Amerikansk øl, marts

Til de to medlemsmøder i marts måned handlede det om amerikansk øl af de mindre almindelige slags. Imperial Stout og Double IPA var der ikke noget af, og heller ingen Budweiser og der blev i stedet smagt amerikanske fortolkninger af europæiske klassikere foruden et par pudsige frugtøl.

 

Aftenens øl

Jolly Pumpkin's mange tønder med øl

The Duck-Rabbit Brewery åbnede i 2004 i den lille by Farmville med 4500 indbyggere. Deres Märzen er et forsøg på at lave en autentisk tysk Oktoberfestbier, brygget på omkring 50% (amerikansk) münchenermalt som giver en fyldig, brødagtig maltprofil. Ryan Witter som i dag brygger på Fanø Bryghus, arbejdede før på The Duck-Rabbit Brewery. Købt i Vinens Verden.

Jolly Pumpkin Artisan Ales har ligeledes siden 2004 været et af USA's mest unikke bryggerier. Alle øl gæres i åbne kar og lagres på egetræsfade, og indeholder ofte et element af brettanomyces, vildgæren der også giver Orval sin karakter. Resultatet er belgisk inspirerede øl, der er tørre og forfriskende og med en unik krydret smag. Således også denne sort saison/belgisk porter. Købt i HJ Hansen.

 

 

 

 

 

Nogle af deltagerne de to aftener
 
Sierra Nevada er et stort bryggeri. Bemærk at det er helt dækket med solceller

Sierra Nevada er et af de ældste amerikanske mikrobryggerier, men de holder fortsat en høj standard. Deres pale ale har været med hele vejen, men de seneste år er også kommet Torpedo IPA og en ufiltreret hefeweizen kaldet Kellerweiss. Efterårsøllen Tumbler er en fantastisk fyldig og nøddeagtig brown ale, hvis lige jeg kun har smagt i Stensbogaard Erik Eriksen brown ale. Købt i Vinens Verden

Brooklyn Brown Ale må siges at være en af de oprindelige amerikanske import-øl i Danmark - sikkert lige siden den først blev brygget i 2003. Dengang var det fantastisk at man kunne lave brown ale med citrus-agtig amerikansk humle, men i dag ses det også hos mange danske mikrobryggerier. En nyklassiker perfekt egnet til en hjemmelavet burger. Købt på Carlsens Kvarter.

 

 


Samuel Adams er i dag det største amerikansk ejede bryggeri, og ligger på grænsen mellem specialøl og industri, men med hjertet bankende for den gode smag. Bryggeriets udgave af den undergærede tyske schwarzbier er en intens og markant amerikansk øl, med en dybde og fylde som tyskerne slet ikke går efter. Hovedforklaringen er nok en blanding af forskellige mørke malte og et sødere slutresultat. Købt i SuperBrugsen.

Goose Island i Chicago hører også til de store amerikanske specialbryggerier. Demolition ale er en amerikansk fortolkning af den gyldne belgiske ale vi kender fra Duvel. Der er brugt lidt amerikansk humle, og den holder en bitterhed på 40IBU. Brygget til ære for de medarbejdere der holdt brewpubben åben i starten af 90erne da nabobygningerne blev revet brutalt ned. Købt i Vinens Verden.

The Soft Parade er oprindeligt en LP med The Doors

I England har de shandy, i Tyskland har de radler. Hos Hoppin Frog har de Turbo Shandy, en øl-og-limonade-blanding på seriøse 7% alkohol. En særpræget kuriøsitet fra et bryggeri man ellers bør tage alvorligt. Især deres stærke havrestout B.O.R.I.S kan stærkt anbefales. Købt i HJ Hansen.

Det temmelig fantasifulde Shorts Brewing laver en serie stærke øl med sære ingredienser. Denne skovbærøl er en af dem, og i kraft af en smule syrlighed fra bærrene en af det mere vellykkede. Læs mere om alle øllene og om Shorts Brewing i ØLentusiasteN nr. 46. Købt i HJ Hansen.

 

Stilhed før stormen
Goose Island Demolition blev rost af stort set alle deltagere