Oplæg til Belgisk aften DØE Odense 21/3 & 27/3

Den franske præsident Charles de Gaulle udtalte engang: Belgien er et land opfundet af englænderne, for at fornærme franskmændene!!, om han derved hentyder til Napoleons bitre nederlag ved Waterloo i 1815 melder historien intet om, men De Gaulle var en stor beundrer af Napoleon.

Belgien er et sammensat land – arkitekturen er i bedste fald rodet, i visse tilfælde sublim, andre gange rent 70`er kitch, typehuset blev i hvert fald ikke opfundet af en belgier – den politiske opdeling i landet forstår vel kun Belgierne selv – dette lidt skæve, og dog moderne land, syntes at fungere på sine egne præmisser – ikke som andre europæiske lande hvor der er klare sproglige og kulturelle afgrænsninger.

Det siges at det belgiske køkken består af det bedste fra det franske + en god portion selvkonstruerede retter oveni?, tjae jeg er tilbøjelig til at give dem ret – hvem kan ellers finde på at servere fritter overhældt med mørt hestekød, der har simret i timevis i ølsovs, toppet op med en stor klat mayonnaise? Eller muslinger med fritter, tilberedt på utallige måder, jeg siger MUMS.

Hvad adskiller Belgien fra Danmark?, tja en hel del – de 2 store sproggrupper, der afstedkommer en kompleks sameksistens mellem Flamlændere og Walloner – lidt som vores Århushistorier, bare i Belgien er der en reel mulighed for splittelse – i Danmark vil vi ikke undvære Århusianerne.

I Belgien laver de generelt bedre øl end i Danmark . og flere forskellige typer – nogle af disse brygges kun i Belgien eks gueuze & tripler samt Trappister. Flere af disse typer værdsættes over hele verden. Man kan sig at en dansk grøn Tuborg sælges over hele verden – men værdsættes den?.

Hver egn i belgien brygger deres egne specielle øltyper med en markant smag der repræsenterer netop deres geografiske område. Dvs forståelsen af en traditionel blond er anderledes i Antwerpen end i Liège – en grøn Tuborg smager ens i Århus og Odense.

Den måde at beskrive den knivsæg Belgien balancerer på, er vel bedst beskrevet ved at sige: et skridt over det sublime, og alt bliver latterligt – men et skridt over det latterlige, og alt bliver igen sublimt!!

Jeg tror aldrig det vil lykkes mig at fange tidsånden eller pulsslaget i dette land, men som ølentusiast kan jeg fandneme gøre et helhjertet forsøg på at lære deres øl at kende!!.

Der findes kun en måde at danne jeres egne indtryk på – rejs derned – lad dette forunderlige moderne tegneserieland krybe ind under huden på jer. Fra de mørke dybe Ardennerskove, hvor tiden syntes at stå stille, til Flanderns åbne vindblæste vidder, med alle de små byer.

Men en advarsel skal der lyde! En ting er dog helt sikkert! Hvis i, som rigtige ølentusiaster, elsker godt belgisk øl, ja så vil jeres skæbne, således som min egen, være beseglet fra første færd – som en forbandelse!! Dømt til,som en forbandet sjæl, altid, igen og igen at vende tilbage til Poperinges septembergrønne humleranker og de mørke Trappistklostre i Ardennernes tågede og skumle dale, eller de små værtshuse i middelalderbyerne Gent & Brugge, hvor man ved kanalens bred føler sig hensat til et andet århundrede. Velkommen til vores belgiske aften – denne hin spirende forårsdag – det herrens år 2006 velkommen!!.