Fejring af 500 år med Reinheitsgebot

Den 23. april 1516 trådte det Bayrische Reinheitsgebot i kraft. Det fastslog at øl i Bayern kun måtte brygges på vand, bygmalt og humle. Hovedgrunden var at skabe mindre efterspørgsel efter hvede, så bagerne kunne bage billigere brød, men siden er man gået mere op i at Reinheitsgebot er et nej til krydderier, råfrugt og sukker. Senere blev hvede også tilladt, og i dag skelner man mellem undergæret øl hvor de strengeste regler gælder, og overgæret øl hvor man gerne må bruge malt fra andre korntyper, foruden brygsukker.

Danske Ølentusiaster i Odense. Medlemsmøde om tysk øl

500 års jubilæet for Reinheitsgebot blev fejret med et hyggeligt medlemsmøde i Tingløkkehus, hvor formanden havde lavet mad og vi efterfølgende smagte en masse dejlig tysk øl. Foreningens redaktør, Ole Madsen havde lovet at komme og fortælle om tysk øl, men havde lavet rod i kalenderen, så eks-formand Christian måtte træde til med Reinheitsgebots historie.

Øllet

Vi lagde ud med en velkomstøl der blev serveret blindt. Der var bred enighed om at det var en velsmagende, godt humlet øl, og det viste sig at være en alkoholfri pale ale fra Kehrwieder i Hamburg. Til maden var der AKTIEN Zwick'l Kellerbier, fra Bayreuth. Til selve ølsmagningen fortsatte vi med Kellerbier, den ufiltrerede lyse lagerøl fra Bayern. Hohenhanner Kellerbier der med sin lyse farve og spinkle, rene smag var en elegant hverdagsøl. Ayinger Kellerbier der med masse af maltkarakter havde lidt mere saft og kraft. Og Faust Kräusen der med endnu mere humle lagde yderligere til. Uanset hvor fint øllet smagte, så er det nu øl der går fra "godt" til verdensklasse når man i lokalområdet smager det fuldstændigt frisk fra bayrischer anstich, Bayerns version af cask hvor det brusende, skummende øl er karboneret helt naturligt i tønden.

Her efter fulgte en omgang hvedeøl. Jacob Weissbier praler helt ugenert med at være "formentlig verdens bedste hvedeøl", og der er i hvert fald noget om sagen. Ren og frisk i smagen. Fra Schneider var der Aventinus Weizenbock, og masser af smag i en ret sød dessertøl. Så var det Starkbierzeit, med fire afsluttende bock. Josef Schneiders Josefi Bock, brygget til Josefdag, 19. marts. Riegele Speziator, en doppelbock der følger traditionen med navne der ender i -ator. Og den tilsvarende Autenrieder Leonhardi Bock. Sidste officielle øl var Müllerbräu Jahrtausend Bock, en gylden og ekstra stærk Heller Doppelbock. Som bonusøl, fordi klokken endnu ikke helt var blevet 22, smagte vi Andechser Doppelbock Dunkel, der som altid satte de andre på plads med et yderligere lag af elegance og balance i smagen