Belgisk øl 2008

Det ender snart med at udvikle sig til en tradition med belgisk øl i marts. Og at dømme efter tilslutningen er det ikke nogen dårlig tradition. Mandag den 10. marts var der to ledige pladser eller noget i den stil, og tirsdag den 18. marts måtte vi endda have en ekstra stol hentet ind.

Programmet endte det med at Benny kom til at stå for. Han havde fundet 8 spændende øl fra kælderen under Carlsens Kvarter og fra fjernlageret som må være en slags miniudgave af paradis!

Vi lagde ud med den lille Rochefort 6. Rochefort 10 er en af verdens allerbedste øl, og 6'eren er en værdig lillebror selvom man godt kan mærke at der er lidt mindre af alt det gode.

Næste øl var Moinette Blonde, en øl som nok var ny for de fleste. En rigtig god blonde fra bryggeriet Dupont. Masser af karakter fra god belgisk gær, og balanceret af en godt humlet eftersmag. Støder man på Moinette øl er det afgjort værd at smage.

Poperings Hommelbier er en klassiker som desværre får love at leve et lidt stille liv på Carlsens. En lækker øl som er fyldt med belgisk humle fra lokalområdet Popering.

I midten af en belgisk smagning er det altid godt at rense ganen med noget lambic. Mange tror at de ikke kan lide det, men det er formentlig bare fordi de ikke har set lyset endnu! Om mandagen stod den på Oud Beersel Geuze, og om itrsdagen var det Kriek fra samme hus. Ganske udmærket lambic der er viser hvad det drejer sig om uden at være så voldsomt at det burde  skræmme nogen ølelskere.

Guldenberg er en storebror til den elskede XX Bitter, en lys belgisk ale med en god portion humle. De Ranke er et rigtig solidt bryggeri, og det glæder lokalformanden at der er belgiere der ikke er bange for en god omgang humle!

Maredsous Brune stammer fra Moortgat, Belgiens kæmpe, men fremragende specialbryggeri der står bag den suveræne tørstslukker Duvel. En brune lige som den skal være med masser af malt og masser af tørret frugt i smagen.

Achel Extra Bruine er topnummeret fra Achel, som jeg vil vove at påstå er det "oversete" trappistbryggeri. Den er i samme genre som Blå Chimay eller Rochefort 10, men i en ret sød udgave efter min mening.

Smagningen sluttede med et dansk-belgisk samarbejde. Det relativt unge belgiske mikrobryggeri De Struise Brouwers ("strudsebryggerne" der tilfældigvis har hjemme på en strudsefarm) har brygget en belgisk tripel, som drengene fra Mikkeller så har fået lov at humle som en dansk-amerikansk dobbel IPA. Resultatet fungerer overraskende godt, og et eksempel på hvor international specialølbranchen kan være, blandt andet takket være ølportalen Ratebeer hvor de to bryggerier har mødt hinanden og besluttet at brygge sammen