Besøg fra Gundestrup

Når der dukker nye bryggerier op på Fyn vil vi gerne være med til at introducere dem for jer medlemmer, enten ved at vi besøger dem eller at de besøger os. Seneste skud på stammen er Gundestrup Mejeri og Bryghus, som præsenterede deres første øl for omkring et år siden.

Vi havde besøg af Ditlev Jørgensen som præsenterede 6 forskellige øl fra bryggeriet. Ditlev står for udvikling af opskrifter og overvåger den daglige brygproces. Gundestrup ejes af Jørgen Hoff, som købte bygningerne af Ullerslev Mejeri i 2007. Osteproduktionen er fortsat efter opfordring fra Ullerslev, og ost passer jo perfekt til øllet.

Det har hele tiden været fortalt at der skulle brygges øl med vallen fra osteproduktionen, og vi fik lov at smage det første resultat af denne proces.

 

Aftenens øl fra Gundestrup var:

Ale (6% American Pale Ale)

Classic (6% Oktoberfest)

Mejeristens Påske (6,2% Blonde med enebær)

Doppelbock (7% Doppelbock med krydderier)

Valles Bock (8,1% Doppelbock brygget på valle, med krydderier)

Mejeristens IPA (9,6% IIPA eller Barleywine? der var delte meninger)

 

Sammen med øllet blev vi præsenteret for mejeriets oste, og især rygeosten er i verdensklasse. Tjah... Fyns bedste fynske rygeost er vel også verdens bedste?

Aftenens store oplevelse var den nye Valles Bock: Samme opskrift som den almindelige doppelbock, men brygget på valle. Valle indeholder mælkesukker (laktose) som almindelig ølgær ikke kan nedbryde, men på Gundestrup kombineres ølgæren med en særlig gær der kan. Derfor ser man også en procent mere alkohol, og der var bred enighed om at det gjorde øllet bedre. Karakteren af klassisk tysk doppelbock kom faktisk bedre frem, måske også fordi den kraftigere øl bedre spiller sammen med krydderierne der er brugt.

Før Gundestrup øllene fik vi en Ørbæk Fødselsdagsøl fra sidste års tiårs jubilæum, og bagefter den helt nye amber ale fra Verhaeghe som er på fad på Carlsens og Catherine the Great imperial stout fra t'Smisje.