Nye danske øl, maj 2010

Tirsdag den 18. maj var der nye danske øl på programmet på Carlsens Kvarter. Et tema der har været på programmet et par gange før, og hvor lokalformanden håber at kunne præsentere nogle øl der kunne være med i opløbet om Årets Ølnyhed. Uden at det var et bevidst valg var programmet denne gang forholdsvis mildt, hvilket også passede til vejret der var begyndt at vise tegn på sommer.

 

Urban Haze: Storby-dis over New York City.

Første øl på programmet var Coisbo Urban Haze (5,0%), en vaskeægte verdensnyhed. Coisbo Bryghus er et ganske lille foretagende, beliggende i Morud, og der brygges kun små portioner af gangen. Anders Coisbo har fuldtidsjob ved siden af og brygger som hobby.

Urban Haze er en kraftig rav-farvet pale ale med hyldeblomst. Masser af malt, masser af humle, og masser af hyldeblomst, men i fin balance. Nogle kaldte den meget rammende herre-udgaven af Fynsk Forår. Jeg ville sige at det er en øl der kan drikkes til det meste mad på en varm sommerdag.

 

Coisbo Urban Haze på bordet.

Svaneke Catch-22 (Schwarzbier 5,0%). Efter Joseph Hellers roman fra 1961 er en Catch-22 et dilemma hvor begge udveje er helt umulige. Ifølge Svaneke Bryghus er det i sådan en situation bedst at sætte sig med en schwarzbier og tænke over situationen (romanen er i øvrigt ikke uden sort humor). Øllet er Svanekes seneste nyhed i stor skala, brygget til Coop. Den skiller sig ikke voldsomt ud, er hverken fadlagret eller sur, men leverer en behagelig øl i klassisk tysk stil. Sammen med Herslev er Svaneke i høj grad et af de bryggerier der stille og roligt leverer fremragende og let tilgængelige øl hver gang.


Herslev Tangøl. Pale ale humlet med Magnum-humle og Nelson Sauvin som aromahumle. Har lagret 8 uger med en islandsk tang. Jeg smagte den på ølfestivalen og var så imponeret af den fine krydrede tangsmag (hen ad porse) at jeg måtte bede dem sende nogle til Odense. Ligesom den spøjse aspargesøl, er det en meget unik øl. De havde også medbragt deres barleywine Mjølner lagret på rødvinsfad. Jeg håber den også kommer til Odense på et tidspunkt.

 

Anders Coisbo i gul t-shirt

Klosterbryggeriet Christian d. 3. Kloster Humle (Humlet ale, 5,4%). Denne øl er inspireret af  cisterciensermunkenes udbredelse af ølbrygningen i Europa, og tilpasset nutidens krav om en ensartet kvalitet og friskhed i smag. Kloster Humle er brygget på vand, bygmalt, gær og humle fra Øm Kloster. Humlen ved Øm Kloster stammer fra dengang cisterciensermunkene levede på klostret (1172-1560). Planten er en reliktplante, hvilket vil sige, at den igennem århundrede - frem til i dag - har stået nær dens oprindelige dyrkningssted.

 

Hornbeer Funky Monk (Belgisk 8,8%). Hornbeers bud på den klassiske mørke belgier er brygget med Blå Chimay som inspiration. I forhold til flaskeudgaven var dagens fadøl meget humlet, og ikke den klassiske belgiske øl som tidligere smagsnoter antyder - og som det også fremgår af etiketten. Men en flot øl, der bare giver en lidt anden oplevelse end man havde forventet.


Black Rooster The Hoptimizer (IPA 6,5%). Bag fantombryggeriet Black Rooster står to håndbryggere der i flere år har brygget hver for sig. Da Bill og Jacob første gang bryggede sammen var de enige om at resultatet blev endnu bedre, og efter gode tilbagemeldinger besluttede de at prøve kommercielt. De debuterede i 2009 med en juleøl, og i vinters kom denne klassiske amerikanske IPA hvor humlen helt klart er i højsædet.


Beer Here Hoptilicus (Double IPA 9%).  Som filmnørd med hang til B-film kunne jeres lokalformand ikke rigtig komme uden om den seneste øl fra Christian Skovdals Beer Here. Et humlemonster opkaldt efter den klassiske danske monster-folkekomedie Reptilicus som er en af de mest hjælpeløse film i historien. Klassiske amerikanske humler på en tung maltet bund, der både har sødme og karamelsmag.


Nørrebro Little Korkny Ale 2007 Niepoort Barrel (Barleywine 12%). Nørrebro Bryghus har i flere år haft den klassiske barleywine Little Korkny Ale på programmet. Som en del af bryggeriets fadlagringsprogram er denne øl brygget i 2007, lagret 9 måneder på ståltank, og derefter 12 måneder på portvinsfad fra huset Niepoort.
Det var en af lokalformandens største øloplevelser i 2009 (se ØLentusiasteN Nr. 52) og i foråret vandt den en guldmedalje til World Beer Cup som bedste barleywine foran nogle af de mest respekterede amerikanske bryggerier. Vi har været så heldige at Vinens Verden har fået en del af det meget begrænsede antal flasker hjem – der er stadig enkelte flasker tilbage i butikken.

Coisbo Urban Haze