Julemøde, december 2009

Årets julemøde var i høj grad en hyldest til klassikerne. Der var fundet et par lækre nye danske ting men ellers var det meste gennemprøvede favoritter. Julen er jo i høj grad traditionernes tid, så vi kunne leve med at præsentere færre nye spændende ting.

 

Den stille start

Julebryg er sjældent særlig afdæmpet i alkoholprocenten, men det lykkedes os trods alt at lægge lidt stille ud!

Hjul og Stejle (5%). Som det kan læses i ØlentusiasteN var Bryggeriet Djævlebryg ikke meget for ideen om julebryg, før nogen påpegede at julebryg er satans værk. Ikke desto mindre er resultatet en af de mest velegnede til de retter der kommer på bordet i Danmark i december. Det er en rugale, eftergæret med vildgæren brettanomyces som giver et tørt og let krydret resultat.

Herslev har i år præsenteret en lidt lettere lillebror til den kraftige og julekrydrede Stjernebryg. Økojul (6%) er mere afdæmpet i smagen og velegnet til julefrokost.

Indslevs Julehvede (6,5%) gør vel i virkeligheden det samme som industribryggerierne: Tager hverdagsøllen og brygger den lidt stærkere og mørkere - til gengæld er resultatet ganske anderledes interessant end Sneøllen. En mild, sød og let krydret hvedebock.

 

 

Mørkt og varmt

Amager Jul (8%) er en ny øl hvert år. I år er inspirationen den danske nisseøl, men resultatet er ikke for børn. Hvidtøl var som bekendt 1800-tallets danske ale, men skattelovgining gjorde det på et tidspunkt attraktivt at brygge afgiftsfri hvidtøl på under 2,25%, og det slag kom hvidtøllet sig aldrig over. Men nu er ringen sluttet, med en nisseøl af hæderlig styrke.

Gouden Carolus Christmas (10,5%) fra Het Anker bryggeriet er en af de mest populære belgiske julebryg i Danmark og har flere gange været kåret som bedste juleøl på efterårets ølfestivaler.

N'Ice Chouffe (10%) er en af Belgiens helt store juleklassikere. Vi har haft den med før, også sidste år. Men hvordan kan vi lade være når den er tilgængelig på fadøl? Denne mørke og kraftige øl er nok aftenens bedste bud på en øl der kan ledsage andesteg med hele udstyret. Andekøddet smager af meget, og er relativt fedt, og tilbehøret er både sødt og surt. Det kræver en kraftig øl, med smag til at matche anden, alkohol til at matche fedtet og en relativt tør øl for at matche tilbehøret.

 

Stærk afslutning

Stille Nacht (12%) er den lyse og super stærke julebryg fra De Dolle Brouwers.  Stille Nacht er en af de øl i verden der udvikler sig bedst ved lang tids lagring og under alle omstændigheder bør den være et par år gammel før den drikkes. Øllet er vinøst og frugtagtigt, men alligevel relativt tørt. Mange bryggerier vil gerne sælge os ”øllets champagne” og bakker deres påstand op med fine flasker og etiketter, og gode historier om fremstillingen. Men Stille Nacht har smagen (og effekten).

Mikkeller laver hvert år adskillige julebryg. Ny i år er en humlet hvedeøl i festlig 1½ liter flaske kaldet Red/White Christmas. Juleporteren i gaveindpakning hedder i år Til via Fra, men øverst i hierarkiet findes stadig Santa's Little Helper (10,5%) der hvert år justeres i opskriften men grundlæggende stadig er en stærk belgier. I år er den brygget og tørhumlet med den hvidvinsagtige Nelson Sauvin humle kommet til Odense som fadøl - bedste årgang nogensinde, ifølge lokalformanden.