Sjællandske aftener november 2006

I november måned stod den på sjællandsk mikrobryg på Odenseafdelingens møder. Her kom vi forbi nogle gammelkendte klassikere og nogle af de nye bryggerier der skyder op hele tiden. Den korte konklusion på dette program og de foregående måneders fynske og jyske smagninger må være at der bliver lavet utrolig meget godt dansk øl!

Vi lagde ud med en Slagelse Bock fra Bredlunds Bryghus. En undergæret øl på 5,8%. Det er absolut ikke en bock da den både er for sort og for ristet, og den er så tynd i smagen at den nærmest er at sammenligne med en stærk schwarzbier. Aftenens klare skuffelse og ikke noget der lokker en ølentusiast til Slagelse.

Næste bryg var Frederiksborg Slotsøl fra Brøckhouse. En solid ale på
8% krydret med muskat og koriander som man brugte det til godtøllet i renæssancen. Den har en god maltet bund, men krydderierne tager overhånd og bliver næsten for meget. Ikke desto mindre er denne fætter til Esrum Kloster øllet en spændende øl som absolut ikke er mislykket.

Et andet bryghus der kigger tilbage i tiden er Heimdal. Til Valhal har
de kigget helt tilbage til Egtvedpigen og ladet sig inspirere af de
3000 år gamle ølrester som man har fundet og analyseret. Øllet,
brygget med tyttebær, porse og honning har en unik duft af
skandinavisk skovbund som godt kunne gøre mig til stamkunde. Dog var det som om tyttebærene giver en lidt besk bitterhed som der med fordel kunne arbejdes med.

Fra Stevns Bryghus smagte vi en Tryggevældebryg nr. 1 som er første i en serie af specielle eksperimenter. Det er en sød stout som nemt kunne blive en populær crowdpleaser og derfor lidt pudsig at udsende som specialbryg. En flot, dyb mørkerød øl med behagelig duft af blomster og melasse.

Dagmarbyggeriet i Ringsted var repræsenteret ved deres IPA Broder
Gregers. Den har en virkelig lækker duft af amerikanske humler fuld af citrus og harpiks, mens IPA-bitterheden var mere begrænset.

Så var der mere smæk for skillingen i Ølfabrikkens Rug-IPA. En gammel kending og favorit blandt ølentusiaster på Carlsens. Den kraftige humlesmag og bitterhed er godt afbalanceret af masser af malt, og pikant varieret med den let krydrede smag fra rugmalt.

Mikkeller er den smukke historie om mikrobryg fremvokset af entusiasme og ikke spekulation. To hjemmebryggere der ikke nødvendigvis drømte om at blive bryggeriejere, men simpelthen kom til at lave øl så godt at efterspørgslen krævede mere og mere. Berømmelsen skyldes ikke mindst Beer Geek Breakfast, en imperial stout med en god portion havregryn og kaffe. Masser af ristet malt giver en overvældende duft, og der følges op med en kompleks smag med bitterhed, kaffe og chocolade. Havren giver desuden øllet en gevaldig fyldighed som står godt til den storslåede smag.

Alt i alt fik vi en spændende øl-aften med noget for enhver smag. Der
er ikke noget der kan gøre mig så glad som en god IPA eller Imperial
Stout, men jeg vil nu også fremhæve de spændende krydrede øl. Hvis den danske ølrevolution skal skal bidrage med noget virkelig originalt til resten af verden, så kunne honning, porse og bær sagtens være vejen frem.


Ref:  Christian Scheffel

7 deltagere til Sjællandsk microbryg