Bryg fra bryggerens mark med byg

Månedens møde var lagt i hænderne på vores økohippie Jørgen Galimathiasen.

Med stikord som økologi, egenproduktion, historisk, nordisk m.m. skulle programmet sammensættes. Og helst indenfor de økonomiske rammer.

Der sker meget på de områder, især det nordiske. Mange har forsøgt sig, og på den kommende Ølfestival bliver en række præsenteret.

Dem kunne vi selvfølgelig ikke få til Odense denne gang, men måske til næste år.

Det bliver i hvert fald spændende at følge de mange eksperimenter.

 

Egtvedpigens Bryg

Første øl denne aften.

Egtvedpigen fik en birkebarkspand med i graven for godt 3300 år siden.

Analyser af de bevarede rester viste, at spandens indhold havde været et bryg med indhold af hvede, honning, mosepors, tytte- eller tranebær. 

Med det som udgangspunkt har bryggeriet Skands i samarbejde med nationalmuseet udviklet et bud på den legendariske bronzealderøl.

Egtvedpigens Bryg er en hvedeagtig øl med en skøn frugtig syrlighed og en karakteristisk porseagtig eftersmag.

 

Nordic Rye fra Beerhere

Et samarbejdsprojekt oprindelig bestemt til Michael Jackson Rare Beer Club før hans død. Nordic Rye er inspireret af det gamle danske godtøl, hvilket er let humlet og maltet, brygget på en række forskellige kerner på danske gårde. En stor mørk maltet ale.

 

BØGEDAL

Bøgedal var repræsenteret med 2 næsten ens øl. 

Siden vi besøgte Bøgedal, har han fået etableret et malteri, så nu kan gårdens korn blive maltet på stedet.

Bøgedal har gennem flere år dyrket nogle gamle bygsorter for nu at have nok til både malt og såsæd. 

Bryg no. 325 på Binderbyg og Bryg no. 396 Omegn.

De to blev smagt samtidig, de er næsten brygget ens med 2 års mellemrum. 2 gode øl på 5,9 og 5% alkohol. 

 

100% Fynsk Humle

Stensbogaards 5,6 % dejlige øl. Brygget af byg fra den lokale bonde og humle fra hegnet lige udenfor bryggeriet, gæren hentet ved Albani og lokalt vand fra Pederstrup. 

Øltypen er Märzen og brygprocessen er en gammel teknik som øger maltningen.

Jeg syntes det er en rigtig god øl, som vi fynboer kan være stolte over.

 

Økologisk Maj Bock.

En 6,7% øl fra Herslev. Brygget med store mængder Münchenermalt. Moderat humlet. En god kraftig øl med smag af brød og en let sødme.

 

KØLSTER

Et velkendt navn i den danske ølverden. Et navn der står for økologi samt eksperimenterende og højt kvalitetsniveau.

Denne aften var det "Mørke Nætter" der lagde ud med 6,7 %. 

En kraftig, fyldig undergæret øl, hvor der bliver brugt rå mængde at en gammel humlesort Hersbrücker Spät. En humle som er meget lav i bitterstoffer, derfor en kraftig dosering giver et fint broget smagsbillede.

Øllet er ufiltreret, lysgylden med et flot skum, en rigtig god madøl også til de solide retter.

Kornmod Premier Grand Cru De Luxe. 8,3%. 

Bare navnet stiller forventninger om stor oplevelse. En flot ravgylden øl, med en aroma af de fineste maltnuancer og karamel, inspireret af den franske øltype biere de garde. Brygget på en blanding af Kølster-bygmalte med varierende ristningsgrader. Kornmod er også ufiltreret og upasteuriseret, undergæret med lang eftermodning. 

 

Egtvedpigens Bryg
Fynsk humle og rygeost.