Julebryg december 2008

Borgerbryg Julebryg: I 1958 blev Danmarks første julebryg skabt på bryggeriet Carlsminde i Nyborg. Den skabte grundlaget for den danske julebryg som vi kender den, omkring 7,5% (lad os lykkeligt glemme Tuborg Sneøl), med en smag som ikke kan skræmme den danske pilsnerdrikker. Nyborg Vinhandel og Ørbæk Bryggeri har forsøgt at genskabe den oprindelige julebryg, der med god ret kan kalde sig en lys bock og ikke bare en stærk dansk pilsner med karamel. Den smager af håndværk, hvor den tyske maltbase giver et svagt indtryk af svovl sammen med brød og kikseduft, og i modsætning til dens industrifætter, så smager den af humle.

Hornbeer Jul: Den engelske winter warmer tradition udsat for amerikansk humle, fra det nye bryggeri på Hornsherred. En god halvstærk ale med en solid maltkrop og let frugtagtig gær, foruden lidt julekrydderier, tilsat lidt nåletræ og citrus i form af de amerikanske humler. Ud over julestemningen, så er humle også det bedste middel til at skære igennem den fede julemad og rense munden så man er klar til endnu en mundfuld fed julemad...

La Rulles Cuvée Meilleurs Voeux: I juni 2000 startede et nyt mikrobryggeri i byen Rulles, i Luxemburg provinsen i Belgien. I 2006 installerede de et 3000 liter bryganlæg, så det er stadig forholdsvis småt. Bryggeriets ”Bedste Ønsker” er en god maltet dubbel i forholdsvis klassisk stil. Tør og let krydret, velegnet til spisebordet.

Midtfyn Jule Stout: Ideen med sort juleøl breder sig som ringe i vandet. Julestemningen forsvares ved at der er lidt krydderier i øllet, og anis i diskrete mængder spiller meget godt sammen med lakridsen i en stout. Jeg tror Midtfyn har skruet lidt ned for krydderierne i år, og den virker mere harmonisk end sidste år.

Amager Julebryg: Da jeg for nylig smagte julemad og juleøl sammen med Stiftstidendes vinsmagere viste Amager sig at fungere bedst sammen med den tunge, fede og søde mad. Den er tænkt som en belgisk dubbel med ekstra humle. Karamel fra malten, og de tørrede frugter fra gæren spiller perfekt sammen med and og kraftig sovs, og karbonering og humle renser munden for det tunge fedt. Det sur/søde tilbehør spiller også godt sammen med den belgiske gær.

N'Ice Chouffe: Achouffe i Ardennerne har siden 1982 brygget noget af Belgiens bedste øl. Vinterøllen N'Ice er mørk og kraftig med masser af malt, og ganske let krydret med timian og appelsinskal. Og husk, Chouffe betyder nisse på wallonsk fransk. Ikke en lille julemand, men en god gammel helårsnisse, og det er derfor den er på alle bryggeriets etiketter.

Mikkeller Santa's Little Helper: Mikkellers juleøl er en meget mørk og voldsom belgier. Juleøl til en stille stund kan ikke blive meget bedre. Årgang 2007 har lige fået lov at lagre lidt så de skarpe kanter kan blive lidt blødere. Santa's Little Helper er familien Simpsons hund i TV-serien og stammer fra første afsnit der blev sendt, 17/12 1990.

Aftenens øl

Borgerbryg Julebryg (Ørbæk)
7,3% Til julefrokosten


Hornbeer Jul
7,7% Til julefrokost og flæskesteg


La Rulles Cuvée Meilleurs Voeux
7,3% Til and og flæskesteg


Midtfyn Jule Stout
7,6% Til efter maden


Amager Julebryg
7,5% Til and og flæskesteg


N'Ice Chouffe
10% Til and/til alt


Santas Little Helper
11% Til and/efter maden