Lars startede med at fortælle om Früh Kölsch

Sommerøl

Vi var heldige at ramme det gode vejr lige i den periode hvor det var blevet tid at snakke om sommerøl. Heldigvis var tirsdagen endda lidt kølig, så der gik en time i hvert fald før vores lokale blev ulidelig varmt.

Temaet var gode øl som vi holder af at drikke i varmen, men selvom der var lagt op til at smage nogle af klassikerne endte vi faktisk med et pænt varieret program hvor alle nok fik en øl de ikke havde smagt før.

Arbejdet med præsentation var blevet fordelt så aktivitetsudvalget præsenterede hver deres øl efter tur, foruden at vores medlem Niels havde medbragt to gode tyske øl som han fortalte om.

Desuden var der lagt op til at stemme om den bedste af de 8 øl denne aften. Resultatet af denne afstemning kommer til sidst.

Aftenens øl: Kölsch, Pilsner, Pale Ale, Landbock, Wit, Blonde, Duvel, Hvedebock.

Aftenen startede med at Lars fortalte om Früh Kölsch. Denne lyse og pilsneragtige øl, som er overgæret, men koldt lagret er efter jeres lokalformands ydmyge mening en pragtfuld let drikkelig hverdagsøl som de odenseanske værtshuse gerne måtte have på fad. Og gerne Früh som er en af de bedste.

Derefter havde Klaus en pilsner, denne gang ikke importeret fra hjemlandet, men lavet på Herslev Bryggeri. Deres let drikkelige pilsner kombinerer det bedste fra tyske og tjekkiske traditioner og lægger et lille drys amerikansk humle oven i.

Derefter blev det min egen tur til at præsentere Christianshavn Pale Ale fra Amager Bryghus. Vaskeægte amagerkansk (eller var det amerikansk?) pale ale, proppet med citrus-præget humleduft som jeg foretrækker det. Og kun lige krop nok til at håndtere bitterheden.

 

Herefter blev det tid til at smage en Torgauer Landbock. Vores medlem Niels havde været så flink at medbringe denne og den sidste øl fra sine tysklandsrejser. Det sætter vi stor pris på i aktivitetsudvalget. Det er spændende med input ude fra og entusiasme fra jer der deltager på møderne, og det passede perfekt til et møde der var planlagt som sammenskudsgilde.

Landøl er på tysk en betegnelse for øl der sælges upasteuriseret og naturligt karboneret (ligesom I måske har set betegnelserne zwickel og keller). At lave en bock på denne måde er meget utraditionelt, men vellykket vil jeg sige. Det var en behagelig bock som ikke druknede mine smagsløg i overdreven maltsødme, men alligevel havde masser af maltsmag. Og så var det den eneste øl jeg ikke havde smagt før denne aften.

Og så vendte vi endelig blikket mod Belgien, sådan som rigtig mange i Odense tydeligvis gerne vil. Jeg hørte en sige at det bedste ved Köln er at det ligger så tæt på den belgiske grænse, og det dækker vist i store træk meget godt forholdet til tysk hhv. belgisk øl i vores lokalafdeling. Jeg vil ganske vist hellere have en middelmådig kölsch end en middelmådig belgisk ale, men middelmådighed var der ikke meget af denne aften.

Første etape på vejen til Belgien gik til Brobyværk. Her har Midtfyns Bryghus lige præsenteret en belgisk sommer wit, som holder sig ganske tæt på traditionen. Med 6,2% er den stærkere end Hoegaarden men har ellers mange af de samme smagsnuancer. Som et frækt pift er der lidt sort peber i som giver en helt unik afslutning på smagsoplevelsen - ikke stærk, bare krydret.

Dernæst gik turen til det nyeste og mindste belgiske trappistbryggeri Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis som startede på at brygge (igen) i 1998. Peter præsenterede deres Achel Blonde, som er en dejlig frisk sag med masser af fylde og godt humlet.

Niels havde fået æren af at tale om kongen af forfriskende belgisk øl, nemlig Duvel. En dejlig øl som alle kan elske og som Niels ynder at fortælle, er meget populær også blandt helt unge piger på cafeerne i Belgien. Men som også slår hårdt når man ikke er opmærksom på de 8,5% alkohol som den skjuler fantastisk godt. En dejlig øl som ethvert godt værtshus bør have på kortet.

Det officielle program sluttede med Schneider Aventinus som Niels Simonsen da også præsenterede som en god øl at slutte en hyggelig aften af med. Det er en mørk ravfarvet øl med en svagt ristet tone over den klassiske tyske weizen smag og på samme tid forfriskende og afslappende.

Herefter blev stemmesedler samlet ind og mens der blev talt satte Claus en Mühlen Kölsch på bordet. Efter to kraftige belgiere og Aventinus havde en let og elegant øl ikke store chancer for at imponere og det var umuligt at sige noget om dens kvaliteter.

Når vi har afstemning om årets ølnyhed dominerer de stærke øl, og sørme om ikke også den stærkeste øl vandt denne aften. Duvel fik 126 points foran Amager og Midtfyn med hver 120 points - og mere sommerlige alkoholprocenter. Tredjepladsen blev delt af Achel og Aventinus med hver 106 points. Herefter Torgauer med 99, Herslev med 96, og Früh med 89.