Belgisk øl 2013

Marts måneds forårshungrende smagning bød på et udvalg af lyse og friske belgiske øl, med en alkohol der stadig giver varmen i en dansk marts måned. Der var nogle af lokalformandens absolutte favoritter imellem. Når jeg træder tilbage til årsmødet i september er traditionen at jeg skal holde en smagning med "Formandens Favoritter" (det bliver i oktober), og da jeg har mere end 8 favoritter virkede det fornuftigt at præsentere nogle af de belgiske favoritter her.

Vi lagde dog ud med en let og mild fransk øl, i Mont-Blanc Blonde, en lys Biere de Garde, den nordfranske øltype der er i nær familie med de belgiske typer. Det er en maltdomineret øltype, med en afdæmpet smag der er let krydret og frugtagtig og typisk med en smule kælderpræg. Denne meget madvenlige øl var fundet hos Caroline (Nørregade). Resten af øllet var skaffet af Carlsens Kvarter gennem Det Belgiske Hus.

 

Rodenbach er så afgjort et af mine yndlingsbryggerier. Rodenbach Vintage er bryggeriets luksusudgave af den klassiske flamsk rød - mens den almindelige Grand Cru er blandet af mange fade for at opnå en ensartet karakter, så er Vintage øl fra et eneste fad der tappes, pakkes fint ind og sælges med årstal. Alle bryggeriets øl er lagret på egetræsfade, men vintage har endnu mere af den vinøse fadkarakter, som byder på egetræ og vanilje, rødvinsnoter og andre mørke bær og naturligvis øltypens kendetegn den ”ædelsure” balsamico-karakter.

 

Smisje har de seneste par år strømlinet forretningen og fokuserer nu på færre øltyper. Den vigtigste øl er deres blonde der nu hedder Smiske, og Smiske Extra er en lidt kraftigere humlet udgave af den. Den er humlet kraftigt med belgisk dyrket humle, og er kendetegnet af en markant græs-agtig humleduft og smag, og dejlig bitterhed der bliver hængende.

 

La Rulles Tripel er en frisk udgave af typen. Alkoholprocenten er forholdsvis lav, og den er humlet med amerikansk Warrior og Amarillo humle der giver et anstrøg af tropisk frugt der spiller godt sammen med det frugtagtige fra gæren. En moderne fortolkning af en øltype der i forvejen findes i mange fortolkninger fra bryggeri til bryggeri.

Kasteel Tripel er i den anden ende af skalaen med høj alkoholprocent og en traditionel. gærpræget stil. Det er en overvældende mundfuld af sødme og alkohol, men alt taget i betragtning er den fortsat i ret god balance. 

 

Det traditionelle belgiske bondeøl, Saison, fandtes historisk i forskellige styrker. Dupont's nytårshilsen Avec les Bons Voeux hører til i den stærke ende. Selv om den i dag sælges hele året, kan den meget af det samme som champagne. Dupont er også blandt mine absolutte favoritter, ikke mindst fordi de i dag står som hovedrepræsentant for hele øltypen. Sammenlignet med andre gyldne, belgiske øl har saison typisk nedtonet det gæragtige og frugtige og fremstår tørrere og mere krydrede, takket være de gærtyper der bruges. Desuden humles der kraftigere end i andre belgiske øltyper. Det er en allround øltype der kan komme på spisebordet både til kraftige og lette retter, både til elegante retter og hverdagskost. Ikke mindst derfor er det en øltype der oplever en kæmpe renæssance begyndende i USA men også kraftigt spirende blandt ølnørder i hele Europa.

 

De Dolle Brouwers er igen et favoritbryggeri. Bryggeriet stammer helt tilbage fra 1980, men tilhører alligevel den nye generation hvor bryggerne vil andet end at fastholde traditionerne. Derfor har alle bryggeriets  øl den samme Dolle-karakter, frisk og let syrlig, med nogle fælles frugtige smagsnoter. BVryggeriet mener selv at de var det andet belgiske bryggeri der lavede en påskeøl da de i sin tid præsenterede Boskeun (1983), en gylden og kraftig øl med sukker, honning og masser af smag. Navnet betyder skovkanin på den vestflamske dialekt. Og kaniner spiller jo en stor rolle i det belgiske ølkøkken, så mon ikke skovkaninerne skal andet end bare lægge påskeæg.

Audacity of Hops er et fælles bryg af de to Massachusetts-bryggerier Cambridge og Mayflower. De dristige (og amerikanske) humlemængder er kommet i en gylden øl af belgisk tilsnit så den belgiske gærs frugtnoter spiller sammen med de amerikanske humler. Den belgiske IPA er en øltype der er blevet mere og mere populær de seneste år. I dette tilfælde er det dog en Amerikansk dobbel-IPA, med et svagt belgisk tilsnit.

 

Aftenens øl

Mont-Blanc Blonde

Biere de Garde

5,8%

Rodenbach Vintage 2007

Flamsk rød

7%

Smisje Smiske Extra

Blonde

7%

La Rulles Tripel

Tripel

8,4%

Kasteel Tripel

Tripel 

11%

Dupont Avec Les Bons Voeux

Saison

9,5%

De Dolle Boskeun

Gylden påske

10%

Cambridge Audacity of Hops

Belgisk IPA

9%

Triple Tripel