Å-tur 2012

Årets å-tur - lad os bare sige vandretur med udgangspunkt ved åen - var den fjerde vi holder, og for første gang må vi erkende at vejret var ikke helt med os. Det var gråt og ikke særlig varmt, og støvregnede det meste af dagen, når det da ikke lige var rigtige byger.

Men vi havde godt øl, spændende fortællinger og tørvejr til at spise vores sandwich. Og alle havde en god tur.

 

Med os på turen havde vi Nils fra Odense Bys Museer, som fortalte om spændende historiske nedslagspunkter på de steder vi kom forbi. Vi startede i vikingetiden med vikingeborgen på Nonnebakken. I dag er den væk, brugt til at justere åens forløb, men den optrådte på kort helt op til for 100 år siden!

Herfra gik vi til Domkirken som har været Odenses magtcentrum gennem det meste af byens historie. Vi smagte på en Köstritzer Schwarzbier og fik historier om Knud den Hellige, engelske munke og middelalderens kirkegårde!

Vi gik videre til ruinen ved Thomas B Thrigesgade, kælderen fra en gammel købmandsgård. Her kunne vi komme ned, og spise dagens sandwich i tørvejr. Hertil fik vi en Flensburger Dunkel. En smuttur førte til Odenses Adelige Jomfrukloster og den særdeles underholdende historie om Biskop Beldenak der oprindeligt byggede denne borglignende gård, og via Overgade til Oluf Bagers Gård, hvor vi fik endnu en dunkelbier, den ufiltrerede Engels Kellerdunkel.

 

Braunius-kortet, det ældste kort over Odense, stammer fra 1593. Det var dog ikke originalen vi havde med på turen.
Stenstøtten for Jens Benzon der gav så mange penge til Skt. Knuds Kirke at han skulle mindes til evig tid.

Fra Oluf Bagers Gård gik vi videre til Nørregade 45 hvor den engelske konsul Thomas Grut i 1830erne lancerede den første bayerske øl i Danmark. En siolid regnbyge blev klaret under et stort træ hvor vi også kunne høre lidt om Odense Slot, hvorefter turen gik til Gråbrødre Kloster og klosterøllet Paulaner Salvator. Hefra videre til Rådhuset hvor vi dels studerede skudhuller fra anden verdenskrig, dels Schneider Hopfenweisse, den velhumlede 8,1% stærke utraditionelle tyske hvedeøl.

Til sidst gik vi i Eventyrhaven som egentlig havde været udset til spisested hvis vejret havde været med os. Her smagte vi i stedet på den sidste øl, Vestfyen Red Pale Ale, en lækker og blomstret ravfarvet øl med new zealandsk Nelson Sauvin humle. Så gik turen tilbage til Carlsens Kvarter, Nils fik en velfortjent klapsalve for dagens fortællinger, og vi gik ind og fik varmen med en den belgiske Troubadour Westkust mørk IPA/humlet stout. Et par timer senere var der fodboldlandskamp, og det gik jo også meget godt...

 

Lokalformanden i ruinen