Ladies Night - medlemsmøde juni 2011

Til medlemsmødet tredje tirsdag i juni prøvede vi noget nyt, og tog klicheen om dameøl alvorligt. Øl der sælges som dameøl eller tøseøl, og de øl som klicheerne foreskriver. Ville de falde i deltagernes smag?

Med 30 deltagere var mødet ganske velbesøgt for et juni-møde, og kønsfordelingen var mere jævn end sædvanligt, selv om der stadig ikke var et overvældende kvindeligt flertal. De fleste var vant til at drikke øl, og vant til at udforske ølverdenen, så det var ikke de rene begyndere.

Konklusionen på aftenen var at de mest "tøsede" øl var nok nærmere for begyndere der ikke kan lide øl, og ikke til kvinder generelt. Et tilbagevendende kritikpunkt var øl der ikke smagte "af øl", og her viste det sig at lokalformanden var mere tolerant over for frugtøl end de fleste deltagere.

Carlsberg har gennem foråret lanceret øl der var designet og markedsført specielt til kvinder, både rigtige øl i Jacobsen-serien og såkaldt "bryggede forfriskninger" Beo, og alkopop'en Eve. Det kan diskuteres om det er rigtigt at brygge to øl der ikke smager af øl for at introducere kvinder til øl, men i det mindste sælges de på andre kvaliteter end man normalt ser øl-reklamer fra de store koncerner: Bikinipiger, sport og drengerøvsland.

På mødet i maj fik vi Jacobsen Velvet da den er designet til at skulle minde om champagne, og denne gang var det Rosé Wit. En velbrygget, lidt anonym witbier, tilsat æblejuice og hyldebær, der gav en fin pink farve, og en helt unik smag. For sød og for anonym, men en interessant ide. Mens Velvet som det ses ovenfor anbefales til fx. fisk, så er Rosé Wit god til desserter, og så anbefaler Carlsberg den også til kalvekød.

 

Ørbæks største hit, den økologiske Fynsk Forår er så populær at den er på markedet hele året.  Det er en udpræget tøseøl – sød og blomstret – så den store succes må være et ret sikkert tegn på at den slags ikke udelukkende er kønsbestemt. Det er en mild og let øl, og særlig når der er asparges på bordet kan den stikke enhver hvidvin.



Brygger Birthe Skands var gennem mange år ansat på Carlsberg, og en af hendes første øl i eget navn var Humlefryd, der er en pilsner som smager af mere end bare vand og bitterhed. Med sin runde maltsødme bag humlen er det en oplagt damepilsner. Pilsner er en udpræget allround øl på spisebordet, og rundheden gør Humlefryd ekstra egnet til sommerfrokosten



Lindemans laver kunstigt sødede øl med tilsat frugtsmag, men de har en stor fanskare. En god dessertøl, og en populær værtshus-øl for dem ”der ikke kan lide øl”. Sødmen balanceres da også til dels af en smule syrlighed, og ikke mindst hvis den ledsages af søde sager fungerer den rigtig godt. Til risalamande er den oplagt med sin kraftige kirsebær og mandelsmag. Til frugtdesserter vil frugtøl og dessert komme på tværs af hinanden, men chokoladedesserter er perfekte med kirsebærøl.

Boon laver mere ægte og oprindelig øl af den belgiske vildgærede lambik-type. Den er stadig i den søde ende, men lavet på ægte vis, lagret i træfade og tilsat 200g rigtige kirsebær pr. liter øl. Brygget i byen Lembek, der har givet øltypen navn.

 

Rise Valnød er en øl af den tyske bock-type, tilsat valnødde-ekstrakt som giver den en hel unik karakter. Den har en ret sød karakter som tiltaler mange ”begyndere”. Øl baseret på kastanjer er udbredt bl.a. i Italien, men valnød er mere sjældent. Rises øl fås også i økologisk udgave, som kan købes i Føtex - og ikke, som jeg sagde på mødet, i Coop.



Chokolade stouten fra det klassiske London-bryggeri Youngs er den originale chokolade-øl. Den er brygget på mørke malte, brygsukker, mørk chokolade og chokolade-ekstrakt. Luksuriøs og en smule dekadent kalder de den selv. Kan naturligvis drikkes til chokoladekage, men vil også være spændende til kødretter.



Rochefort er belgisk munkeøl af højeste klasse, af den mørke belgiske type der har introduceret mange nuværende ølentusiaster til at øl kan være andet end sur pilsner. Den er sød men alligevel tør, kompleks men alligevel let at gå til – og dermed en øl der tiltaler næsten alle, og i øvrigt en øl der er velegnet til rigtig mange typer mad.