Julebrygsmagning i Odense

Den traditionsrige årlige smagning af julebryg var i år endnu mere traditionel end ofte set. Der var nemlig godt fyldt op med fynske klassikere på programmet i en smagning der dog naturligvis også havde en enkelt utraditionel og skæv nyhed. Og så var der øl uden for nummer, som du kan læse om nederst.

Første øl var en Ceres Mørk Hvidtøl, ikke lige den type der ses oftest i Danske Ølentusiaster. Denne industrielle efterkommer af den traditionelle danske øl er jo en stor del af mange danskeres juletraditioner, mens den lidt simple, sukkerfyldte smag ikke gør den til den store øloplevelse.

Anden øl i det officielle program var Indslev Jule Hvede, en tysk hvedeølstype med lidt ekstra saft og kraft, og en svagt krydret note. Denne øl var valgt af Henrik som har et blødt punkt for netop denne juleøl. Det er der mange der har og det er måske Fyns mest elskede julebryg, selv om titlen som mest solgte utvivlsomt går til:

Albani Blålys, som var næste på programmet. Oprindeligt blev den kaldt Kirkeøl, og Bodil, som havde valgt den, fortalte ungdomsminder om at køre forbi den kirkeagtige bryggerifacade der er afbildet på etiketten.

Deltagere til første møde

Næste øl var Coisbo Christmas Ale. Efter en justering af opskriften hvor både alkoholprocenten og mængden af krydderier er sat ned har den nordfynske julebryg bevæget sig op i eliten og vundet meget hæder denne jul.

 

Så skulle vi en tur til Belgien og have to af de bedste af belgiernes mørke julebryg som var den type der for alvor satte gang i julebryg-racet herhjemme. Corsendonk var ønsket af Rene som fortalte at det var den øl der gjorde ham interesseret i specialøl. Bagefter fulgte St. Feuillen der engang kunne findes i enhver dansk dagligvarebutik, men i dag kræver lidt mere held.

Årets skæve indslag stod Hornbeer for. Hornbeer Funky Elf, som er en porter med vildgæren brettanomyces, smager absolut ikke som de fleste julebryg, men den fandt sine tilhængere. Udover lakrids og chokolade har den også noter af læder og kirsebær.

Til sidst sluttede vi med Midtfyns Jule Stout, en af de ældste af typen med fem år på bagen. En lakridspræget stout, mildt krydret medstjerneanis og fennikelfrø for at fremhæve lakridspræget.

 

Deltagere på andet møde

Bonus

Som bonus var der indlagt en håndbrygget julebryg på hvert møde. Til første møde var det Christians Julefrokost-øl, en humlet brown ale på 3,0%.

Til andet møde var det Henriks Kaffeporter der vist var omkring 6%. En justeret udgave af den øl der deltog på Fynske Mesterskaber i Håndbryg.