Odense tester øl og desserter

Som noget nyt prøvede vi på medlemsmødet 15. november at kombinere øl og desserter. Det var meget positivt at se at mange var mødt op, og i særdeles mange der ikke normalt kommer på hvert eneste medlemsmøde. En af grundene til at vi har taget hul på medlemsmøder med forskelligt spiseligt var netop at se om ikke vi kunne fange nogle nye medlemmers interesse.

Aftenen forløb sådan at der kom seks små dessert-anretninger på bordet, hver især fulgt af en øl der passede til. Vi snakkede om kombinationerne undervejs, og alle deltagere blev også opfordret til at give karakter mellem 1 og 5 til hver kombination.

 

Her er de seks (plus en) kombinationer og resultatet af afstemningen:

Ostelagkage med ananas - Westmalle Tripel: 3,24 points i snit

Ris a la mande - Kasteel Rouge: 4,15 points

Ris a la mande - Hornbeer Helge: 2,67 points

Chokolademousse med ølskum - Youngs Double Chocolate Stout: 3,76 points

Rabarbertærte med creme fraiche - Raasted Hindbærtrippel: 3,39 points

Vanilleis - Svaneke Liquorice Stout: 3,81 points

Pandekager med sirup - Willemoes Porter: 3,15

Rækkefølgen var en særlig udfordring. Øllet er mest oplagt at servere i én rækkefølge, mens desserterne gerne ville diktere en anden rækkefølge. Frugtøl og sødlige portere kan sagtens skiftes, så desserterne fik lov at bestemme rækkefølgen på nr. 2-4

 

Ostelagkage og Westmalle Tripel (9,5%): Belgisk tripel findes i mange varianter. Westmalle hælder mere til den frugtagtige side, mens nogle er mere maltede (Tripel Karmeliet), nogen er mere humlede (Hvid Chimay). Med sin sødme og noter af tropisk frugt som ananas er Westmalle et godt valg til dessert. Der var god tilfredshed ved denne kombination. Den høje alkoholprocent fik den søde dessert til at glide lettere ned. Men kombination fik interessant nok også øllen til at smage både mere sprittet og mere humlet.

Ris a la mande og Kastell Rouge (8,0%): En sød belgisk ale (Kasteel Brune) tilsat kirsebær, der giver en kraftig kirsebærduft og en ganske let syrlig afslutning. Søde kirsebærøl er den naturlige anbefaling til ris a la mande. og virkeligheden levede fuldstændig op til forventningerne, som den samlede topkarakter også viser. Desserten lev serveret uden kirsebærsovs, og nogen mente også at det ville blive for meget hvis man fik begge dele.

Hornbeer Helge var blevet købt med hjem fra regionens tur til bryggeriet, og blev serveret som "mandelgave". Det er en 10% barleywine med kirsebær.  De fleste var vist enige om at uden dessert ville man hellere drikke Helge end Kasteel, men den var simpelthen for skrap (og "ølagtig") som ledsager til ris a la mande i forhold til den rene og søde kirsebærsmag i Kasteel. Mit personlige gæt er at en mørk chokoladekage ville gå bedre til Helge.

Youngs Double Chocolate Stout (5,2%) får den ære at være på programmet to gange i 2011, da den også var med til Ladies Night i juni. En sød, mørk øl brygget både med chokolade og chokolade essens, hvilket er nødvendigt får at få den intense og søde chokoladesmag til at blive i øllet. Der er afgjort tale om en dessertøl. Chokolade til chokolade er det sikre valg, og det virkede. Måske gjorde det endda både øl og dessert endnu bedre. Ølskummet var lavet ved at tage en del Double Chocolate, en del sukker og en del æggeblomme, varme det op til 80 grader og piske det indtil det er kølet af.

Raasted Hindbærtrippel (8,2%): Her er det en tripel der har fået en portion hindbærpuré at hygge sig med. Hindbær afgiver kun ganske lidt farve til øl, men giver lidt duft og smag. Desværre var øllet ved at være gammelt, og frugtøl (og tripel i almindelighed) skal drikkes frisk. Derfor måtte man nok sige at det virkede, men aldrig blev rigtig godt.

Svaneke Liquorice Stout (6,0%) er udviklet sammen med lakrids-specialisten Johan Bülow. Den har fået en fyldig maltprofil til at bære lakridsen som er tilsat i form af rålakrids og lakrids-sirup. Vanilleis og lakrids virkede rigtig godt sammen og gav en spændende kombination. En kugle vanilleis er i det hele taget altid godt til lige at teste om en dessertøl virker.Det er ret neutralt smagsmæssigt, men har den sødme og fedme som øllet skal kunne fungere sammen med for at kunne bruges til desserter.

Willemoes Porter (9,8%) er undergæret som en traditionel dansk porter, men lige nogle procenter kraftigere end fx Carlsberg og Royal. Karamel, lakrids og ikke mindst alkohol dominerer duft og smag, og det kræver lidt sødt modspil for ikke at blive for meget. Pandekagerne gjorde et hæderligt forsøg, men var måske ikke helt nok, og porteren blev lidt for voldsom i forhold til. Vil kræve en meget smags-intens dessert.