Højme Bryggeri (1897 - 1968)

Øverst: Hestevogn lastet med øltønder foran Højme Bryggeri. (Sanderum Lokalarkiv). Nederst Højme Bryggeri set fra luften 1949

 

Sidste adresse:

Gammel Højme Vej 139-141

Ejere:

Jacob Jacobsen: 1897-1942

Svend Jacobsen: 1942-1956

Laurits Hjeresen: 1956-1968

 

Bryggeriets historie:

Højme Bryggeri blev grundlagt i 1897 af Jacob Jacobsen. Han drev bryggeriet alene frem til 1937, hvor den nygifte søn Svend Jacobsen flyttede ind på gården, der hørte til bryggeriet. Sammen drev de bryggeriet frem til 1942, hvor sønnen overtog hele driften.

Svend Jacobsen bryggede lyst og mørkt hvidtøl. Han havde samtidig et Tuborg-depot op gennem 1940'erne. Depotet ophørte, da han selv begyndte at fremstille mineralvand i 1949.

Under krigen kørte bilerne med generatorer og da det var umuligt at få dæk, havde den ene af ølbilerne fået påsat et par brugte baghjul fra en større bil. Det så ud som om den altid kørte ned ad bakke!

Laurits Hjeresen var brygger på stedet og boede i huset overfor. Herudover var der ansat to chauffører. Den ene kørte på landet (Viggo Larsen kaldet Øl-Viggo). Den anden kørte i Odense (Kaj Hansen). Sidstnævnte åbnede senere cigarforretningen "Falen" i Odense. Kaj Hansen var væk hele dagen mens Øl-Viggo kom hjem midt på dagen og læssede af og på.

Svend Jacobsen bryggede ikke selv, men tog sig af at rense flasker, tappe og sætte etiketter og kapsler på. Som regel havde han hjælp af en arbejdsdreng. Det kunne være brygger Laurits Hjeresens søn Walther, Johannes fra Højme eller Svend Jacobsens søn Jakob.

Juleøllet var altid ekstra godt - og tilsat lakrids, som Svend Jacobsen købte i store blokke og som blev puttet i øllet.

Efterhånden som man på gårdene holdt op med selv at brygge hvidtøl, blev der solgt meget stakitøl fra Højme Bryggeri. På gården var der ofte besøg af "sprittere" - specielt om vinteren, hvor de sad ved fyret og fik varmen samt røde sodavand til deres sprit og en madpakke fra bryggerkonen. Sidst på dagen afleverede de så deres tændstikker og sov på halmloftet.

På loftet i den ene af gårdens længer, var en stor ovn, hvor Svend Jacobsen brændte korn. Malten fik han fra malteriet i Søndersø, hvis ejer han kendte privat. Brugte flasker blev lagt i et stort trækar med varmt vand, så etiketterne kunne fjernes og herefter kørt igennem en flaskerensemaskine: et halvrundt monstrum, som tit gik i stykker og blev repareret af smeden.

Svend Jacobsens søn, der har bidraget til denne historie, flyttede hjemmefra i 1955. På dette tidspunkt havde bryggeriet det svært i konkurrencen med bl.a. Albani. Bl.a. var hygiejnen ikke altid i orden. Iflg. loklalhistoriske beskrivelser, blev Svend Jacobsen træt af at drive bryggeriet, men det benægter sønnen. Det var familiestridigheder, der gjorde at Svend Jacobsen måtte rejse derfra i 1956. Brygger Laurits Hjeresen som havde været brygger i mange år på stedet og gift med Svend Jacobsens halvsøster, overtog herefter bryggeriet og drev det frem til lukningen i 1968.

Har du yderligere oplysninger om Højme Bryggeri, så kontakt Michael Gorm: mgorm55(at)remove-this.gmail.com

Ovenstående tekst er for en stor del sakset fra Kim Jacobsens hjemmeside.

 

 

Senest revideret 1. februar 2018