Nyhedsbrev juli 2014

Kære medlemmer af lokalafdeling Randers!

Der er stille herhjemme, og tiden bærer præg af, at mange er på ferie. Jeg synes solen brænder, og det er for varmt til at sidde inde ved computeren. Men nu hvor der er torden i luften, vil jeg ikke snyde jer for et lille nyhedsbrev. For der sker meget i løbet af den kommende tid, som I skal være opmærksomme på.

I dette nyhedsbrev kan I læse om:

1. Næste ølsmagning

2. Kommende ølsmagninger

3. Sidste ølsmagning

4. Forslag til sommerture i nærområdet

 

1. Næste ølsmagning allerede fredag!

Der er ingen ølsmagning i juli, da mange er på ferie, men allerede den første dag i august (denne fredag), skal vi mødes igen. Det er en fredag, for at give flere mulighed for at komme, og jeg håber på et stort fremmøde, da vi må blive i beboerhuset en time længere end sædvanligt.

Emnet er ferieøl. Vi skal smage øl fra nær og fjern, som flere fra afdelingen har taget med fra deres ferie i ind- og udland. Der er stadig plads til en enkelt øl eller to i programmet, så skriv endelig tilbage, hvis du ønsker at dele ud af din feriesmagsoplevelse (vi refunderer øllets pris).

Ølsmagningen finder sted i beboerhuset Løvstræde 8B, 8900 Randers C fredag den 1. august kl. 19.00-23.00. Pris 110,-.

Tilmelding sker ved at svare på denne mail eller via begivenheden i vores Facebookgruppe, hvor du også kan se billeder af flere af de hjembragte øl. 

 

Når I tilmelder jer til på fredag, kan I være med til at bestemme hvilken af de tre fra Ebeltoft Gaardbryggeri vi skal smage

1. The Mosaican (4,6%)

2. Kirsebærbrus (limonade 0%)

3. Damn Dark Stout V (8,1%)

 

2. Kommende ølsmagninger

Allerede tre uger senere skal vi mødes igen, nemlig den 21. august til irsk aften med gode irske øl. Den 18. september kommer Ole Madsen, redaktør for ØLentusiasteN, og afholder blindsmagning for os. Inden da skal vi også markere øllets dag den 1. lørdag i september, og til oktober skal vi lige inden vi holder oktoberfest afholde årsmøde med mulighed for valg af nye medlemmer til bestyrelsen. Det er den 23. oktober fra kl. 18.00.

Husk også at man kan komme til øl og show med Monrad og Rislund til november (vores logo er kommet på plakaten). Yderligere information og billetsalg: www.tanteolge.dk og www.pladderballebryghus.dk

 

3. Sidste ølsmagning

I juni måned afholdte vi vores traditionelle og altid hyggelige grillaften. Her medbragte alle deltagere ca. en liter øl hver, og disse blev stillet på et bord til fri afbenyttelse. Der var mange gode emner iblandt, og alt for mange til at udpege en favorit, men I kan nyde billederne herfra.

Menuen faldt i god jord, og jeg bringer herunder opskrifterne, som jeg tilberedte dem. Nogle er inspireret af opskrifter udgivet i seneste nummer af ØLentusiasteN.

 

Svinemørbrad i mask:

Hent mask på dit lokale bryghus eller brug det der er tilovers fra dit hjemmebryg (mask er resterne af det korn, der bruges til brygning af øl. Det kan ikke spises, men kan gøre dit kød ekstra saftigt). Mask fra lyst øl bruges til lyst kød, og mask fra mørkt øl bruges til mørkt kød.

Brun kødet på panden og pak det herefter ind i mask. (inden indpakning kan man stege mørbraden næsten færdig i ovnen, så den kun skal have et kvarter på grillen) Det er nemmest at tage et stort stykke sølvpapir og lægge sin mask herpå. Læg kødet oveni og pak godt sammen, så pakken er lufttæt og masken ikke begynder at gære. Herefter lægges pakken på køl. Det må trække i flere dage, men jeg lod det trække et døgn. Herefter kom det på grillen, og fik det sidste kvarter (jeg havde den i ovnen efter bruning ved 200 grader i 15 min). Man kan godt pakke mørbraden ud inden grilning, men den bliver mest saftig, hvis den grilles indpakket. Når den er færdig på grillen, skal masken børstes af, og kødet kan serveres.

Hvedekernesalat i dunkel øl

(Denne opskrift er inspireret af opskriften side 27 i blad nr. 80.):

250 g. hvedekerner

1 æble

1 mellemstor rødbede

2 dl dunkel øl (jeg brugte Buur fra Randers Bryghus)

½ bundt persille

½ bundt timian

1 dl neutral olie

Salt, peber og eddike

Nogle hvedekerner skal koges, andre skal ikke (læs på pakken) Hvis de skal koges, skal de koges i saltet vand, og herefter drænes. Øllet hældes over imens de stadig er varme. Lad kernerne køle i øllet.

Skræl rødbeden og riv den groft. Skyl den i en si, til der ikke løber mere farve af. Riv æblet. Hak persille og timian. Hæld ingredienser i hvedekernerne, og smag til med eddike, salt og peber.

 

Brown Ale og estragon mayonnaise

(modificeret opskrift fra ØLentusiasteN nr. 80 s. 27)

2 æggeblommer (pasteuriserede)

3 spsk hvidvinseddike

1 spsk dijonsennep

1 tsk salt

Cremefraiche (efter temperament)

Olie (indtil mayonnaisen er lind)

½ bundt estragon

½ bundt persille

½ dl brownale ( jeg brugte Brown Ale fra Randers Bryghus)

Vask persille og estragon, og blend det med olie. Pisk æggeblommer, Sennep, eddike og salt sammen i fem minutter. Tilsæt så olien i en tynd stråle, indtil mayonnaisen bliver tyk. Tynd op med brown ale og evt. mere olie eller lidt cremefraiche for den ønskede konsistens. 

 

Syllabub

(taget fra Torben Mathews kogebog Engelsk øl og mad)

150 ml. stærk ale (jeg brugte Midtfyns Bryghus Barleywine, som er meget sød)

120 g. sukker

En lille bitte smule muskat

500 ml. piskefløde

Frugt eller rosiner(jeg brugte æble og ananas skåret i tern)

Øl, sukker og muskat røres med håndmixer til sukkeret er opløst. Fløden hældes i og piskes til blandingen er helt tyk. Herefter hældes massen med en ske over i et serveringsglas og sættes på køl til servering. (det ser pænt ud, hvis man ikke presser det ned i, men giver det loftlommer).

Frugten tilberedes som ønsket og der hældes en rest af øllet over. Dette skal trække i ca. en time alt efter frugttype (jeg smagte mig frem til den bedste konsistens og hældte herefter resten af øllet fra igen). Øllet kan også undlades, så frugten serveres frisk eller fra dåse.

 

4. Forslag til sommerture i nærområdet

Det er højsommer, og der er flere steder der er et besøg værd. Jeg kan varmt anbefale en tur til et de bryghuse, der serverer øl i løbet af sommeren. Jeg har ikke selv besøgt dem alle, men min ferie er heller ikke begyndt endnu, og jeg håber i øvrigt ikke, at jeg har overset nogen i vores nærområde.

Ebeltoft Gårdbryggeri holder åbent mandag til lørdag 11.00-19.00 indtil 16. august. Her er et lille gårdbryggeri med svaler i luften over terrassen, med udsigt over marker og bugten i baggrunden. Her kan man nyde op til tyve forskellige fadøl og hjemmebrygget sodavand af høj kvalitet. Her er plads til at tage familien og hunden med og evt. madkurven også. Der kan købes lidt spiseligt på stedet, og nogle dage er der levende musik. https://www.facebook.com/groups/143524340533/ og  http://www.ebeltoftgaardbryggeri.dk/

Aarhus Bryghus holder åbent hver fredag fra 15.00-19.00 næsten året rundt. Her er værten altid god for en sludder og der er ofte en pølse på grillen, men det kan man lige tjekke på Facebook inden man planlægger sin tur. https://www.facebook.com/AarhusBryghus?fref=ts  og http://www.aarhusbryghus.dk/

Wintercoat nær Sabro er også et hyggeligt sted. Her er koncerter jævnligt i ølstuen, og i sommerperioden er der også åbent for udskænkning på mange fredage.  Hold øje med Facebook. https://www.facebook.com/groups/58605149262/?fref=ts  og http://www.wintercoat.dk/

Viborg Bryghus har også åbent i løbet af sommeren. Tæt på domkirken ligger den hyggelige ølstue på første sal over bryggeriet, og på de varme dage er der også borde uden for. https://www.facebook.com/ViborgBryghus?fref=ts og http://www.viborgbryg.dk/

Bøllingsø Bryghus har også fredagsåbent i baren fra 16.00 – 21.00. https://www.facebook.com/bbryg?fref=ts og  http://boellingsoebryghus.dk/

Grauballe Bryghus har fredagsåbent i butikken 12.00-16.00. https://www.facebook.com/pages/Grauballe-Bryghus-ApS/186616924689247?fref=ts og http://grauballe-bryghus.dk/oelsmagning/

Så har vi jo også Bies Bryghus, som mest er en restaurant i disse dage. Til august får de en ny brygger (fra Viborg Bryghus), og så håber jeg at det sætter skub i bryggeriet igen, så man kan få en god øl til den gode mad. https://www.facebook.com/groups/114007585309654/ og http://biesbryghus.dk/

God ferie og god sommer med højt skum!

Helle Gnudtzmann

Lokalafdelingsformand - Randers

Ferieøl til på fredag

En belgier, en amerikaner og en skotte. Flere billeder findes på Facebook.

Grillaften 2014