Håndbryg juni 2008

Vi har fået en del opfordringer til at holde et medlemsmøde med håndbryg, og det gjorde vi så, tirsdag den 17. maj. Vi havde fået lov at være i Albanis gæstestue hvilket var ret heldigt da vi endte med at blive ca. 55 deltagere. Tidligere år har vi haft svært ved at samle 30 til møderne i juni, så det må siges at være en succes!

Hvis nogen går med en drøm om at komme i gang med at brygge selv, men ikke lige ved hvor man skal starte, kan man kontakte det nystartede Odense Håndbryggerlaug. En gang om måneden mødes man og smager hinandens øl, giver lidt feedback på det, og snakker løst og fast om håndbryg, og kan måske hente hjælp til problemer man har haft. Alle kan blive medlem, både erfarne og kommende bryggere. Et andet nyttigt forum er emaillisten brygforum hvor man altid kan få svar på sine spørgsmål, uanset hvor grundlæggende de er.

Der blev taget rigtig mange billeder, som nu ligger i vores fotoalbum

Aftenen startede med at Leif Typkjær fra Albani holdt et rigtig spændende oplæg om øllets historie fra Egypten til Odense. Albani stillede også med to piger der serverede fadøl før vi gik i gang, og senere ryddede op og vaskede glas. Vi er meget taknemmelige for den fornemme service fra Albanis side.

Sommerøl

Henrik

Sommerbryg Wit

Klaus

Weissbier

Poul

Egtvedpigens øl

Claus

Roggenbier

Christian

London Porter

Søren S

American Pale Ale

 

Søren F

India Pale Ale

Steen og Karin

Imperial IPA

Jens Christian

Vanilla Bourbon

Imperial Porter

Efter oplægget blev det tid til at smage nogle håndbryggede øl. Og der blev trukket en fin linie fra temaet sommerøl fra maj måned, med lette og friske øl. Den første var en sommerwit brygget på Handicapcenteret og medbragt af Henrik. En rigtig frisk øl som lå ganske tæt op af de originale belgiske. Og en prisværdig aktivitet at tage op på handicapcenteret hvor man desuden bruger tid på flotte etiketter og specialbyggede ølkasser.

Næste øl var Klaus' tyske hvedeøl. Igen en øl tæt på originalerne, men frisket op med lidt mere humle. Derefter var det endnu en hvedeøl, nemlig Pouls øl inspireret af ølresterne i Egtvedpigens grav. Baseret på hvedemalt og tilsat tranebær og honning. I denne version var der brugt humle i stedet for porse, og en tysk hvedeølgær i stedet for vildgæren i luften som man må formode fik lov at gøre arbejdet for 3400 år siden.

 

Danmarksmester

Efter tre gange hvedeøl af vidt forskellig slags fik vi en Roggenbier, tysk øl på rugmalt. I denne fortolkning gæret ret køligt så den havde mere præg af rugmalten end af gærens banan og nelliker. Denne øl var brygget af Claus, der for nylig på ølfestivallen blev både Danmarksmester og Skandinavisk mester i håndbryg. Da han ikke havde været til stede på festivallen fik han overrakt præmier og diplomer denne aften.

Efter denne lille seance var det jeres lokalformand der præsenterede porter. En Brown porter eller London porter brygget med DM for øje, men den nåede lige netop ikke med i finalerunden. Jeg vandt dog sølv i kategorien krydret og andet øl, for min julebryg. Porteren er af den lettest mulige type, på 4,5% og med afdæmpet chokolade og karamelsmag.

Og først på dette tidspunkt blev det tid til noget humle, som ellers ofte er det der kendetegner håndbryg. Men som aftenen viste er variationen enorm, og de fleste af os springer fra stilart til stilart for at prøve mest muligt af. Vi lagde stille ud med en amerikansk pale ale fra Søren S. En god bund af to slags malt, og så ellers masser af duft og smag fra den dejlige cascade humle.

 

Slutspurt

De sidst tre øl var af den rigtig kraftige slags. Først en IPA fra Søren FH som havde en udregnet bitterhed på 100 IBU. Beregningen er altid meget usikker når man har med så meget humle at gøre (dansk pilsner er mellem 20 og 30 IBU), men bitter det var den i hvert fald.

Og det skulle blive endnu voldsommere: Steen og Karin medbragte en imperial IPA på op mod 12,5% og med seriøst meget bitterhed. Man kan diskutere om der var brug for så meget alkohol, men ekstrem og voldsom var den i hvert fald!

Til allersidst var det en stærkere porter, Vanilla Bourbon Imperial Porter. Jens Christians øl er en porter på omkring 7%, som har lagret med vanillestænger som forinden har trukket i bourbon. Resultatet er uhyre elegant og balanceret.

Efter smagningen af håndbryg havde Albani sat et arsenal af godnatøl frem, med en stribe af de øl fra Royal Unibrew som vi ikke normalt kan finde i Odense. Snakken gik lystigt og det tog ikke lang tid før klokken var 23 og vi forlod gæstestuen så de kunne stille op til møde tidligt onsdag morgen.