Påskebrygsmagning 20 marts 2006

I marts stod den på påskebrygsmagning på Carlsens Kvarter. Det er efterhånden 3 år siden vi sidst har været rundt om dette emne, så aftenen bød på følgende øl, sorteret i den rækkefølge der smagte bedst.


1. Gouden Carolus  Easter Beer  10,5%   
2. St. Bernardus Paas Bier  7,7%
3. Midtfyns Bryghus  Påskebryg 6,8%   
4. Birra del Borgo  Easter Ale 6,1%
5. St Feuillien  Påskeøl  7,5%
6. Raasted Forår 5,5%
7. Gourmet Bryggeriet Happy Easter 6%  
8. Nørrebro  Påske Bock  7%

 

I år er der mere en 100 forskellige påskebryg at vælge imellem. Importerede såvel som danske. Påskebryg er udelukkende et dansk fænomen, men derfor er der alligevel nogle udenlandske bryggerier der brygger til eksport til Danmark.
Vinderen var selvfølgelig Gouden Carolus Easter Beer fra Het Anker i Mechelen. Ligesom årets julebryg fra samme bryggeri. Men det er også heftige sager med noget godaw i, så det er ikke så mærkeligt. St Feuillien skuffede lidt i år, den smagte bedre da jeg var på bryggeriet den 2 marts. Aftenens bedste danske påskebryg, kommer fra Midtfyns Bryghus, som for alvor har fået vind i sejlene efter at der er kommet ny ejer på. Vi havde for første gang en Italiensk øl med, Easter Ale fra microbryggeriet Del Borgo som ligger øst for Rom. Det var ikke så ringe endda, som de siger over i Jylland. Påske Bocken fra Nørrebro Bryghus skuffede lidt, der var ikke meget smag i den.


 

Christian havde medbragt påskeliljer, og kom med følgende beretning fra aftenen her;

 

Tirsdag den 20. marts blev der smagt påske- og forårsøl i Odense. Mens påskeøllet enten læner sig op af den gamle tradition fra Paulaner Salvator eller mod det danske påskefrokostbord, er forårsøllet en passende betegnelse for lette, velduftende pale ales.

Vi lagde ud med en Raasted Forårsbryg. En flot gylden øl med masser af duft af roser og citrusfrugter. Let og sødlig og perfekt til en forårsdag i solen.

Gourmetbryggeriet og Nørrebro stod for aftenens undergærede. GB Happy Easter er en lidt muteret bock med en krydret smag af rugmalt og et svagt præg af amerikansk humle. Nørrebros Påskebock er tætere på originalen med en tung maltduft, og masser af krop og sødme.

På vejen til Belgien mødte vi to overraskelser. Midtfyns Påske holder Søren meget af, men for mit vedkommende havde den for meget flødekaramel, et af de problemer der tidligere har tynget Midtfyn. Fra det eneste italienske mikrobryggeri vi kan få i Danmark, nemlig Birra del Borgo nær Rom, smagte vi den splinternye Easter Ale, krydret med den lille alpeblomst ensian. Så længe den var kølig havde den en virkelig dejlig krydret smag med en god portion malt, men lidt varmere blev den pludselig vammel. Serveret ved 8 grader til påskebordet vil den være perfekt.

Aftenen sluttede med de tre belgiske ny-klassikere fra St. Feuillen, St. Bernardus og Gouden Carolus. Min favorit er klart St. Bernardus, den mest frugtige som endda har en antydning af humle, men jeg hørte alle tre udnævnt som favoritter så det er en smagssag. Og der er i hvert fald ingen af de tre der falder igennem. Gouden Carolus er i øvrigt med ny opskrift i 2007-versionen, lidt lysere og med krydderierne bedre afbalanceret.

Det var en rigtig dejlig aften som afslørede bredden i det ret danske fænomen påskeøl, og næste år kan det formentlig gentages med helt nye øl.

Christian Scheffel

Jørgen igang med sit økologiske kamera
Ostemanden i Westmalle stod for aftenens osteleverance.
Kenneth havde aftenes hårde arbejde med at slæbe øl.