Smagning af øl og ost

Tirsdag den 18. juni var der smagning af øl og ost. Der var indkøbt fire oste og otte øl, og det fulgtes naturligvis op med en afstemning om hvad der var bedst - på den sædvanlige skala fra 1-5 points. Der var tre kombinationer der skilte sig ud, og interessant nok var det tre forskellige oste og tre klart forskellige øltyper. Der er meget forskelligt der kan fungere. Smagningen var i øvrigt en version af dette forslag, som jeg har udarbejdet på vegne af foreningens Øl og Mad udvalg. Desværre var Jacobsen Weissbier og Fullers Honey Dew udsolgt og erstattet af Paulaner og Spitfire.

Christian

 

Tirstrup Kraftfuld Lagret Danbo (Føtex)

Den klassiske danske ost er mild og svagt nøddeagtig, men har også en ret tydelig syre. Den stammer fra 1897 hvor mejerist Rasmus Nielsen lod sig inspirere af en studierejse til stepperne i Østpreussen.

Nørrebro Stuykman Hvede (Føtex)

Klassisk belgisk witbier med en mild, krydret smag. Denne kombination fik næstdårligste bedømmelse med 2,2 i gennemsnit, selv om jeg nu synes den fungerede fint. Osten var i hovedrollen med øllet som blid medspiller.

Svaneke Pilsner (Coop)

En af danmarks bedste pilsnere med en god maltsmag og passende humlebid. Denne ultradanske - og meget afbalancerede - kombination af pilsner og Danbo fik en middelplacering med 2,4.

 

Zanetti Pecorino Romano (Føtex)

Pecorino er en hård, saltet fåremælksost der laves på Sardinien eller området omkring Rom. Den har historiske rødder i Roms storhedstid for 2000 år siden. Smagen er salt og lidt skarp. Osten bruges ofte til at rive over pasta, men den er også dejlig i sig selv.

Paulaner Weissbier (Føtex)

Klassisk hefeweizen med god balance mellem banankarakter og krydrede noter. Denne kombination endte også midt i feltet med 2,4 i snit, og der sødmen i øllet gav en fin balance til den salte ost.

Sierra Nevada Pale Ale (Føtex)

Den amerikanske klassiker med citruspræget duft af Cascade-humle. Her er en af aftenens vindere, på en andenplads med et snit på 3,0. Det var en frisk smagseksplosion med salt og let skarp ost til en balanceret øl med både sødme og humlebid.

 

Thise Vesterhavsost (Coop)

Ret nyudviklet økologisk ost fra Thise Mejeri. Det er en fast ost, saltet med havsalt og lagret i mindst 26 uger på Bovbjerg Ostelager.

Marston's Oyster Stout (Coop)

Cremet, mild stout med en meget let karakter. Oyster Stout og Vesterhavsost endte tredjesidst med et snit på 2,3 - tæt nok på en midterplacering. Øllets karakter af karamel og chokolade passede fint til den nøddeagtige ost.

Fur Bock (Føtex)

Kraftig maltet bock, nærmest doppelbock, præget af kiks og brødskorpe med en svag frugtnote. Med 2,03 i snit (et enkelt point til forskel) sneg den sig foran Sierra Nevada på førstepladsen. Øl og ost var i fin balance, masser af smag i begge dele og maltsødme der matchede ostens salt. Sødme og fylde er klart et krav for øl der skal passe til karakterfulde oste. Og så er det jo endda en kombination der næsten har regional karakter.

 

Camembert Le Rustique (Føtex)

Camembert ligger i Normandiet og har efter inspiration fra Brie lavet denne karakterfulde hvidskimmelost siden sidst i 1700-tallet. Da camembert altid laves som små oste har den relativt stor overflade og derfor en meget markant smag, der bliver skarp ved lagring.

Shepherd Neame Spitfire (Føtex)

Engelsk bitter præget af sød, karamelagtig malt med en mild humlekarakter. Den er mildere og lettere end den Fullers Honeydew der egentlig var planlagt, og derfor er den undskyldt for ikke at kunne hamle op med Camembert. Den endte sidst med 2,1 i gennemsnit.

Thisted Limfjordsporter (Coop)

Klassisk dansk undergæret porter, med røgmalt der giver præg af tovværk og tjære. Med 2,8 i gennemsnit klarede denne kombination sig også rigtig godt. Camembert er en stærk og karakterfuld ost, men fik godt modspil af Thisteds herreøl.

 

Pecorino med hvedeøl og pale ale

Camembert med Spitfire