Danske Ølentusiaster er en uafhængig landsdækkende ølforbruger- og interesseorganisation, der har det formål at sikre forbrugerne et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af såvel øl som øltyper.

Danmarks mest velsmagende forening kæmper for det gode øl og ønsker at sikre godt øl til danskerne, og det er da også titlen på vores udviklingsplan. Over alt i landet arrangerer vores 51 lokalafdelinger øl-aktiviteter for medlemmerne.

Deltagelse kræver medlemskab - til gengæld kan du som medlem deltage i arrangementer over hele landet. Og der er mange andre fordele. Foreningen udgiver 6 gange årligt medlemsbladet ØLentusiasteN, driver websitet ale.dk og frivillige fra hele landet er hvert år med til at få ølfestivaL® til at fungere som det skal. Hvert år kårer medlemmerne Årets danske Bryggeri og Årets danske Ølnyhed.

Måske var det noget for dig at blive medlem? Læs mere HER.

 

 

 

Region Nordjylland

Regionen er Danske Ølentusiasters nordligst beliggende og den fungerer som paraply for de 7 lokalafdelinger 

AALBORG, BRØNDERSLEV, FJERRITSLEV, FREDERIKSHAVN, HJØRRING, SKAGEN og THISTED.

Alle lokalafdelinger er selvstændige enheder under landsorganisationen. Men Regionen fungerer som samlende paraply med erfaringsudveksling som et vigtigt element. Hvert år uddeles Den Regionale Ølpris.

De seneste 3 år har Regionen arrangeret TOPmøde i samarbejde med Erling Christensen, hvor ølentusiaster fra hele regionen og især de 5 øverste lokalafdelinger får mulighed for at mødes og hygge sig. En selvstændig side om TOPmødet er lagt op.

Flere nye initiativer er i gang eller i støbeskeen. Et udvalg har arbejdet med forslag om en bustur til Ølfestivalen. Et andet udvalg arbejder med en togtur fra Skørping til Skagen med en ølentusiast-vogn og flere øllede stop undervejs. Regionsbestyrelsen har også planer om at lave et "seminar", hvor alle lokalbestyrelsesmedlemmer i regionen samles for at tale om hvordan vi kan inspirere og lære af hinanden.

 

 

Der arbejdes på regelmæssig udsendelse af nyhedsbrev til medlemmer der via sit postnummer er hjemmehørende i en af de 7 lokalafdelinger under DØE Region Nordjylland.

I år er det blevet til nyhedsbrev i det tidlige foråri maj - og senest her i efteråret. Alle naturligvis spækket med spændende nyt fra det nordjyske.

Man kan altid se skiftende nyheder på Regionens forside. De samles så i nyhedsbrevene. Se tidligere udsendte nyhedsmails i arkivet.

Planen er at der udsendes nyt nyhedsbrev efter Øllets Dag 2017.

Lokalafdeling Thisted blev kåret som Årets Lokalafdeling 2016 og kunne dermed overtage vandrepokal og æren efter at Lokalafdeling Skagen havde passet godt på det i et år.

Fire gange er en nordjysk lokalafdeling kåret som Årets Lokalafdeling. Aalborg 2009, Frederikshavn 2012, Skagen 2015 og nu i 2016 blev det Thisted - fantastisk!

Alle lokalafdelinger i regionen afvikler hvert år Årsmøde i september eller oktober - se listen over dette års Årsmøder længere nede på siden.

På disse Årsmøder vælges lokalbestyrelse og lokale tillidsfolk og efterfølgende udpeger hver lokalafdeling (op til) 2 personer til regionsbestyrelsen som ved et møde inden udgangen af november konstituerer sig med regionsformand og regionsnæstformand.

Aktuelt er Flemming Starcke-Jensen fra Sindal Regionsformand og Gert Svanborg Sloth fra Aalborg er Regionsnæstformand.

Nordjyderne i DØE er aktive og det sociale samvær omkring øllet vægtes højt - derfor er fester og ture blandt de ting der arrangeres i lokalafdelingerne i Nordjylland.

Se kalenderen i højrespalten samt i vores seneste nyhedsmail til medlemmerne, hvor meget der egentlig sker i Nordjylland. Blandt andet afviklede hele 5 nordjyske lokalafdelinger Øllets Dag den første lørdag i september...

 

 

 

 

Den Regionale Ølpris i Nordjylland 2017 gik til Anker Jørgensen

 

Danske Ølentusiaster hædrer Anker Jørgensen, Café Chic Oldschool i Hjørring for sin smittende begejstring og mangeårige passion for det gode øl med Den Regionale Ølpris 2017 i Nordjylland.

 

 

 

Regionsformand for Danske Ølentusiaster i Nordjylland, Flemming Starcke-Jensen overrakte fredag den 5. oktober klokken 19 Den Regionale Ølpris i Nordjylland 2017 til Anker Jørgensen, Café Chic Oldschool i Hjørring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anker Jørgensen har gennem sit virke i restaurationsbranchen og gennem sine ølsmagninger omvendt rigtigt mange nordjyder til det gode øl.

Sammen med Mette Hagbarth driver Anker Jørgensen Café Chic Oldschool i Jernbanegade i Hjørring, her kan nybegyndere i øllets verden få kompetent vejledning, entusiaster kan få afprøvet smagsløgene og ølnørder kan få extremoplevelser fra "vintage-kælderen".

Anker Jørgensen har gennem tiderne haft flere ølsteder rundt om i Nordjylland, i starten af nullerne havde han Danmarks mindste værtshus, nemlig "Bagbutikken" på torvet i Løkken, og selvom der var meget begrænset plads, så havde Anker også her plads til et bredt udvalg af spændende øl fra hele verden.

De sidste år før starten af Café Chic Oldschool i Hjørring var det Musikcafeen i Den Gamle Biograf i Lønstrup der havde glæde af Ankers store ølinteresse, stedet fik i 2016 tildelt Dansk Ølmærke.

Med sin smittende begejstring for det gode øl lykkes det Anker Jørgensen på mindre end halvandet år at få Café Chic Oldschool banket op som et af regionens bedste ølsteder, altid nye og spændende øl på hanerne og et stadigt voksende antal flaskeøl, i dag over 80 forskellige.

Selvom ølkortet er omfattende er det altid en god idé at spørge Anker, da der udover øllene på kortet altid er et antal nye og spændende "kandidater" til kortet. Disse gør Anker meget ud af at håndplukke, så gæsterne kan få en unik oplevelse.

En af specialiteterne hos Anker er vintageøl. Normalt skal man udenfor landets grænser for at få denne oplevelse, men her findes de i et stort udvalg i ølkælderen. En anden specialitet er øl i den dyre ende, så som belgiske øl og engelske øl i "limited edition".

Ud over Ankers passion for øl, så går han heller ikke på kompromis med hensyn til kvaliteten, når det drejer sig om andre drikkevarer som for eksempel whisky, rom, gin og kaffe.

 

Se HjørringAvis.dks omtale af hædringen.

Årsmøder 2017 i Nordjylland

Som der står i foreningens vedtægter skal Årsmøderne i alle Danske Ølentusiasters lokalafdelinger afvikles i september eller oktober måned.

Og vi kan meddele at samtlige 7 nordjyske lokalafdelingers Årsmøder i 2017 sådan cirka er datofastsat.

Vi kan konstatere at der ikke var dato-sammenfald i år. Det er vist første gang nogensinde, og det er helt tilfældigt...

 

 

Det første Årsmøde i Nordjylland foregik 29/9 i Thisted.


Her blev Lokalformand Jens Munk og Lokalnæstformand Claus Nørgaard samt kasserer Dorte Vang Lauritsen genvalgt. Menige bestyrelsesmedlemmer er Kjeld Vang Lauritsen, Per Plet, Kjeld Munk Pedersen og Søren Odgaard Christensen. Revisor er Sofie Plet.

 

 

Siden er der afviklet Årsmøde 5/10 i Hjørring.

Her blev Flemming Starcke-Jensen genvalgt som Lokalformand. Jakob Fogh Jensen trak sig som Lokalnæstformand, han blev afløst af Arnold Simonsen, der også fortsætter som lokalwebredaktør. Kent Jørgensen fortsatte som menigt medlem af lokalbestyrelsen. Ole Mønsted trådte ud, og i stedet indtrådte Lars Danielsen og Søren Lauritsen som menige medlemmer i Lokalbestyrelsen i Hjørring.

 

Ved Årsmødet 7/10 i Aalborg stoppede Gert Svanborg Sloth som Lokalformand efter 10 år på posten. Han blev afløst af tidligere Landsformand Anne Lise Knørr. Gert blev valgt som Lokalnæstformand - og Anne Lise og Gert er Aalborgs repræsentanter i Regionsbestyrelsen. Sune Ditman Thomsen trådte ud af lokalbestyrelsen efter 10 år. Tommy Hjeds, Ivan Nørgård og Niels Tikjøb blev alle genvalgt til Lokalbestyrelsen i Aalborg som menige medlemmer.

Der var Årsmøde 6/10 i Fjerritslev.

Resultaterne er endnu ikke tilkommet regionen.

Der var Årsmøde 13/10 i Skagen.

Vi afventer resultaterne som snarest muligt blive lagt op her på regionens website...

 

Kommende Årsmøder:

21/10 i Brønderslev.

28/10 i Frederikshavn.

 

Når alle Regionsbestyrelsesrepræsentanter er udpeget/fundet skal de samles til Konstituerende Regionsbestyrelsesmøde i Aalborg den 29/11.

Nordjylland - DØEregionen med størst plus-tal

Så mangler der kun 2 måneder af 2017 og vi ligger stadig over de magiske tusind - aktuelt er der nøjagtigt 1026 medlemmer af Danske Ølentusiaster i Region Nordjylland. I alt 5 medlemmer mere end i fjor på samme tidspunkt. Fremgang på 0,49%. 60,62% personlige medlemmer og 39,38% husstandsmedlemmer. 22,90% kvinder og 77,10% mænd. Det skal fejres at vi stadig er mere end 1000 medlemmer i Nordjylland - desuden er vi aktuelt den region i Danske Ølentusiaster som har højest plustal - ud over os er det kun Region Vadehavet som har stigning i medlemsantallet i forhold til samme tid i fjor. Regionsformanden og Regionsnæstformanden glæder sig over succesen og sender skummende hilsner til alle medlemmerne i de 7 nordjyske lokalafdelinger. SKÅL & Højt Skum!

 

 

Der er i øjeblikket plus-tal i 4 af 7 nordjyske lokalafdelinger. Det er Thisted, Fjerritslev, Frederikshavn og Skagen. I Hjørring, Brønderslev og Aalborg er der minus-tal...  

I Thisted er der aktuelt 7,08% flere medlemmer end samme tid i fjor. Der er 252 lokale medlemmer og 5 der har tilvalgt lokalafdelingen. Cirka 44% husstandsmedlemmer og 56% personlige medlemmer. Her af cirka 25% kvinder og 75% mænd.

Også i Frederikshavn er der vækst. Der er aktuelt 1,79% flere medlemmer end på samme tid i fjor. Der er 104 lokale medlemmer og 11 som har tilvalgt lokalafdelingen. Cirka 27% husstandsmedlemmer og 73% personlige medlemmer. Her af cirka 20% kvinder og 80% mænd.

I Fjerritslev er der fremgang på 7,35%. Der er 65 lokale medlemmer og 8 som har tilvalgt lokalafdelingen. Cirka 23% husstandsmedlemmer og 77% personlige medlemmer. Her af cirka 10% kvinder og 90% mænd.

Skagen havde en kolossal vækst i 2014 og 2015. Men medlemstilgangen i Danmarks nordligst beliggende lokalafdeling er faldet lidt - dog er det på det seneste lykkes at vende tilbagegang til fremgang. Aktuelt vækst på 4,30%. Der er 94 lokale medlemmer og 3 der har tilvalgt. 66% husstandsmedlemmer og 34% personlige medlemmer. Her af cirka 38% kvinder og 62% mænd. 

I Aalborg er der 3,10% tilbagegang i forhold til medlemssituationen på samme tid i fjor. Der er aktuelt 380 lokale medlemmer og 27 som har tilvalgt lokalafdelingen. Cirka 38% husstandsmedlemmer og 62% personlige medlemmer. Her af cirka 22% kvinder og 78% mænd.

 

 

I Brønderslev er der aktuelt 11,67% færre medlemmer end samme tid i fjor. Der er 51 lokale medlemmer og 2 som har tilvalgt lokalafdelingen. Cirka 30% husstandsmedlemmer og 70/% personlige medlemmer. Her af 23% kvinder og 77% mænd.

I Hjørring er der aktuelt 69 lokale medlemmer og 5 har tilvalgt lokalafdelingen. Og det betyder at der er tilbagegang på 5,13% det seneste år. Cirka 32% husstandsmedlemmer og 68% personlige medlemmer. Her af cirka 14% kvinder og 86% mænd.


Tallene ændrer sig hele tiden - faktisk hver eneste dag. Og det går lidt op og ned om der er vækst eller ej - det afhænger meget af det præcise medlemsantal for et år siden...

Måske ligger der et uudnyttet medlemspotentiale i at lave flere små "nære" lokalafdelinger. Medlemmer genererer medlemmer. Skagen formåede på rekordtid næsten at tredoble medlemsantallet, da de fik oprettet en lokalafdeling deroppe. Så hvis du kunne tænke dig at være med til at få en lokalafdeling af Danske Ølentusiaster op og stå i dit nærområde, så kontakt endelig Regionsformanden eller Regionsnæstformanden. 


Husk nu at I som medlemmer kan spare en hundrede-lap på eget kontingent en gang om året, hvis I hvert år skaffer et nyt medlem til foreningen - se mere om dette her.

 

 

105 nye medlemmer i DØE Nordjylland i 2017

Det går rigtigt godt med medlemstilslutningen i Nordjylland. Der er tilkommet 105 nye medlemmer til Danske Ølentusiaster de første 10 måneder af 2017. Kampagneprisen på Øllets Dag gav 16 nye nordjyske medlemmer.

 

Topscorer er regionens største lokalafdeling Aalborg med 41 nye medlemmer. Årets Lokalafdeling 2016, Thisted, er nummer 2 med 35 nye medlemmer. Skagen har fået 8, Frederikshavn 7, Fjerritslev 6, Brønderslev 5 – og endelig har Hjørring fået 3 nye medlemmer. Hjerteligt velkommen til alle de nye ølentusiaster i Nordjylland.

 

 

 

Hjælp os med at vokse yderligere

DU kan hjælpe os med at udvide medlemsantallet, og samtidigt kan du få lidt ud af det. Når du skaffer et nyt medlem kan du få rabat på 100 kroner på din næste kontingentopkrævning. For at få rabatten skal du i forvejen være medlem af Danske Ølentusiaster og derefter indmelde et nyt medlem i foreningen. Det du/I skal gøre er at I bruger ale.dk til indmeldelsen og skriver indmeldt af navn og medlemsnummer i feltet organisation nederst på siden. Rabatten registreres, når vi kan se betalingen for det nye medlem. Rabatten kan bruges én gang pr. årlig kontingentopkrævning. Og ordningen kan ikke bruges på Øllets Dag, hvor en anden ordning træder i kraft i stedet...

 

 

Tilmeld kontingentbetalingen til betalingsservice

I hele 2017 kører Danske Ølentusiaster en kampagne, hvis formål er at flere af foreningens medlemmer tilmelder kontingentindbetalingen til betalingsservice - gør man det opnår man 2 måneders gratis medlemskab. I praksis sker der det at medlemskabet rykkes 2 måneder frem, når man har tilmeldt sig denne betalingsordning.

Der varmes op til uddeling af Dansk Ølmærke 2018/2019 - også i Nordjylland

Danske Ølentusiaster uddeler hvert andet år Dansk Ølmærke til Indkøbssteder og Udskænkningssteder for at give en særlig øloplevelse.

For at få tildelt Dansk Ølmærke, skal der overordnet være et godt udvalg af øl, der behandles ordentligt og serveres i et godt miljø.

Der lægges bl.a vægt på:

 • Ølstedet anbefales af Lokalafdelingen
 • Et antal lokale/regionale øl og/eller et antal internationale øl
 • God bredde i øltyperne og/eller specielle øltyper som f.eks. cask/trappist/gueuze
 • Brew pub med rimelig bredde og udskiftning af kvalitetsøl
 • Dedikation og tæft for det gode øl
 • Et egentligt og opdateret ølkort
 • Personale med ølviden
 • Øl serveret ved rette temperatur
 • Gæstehaner
 • Udskiftning af øllet f.eks.. i forhold til årstiden, lokale nyheder o.l.
 • Øl serveret i korrekte glas
 • Mad og øl
 • Miljøet og de geografiske hensyn

Geografiske hensyn betyder, at en særlig øloplevelse også må vurderes ud fra ølstedets beliggenhed og kundegrundlag.

Tidligere fik foreningen fremstillet hæftet "Vejen til Godt ØL", men den er erstattet af webappen Gode Ølsteder. Se mere om det herunder.

Næste gang der uddeles Dansk Ølmærke bliver i 2018. Et ølmærke der gælder for perioden 2018/2019.

 

 

Seneste uddeling af Dansk Ølmærke var i 2016 - her var Lokalafdeling Aalborg topscorer i forhold til uddelinger. Hele 3 Indkøbssteder og 6 Udskænkningssteder fik mærket. Mærkerne i Aalborg blev uddelt 4/6 og deltagerne i uddelingerne fik en travl dag med besøg hos Bisgaard Vinhandel i Støvring, Vinspecialisten Aalborg og Salling Super i Aalborg. samt The Irish House, John Bull Pub, The Wharf, Søgaards Bryghus / The Missing Bell Brewpub, Cafe Luna og Basement Beer Bar.

Kun et Indkøbssted udenfor Aalborg fik udmærkelsen - det var Det Bette Ølhus i Aalbæk, som hører under Lokalafdeling Frederikshavn.

Det Bette Ølhus fik også Dansk Ølmærke som Udskænkningssted - begge diplomer blev uddelt ved lokalafdelingens sommerfest. Forinden havde Lokalformand Carsten Jørgensen uddelt Dansk Ølmærke til John Bull Pub i Frederikshavn.

Lokalafdeling Thisted - Årets Lokalafdeling i Danske Ølentusiaster 2016 - dækker geografisk både Fur og Salling og derfor har de uddelt Dansk Ølmærke til Udskænkningsstederne Fur Bryghus på Fur og Potten Øl- & Vinstue i Skive.

Der uddeltes desværre ingen mærker i hverken Brønderslev eller Fjerritslev.

Lokalafdeling Hjørring uddelte Dansk Ølmærke til Fishermans Rest i Nr. Lyngby samt til Bistro V / bryghuset Vendia i Hjørring.

Skagen - Årets Lokalafdeling i Danske Ølentusiaster 2015 - uddelte Dansk Ølmærke til Skagen Bryghus og Greens Pub og Café.

Arbejdet med at udvælge de steder som fortjener hæder og diplom er i gang - og der er naturligvis brug for medlemmernes input og hjælp i denne proces.

 

 

Se info om gode ølsteder i DK via godeølsteder.dk

Som beskrevet i medlemsbladet ØLentusiasteN har Danske Ølentusiaster lavet webappen "GODE ØLSTEDER" der guider til de steder som Danske Ølentusiaster har givet Ølmærke eller anbefaler. Webappen er afløser for bogen "Vejen til godt øl".

Vi har brug for medlemmernes hjælp til at få færdiggjort arbejdet - og appellerer derfor til brugerne om at indrapportere eventuelle fejl. Vi må løfte i fælles flok, finder du noget der bør ændres, så kontakt endelig udvalget via godeoelsteder(at)remove-this.ale.dk 

 

 

Succesrig Øllets Dag - også - i Nordjylland

Øllets Dag i Nordjylland

Der var som altid aktiviteter over hele landet på Øllets Dag.

Der var aktivitet cirka 30 steder spredt rundt i det ganske danske land...

I Nordjylland fejredes Øllets Dag hele 5 steder.

I Aalborg havde lokalafdelingen samlet 20 øl-aktører på Turbinetorvet i Nordkraft i forbindelse med Fødevaremarkedet i Nordkraft. Der var heftig aktivitet på alle stande hele dagen - omkring 2000 øl-interesserede kiggede forbi og nød de gratis smagsprøver.

I Hjørring kunne man igen i år møde lokalafdelingen i Metropol. Og da Bryghuset Vendia fyldte 10 år blev dette markeret i området omkring bryghuset i Markedsgade.

Thisted afviklede sin sædvanlige Øllets Dag fejring i samarbejde med Thisted Bryghus med åbent Bryghus og polet-festival.

Skagen lavede en Beerwalk ligesom de gjorde det i 2016.

I Frederikshavn blev der udskænket gratis smagsprøver hos Vinspecialisten.

HAVEN Festival fik Øl og Mad Prisen 2017

En af de mange aktiviteter landet over i forbindelse med fejringen af Øllets Dag er uddeling af Øl og Mad Prisen. Det foregik på Food Festival i Århus i samarbejde med Food Festival. Det var tredje gang prisen uddeles.

I 2015 tog foreningen initiativ til Danmarks nye velsmagende pris, Øl & Mad Prisen. Prisen uddeles én gang om året til en kok, en brygger, en forfatter, en virksomhed eller andre, der har ydet en ekstraordinær indsats i forhold til at fremme øl i kombinationen med mad.

Danske Ølentusiaster ønsker at stimulere interessen for at udforske de rige muligheder for smag og aroma, som øl og mad rummer i fællesskab.

Stærk fokus på kvalitetsøl, -mad og -musik sikrede Danmarks nyeste musikfestival Haven årets mest velsmagende pris. På HAVEN Festival kunne de 20.000 gæster vælge mellem 120 forskellige øl og mad af høj kvalitet.

Øl og mad fortjener at blive taget alvorligt, også på de store festivaler, stadionkoncerter og andre store events, som ofte er underlagt eksklusivaftaler fra de store bryggerier som leverer øllet - konstaterer Danske Ølentusiasters landsformand Hans Peter Jepsen. Han glæder sig over at idéen bag HAVEN er stort tænkt og er med til at sætte Danmark yderligere på verdenskortet som en destination med ufatteligt godt øl og mad.

Det Fri ØL organiserer sig

Manifestet Det Fri Øl har på et stiftende møde på Nørrebro Bryghus fået sin første bestyrelse. Bryggerierne bag arbejder desuden på at få et sekretariat bag initiativet.

Det Fri Øl arbejder for at “sikre en fri og fair konkurrence, stor mangfoldighed og en ærlig, præcis og udførlig forbrugeroplysning på det danske ølmarked”.

- Det er dejligt, at bryggerierne organiserer sig bag initiativet Det Fri Øl. Vi ser frem til at bryggerierne gør alvor af ordene bag manifestet. Specialt på området om forbrugeroplysning, siger Hans Peter Jepsen, landsformand i Danske Ølentusiaster.

Manifestet arbejder på stærk forbrugeroplysning på det danske ølmarked. Netop den del af manifestet flugter godt med, hvad Danske Ølentusiaster gennem snart 20 år har arbejdet for.

Bryggerierne under Det Fri Øl tilstræber, at oplysninger om råvarer, produktionssted, tappested, øllets navn, bryggeriets navn og beskrivelse af smagsprofil fremgår af etiketten. Derudover ser Danske Ølentusiaster gerne, at tappedato også fremgår, så forbrugerne kan vælge den mest friske øl.

Danske Ølentusiasters erklærede mål er blandt andet, at markedet for øl skal være så mangfoldigt, som muligt, så forbrugerne har et bredt udvalg af øl på barer og i butikker. Foreningen håber, at manifestet kan være med til at sikre de mindre bryggeriers plads i et trængt marked.

Wintercoat fra Sabro tæt ved Aarhus er det seneste bryggeri, der har tilsluttet sig manifestet. I alt har 43 mindre, danske bryggerier tilsluttet sig de otte punkter i manifestet.

Tore Jørgensen fra Herslev Bryghus er formand i bestyrelsen, derudover er bryggeriet Syndikatet, Bryggeri Skovlyst (restauranten), Svaneke Bryghus og Thisted Bryghus også repræsenteret i bestyrelsen.

Der er i øjeblikket 8 nordjyske bryggerier/bryghuse med i sammenslutningen. Se hvilke bryggerier, der har tilsluttet sig og læs hele manifestet Det Fri Øl her.

 

Rekorddeltagelse ved TOPmødet 2017

For tredje år i træk arrangerede Danske Ølentusiaster i Nordjylland TOPmøde i Hørmested i samarbejde med Erling Christensen.

96 medlemmer fra de 5 øverste lokalafdelinger i Danmark - Skagen, Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev og Aalborg havde en unik mulighed for at mødes og hygge sig sammen.

Trods en skøn slutspurt nåede vi desværre ikke over de 100 deltagere - men alligevel kan vi konstatere at der har været vækst hvert eneste år arrangementet har været afviklet.

Faktisk var der tilmeldt 98 - men der var et par stykker som var syge, og derfor ikke var i stand til at deltage.

Der var arrangeret buskørsel ud-og-hjem. En bus startede i Aalborg og tog folk op i Brønderslev og Hjørring. En anden bus startede i Skagen og tog folk op i Ålbæk, Jerup og Frederikshavn.

 

 

 

Flemming havde igen i år valgt nogle spændende øl.

Hver lokalafdeling præsenterede sig samt nogle af de udvalgte øl.

Smagningen kom hurtigt i gang og vi måtte vente på den ellers udmærkede mad. Tiden blev brugt på en handlepause.

Erling Christensen havde i dagens anledning 25% rabat på alle varegrupper.

Vi sad som sædvanligt blandt tæpperullerne.

Der er naturligvis som vanligt lavet tilbageblik fra begivenheden.

Se mere om TOPmødet samt tilbageblik fra 2015 og 2016 og 2017 

Datoen for TOPmøde 2018 er allerede bekendtgjort:

lørdag den 7/4 2018 - smid straks datoen i din kalender...

 

 

Lokalafdeling Thisted kåret som Årets Lokalafdeling 2016 i Danske Ølentusiaster

 

 

 

Fuldt fortjent blev det Lokalafdeling Thisted, der på Danske Ølentusiasters generalforsamling blev kåret som Årets Lokalafdeling 2016. Billederne ved siden af viser hvor glade de var for prisen lige efter afsløringen.


Afdelingen har haft en vækst i medlemmerne på 20 procent på et år og er nu oppe på 249 medemmer, hvoraf 25 procent er kvinder.

Det går rigtigt godt i Thisted, der er kanontilslutning til de fleste møder og efterhånden foregår alle arrangementer på Thisted Bryghus, som lokalafdelingen har etableret et godt og givtigt samarbejde med. I 2016 blev der afviklet 10 medlemsmøder/aktiviteter. Det er helt fænomenalt og stemningen er altid helt i top.

Opfindsomheden er i fuldt flor, når der skal udtænkes mødekoncepter – og spændvidden er lige så stor og bred som en nordvestjysk ladeport. Man kommer godt rundt i alle afkroge af øllets forunderlige verden.

Der kommer 25 til 30% af medlemmerne hver gang. Og der kommer masser af nye folk hver gang. Det er tilmed lykkedes at få medlemmer lang vejs fra til at dukke op til lokalafdelingens smagninger.

Lokalafdelingen har tre år i træk lavet et flot udstillingsvindue for øllet i form af en stor velorganiseret og velbesøgt Mini Øl Festival på Øllets Dag i samarbejde med Thisted Bryghus - og den vokser sig større og større hvert år.

Titlen Årets Lokalafdeling blev således i Nordjylland. Det var fjerde gang en nordjysk lokalafdeling blev kåret som Årets Lokalafdeling. I 2009 blev det Aalborg, i 2012 Frederikshavn og i 2015 tilfaldt æren Skagen.

  

 

Nordjysk øl vandt i Årets danske Ølnyhed 2016

Øllen Jack & Beer fra Thisted løb med den endelige titel i Danske Ølentusiasters afstemning Årets danske Ølnyhed blandt de 9 finalekandidater på trods af at den kun blev toer i den kategori den var opstillet i. 

Således kan det nordvestjyske bryggeri både prale af titlen Årets danske Ølnyhed 2016 og Årets Bryggeri 2016.

Blandt de 9 finalekandidater var der 3 øl fra nordjyske bryghuse. Faktisk var der en nordjysk kandidat i alle 3 kategorier.

I Kategorien under 4% deltog Fur julefrokost fra Fur Bryghus.

I kategorien mellem 4 og 7% deltog Madagascar fra Thisted Bryghus.

I kategorien over 7% deltog Jack & Beer fra Thisted Bryghus.

De medlemmer der stemte endte med at gøre Fur Julefrokost til vinder i den lave kategori.

I den mellemste kategori vandt Jacobsen Porter fra Husbryggeriet Jacobsen.

I den højeste kategori vandt Julegris(k) 2 fra Hornbeeer. Her blev Jack & Beer toer. Men den vandt altså den endelige afstemning og tog dermed titlen Årets danske Ølnyhed 2016.

Se mere HER.

God stemning ved Regionbestyrelsesmøderne

Siden det konstituerende Regionsbestyrelsesmøde på Café Frederiksberg i Aalborg den 23/11 2016, hvor Flemming Starcke-Jensen fra Hjørring og Gert Svanborg Sloth fra Aalborg lavede en rokade og byttede plads - har lydniveauet været højt og stemningen god ved regionsbestyrelsesmøderne. Fokus har været at få alle lokalafdelinger repræsenteret, hvilket har medført at flere personer fra hele regionen er blevet involveret i foreningsarbejdet.

En god positiv og fremadrettet stemning har præget møderne og der er kommet mange gode idéer og forslag på bordet og flere udvalgsarbejder som der arbejdes videre med i det nye år er igangsat - som vi nok først ser frugten af i 2018. Det skønnes at opfindelsen af TOPmødet har været befordrende for samarbejdet. Så ud over at lokalafdelingerne fungerer fint som selvstændige enheder er der kommet mere sammenhængskraft i regionen.

 

 

 

 

Det har helt sikkert heller ikke været en hæmsko at Nordjylland de to seneste år er løbet med hæderen i forhold til at være hjem-region for Årets Lokalafdeling. Det er helt vildt flot - og noget som vi kan være stolte af!

Seneste Regionsbestyrelsesmøde foregik 31. maj på "Frede" 18:30.

Næste Regionsbestyrelsesmøde foregår 29. november.

 

 

 

 

 

 

Regionens formål og rolle

 

ERFARINGSUDVEKSLING OG FORDELING AF LANDSMIDLER

Regionens hovedformål er erfaringsudveksling i mellem lokalafdelingerne samt fordele de midler, der stilles til rådighed fra Landsforeningen. Regionen har en infostand som kan lånes af de enkelte afdelinger, når der er behov.   

  

DEN REGIONALE ØLPRIS

Regionsbestyrelsen har også ansvaret for at finde en passende kandidat til Den Regionale Ølpris, der uddeles på Øllets dag, den første lørdag i september. Formelt set er det Landsbestyrelsen, der vælger hvem der skal have den, men det sker efter indstilling fra regionsbestyrelsen.

Foreløbig er prisen uddelt til:

2017: Anker Jørgensen, Cafe Chic Oldschool

2016: Basement Beer Bar

2015: Thisted Bryghus

2014: Nibe Bryghus

2013: Michael Stenvei Christensen

2012: Skagen Bryghus

2011: ØlKonsortiet

2010: Vera Zobbe - Det Bette Ølhus

2009: Peter Klemensen

2008: Kent Jørgensen

2007: Martin Rantzau

2006: Claus Søgaard

2004: Nick Sharpe

2003: Sune Ditman Pedersen

 

 

FORMAND OG NÆSTFORMAND I REGIONSRÅD

Et tredie formål er at regionsformand og regionsnæstformand indgår i det såkaldte Regionsråd, der fungerer som sparringspartner for landsbestyrelsen i forskellige sammenhænge.

INDSTILLING TIL ÅRETS LOKALAFDELING

Desuden kan regionsbestyrelsen pege på en kandidat til Årets Lokalafdeling som indstilles til Regionsrådet - der træffer den endelige beslutning om hvilken lokalafdeling som kåres.

OPRETTELSE AF NYE LOKALAFDELINGER

Det er også regionsbestyrelsen der tager stilling til oprettelse af nye lokalafdelinger. Så hvis du mener der er langt til din nærmeste lokalafdeling og at der er basis for oprettelse af en lokalafdeling i dit område, så kontakt regionsformanden, så tager vi en snak om mulighederne og ser på hvordan vi kan hjælpe dig i gang og give dig kontakt til andre medlemmer i dit område.

OVERBLIK OVER AKTIVITET I REGIONEN 

Se aktivitetskalenderen under menupunktet Arrangementer for et samlet overblik over arrangementer i Regionen.

Er du interesseret i at se hvad der foregår i regionens lokalafdelinger kan du klikke på navnet på hver lokalafdeling øverst. På lokalafdelingernes egne sider kan du læse mere om hvad der sker og er sket i de forskellige lokalafdelinger.  

Medlemsstatistik for regionen

Antal medlemmer lige nu: 1026
Antal medlemmer for et år siden: 1021
Vækst det seneste år: 0.49%

Medlemssammensætningen er lige nu således:

Mænd: 77.10%
Kvinder: 22.90%
Personlige medlemmer: 60.62%
Husstandsmedlemmer: 39.38%
Klubmedlemmer: 0.00%

Velkommen...

 ...indenfor i Danske Ølentusiasters Region Nordjyllands lille hjørne af ale.dk - læs mere om foreningen i toppen under menuerne, og nærstuder hele siden, hvis du vil have mere at vide om hvad der sker i Nordjylland.

 

Vil du vide mere om vores landsdækkende ølforbruger- og interesseorganisation - så klik HER og surf videre på ale.dk...

 

Der kører i 2017 en kampagne, hvis formål er at flere medlemmer tilmelder sig betalingsservice - gør man det opnår man 2 måneders gratis medlemskab. I praksis sker der det at medlemskabet rykkes 2 måneder frem, når man har tilmeldt sig denne betalingsordning.

 

Det er VIGTIGT at dine medlemsoplysninger er korrekte og DU er selv den nærmeste til at sørge for dette. Tag derfor lige og tjek dine medlemsoplysninger bag login - find dit medlemskort frem og gå ind på ale.dk. Tryk så på bjælken login og skriv dit medlemsnummer og derefter pinkoden på dit medlemskort. Tryk så på "Medlemsoplysninger og dernæst på "Ret medlemoplysninger". Sørg for at vi har din adresse - så du kan modtage ØLentusiasteN i din postkasse. Og sørg for at vi har din email, så du kan modtage nyhedsbreve og Ale-Mail fra foreningen.

 

 

 

 

Regionsformand

Flemming Starcke-Jensen
Danmarksgade 37
9870 Sindal
40143012
flemming.starcke(at)remove-this.ale.dk
Regionsnæstformand

Gert Svanborg Sloth
Langgade 48
9000 Aalborg
21209699
gert.svanborg.sloth(at)remove-this.ale.dk
Regionsredaktør

Gert Svanborg Sloth
Langgade 48
9000 Aalborg
21209699
gert.svanborg.sloth(at)remove-this.ale.dk

Regionsbestyrelsen

består af 2 repræsentanter fra hver lokalafdeling

Thisted:
Jens Munk
Claus Nørgaard

Fjerritslev:
Hans-Jørgen Johansen
Henrik M. Christensen

Aalborg:
Gert Svanborg Sloth
Anne Lise Knørr

Brønderslev:
Leo Kristensen
Karen Grete Nørgaard

Hjørring:
Flemming Starcke-Jensen
?

Frederikshavn:
Carsten Jørgensen
Ikke oplyst

Skagen:
Christian Bruun
Jens-Erik Sørensen

 

Vi afventer oplysninger fra lokalafdelingerne...

 

 

 

Arbejdsopgaver

Fortsat arbejde på at inspirere hinanden til at fungere som gode og livskraftige lokalafdelinger for vore medlemmer. Vidensdele og udvikle. Reagere på forespørgsler om oprettelse af nye lokalafdelinger.

Der arbejdes på at lave en form for udadvendt startpakke der kan bruges i hele regionen til at højne interessen for øllet og for foreningen.

Inden 15. januar indstille regionens kandidat til Årets Lokalafdeling.

Få alle regionens lokalafdelinger repræsenteret ved Regions- og Stormødet den første lørdag i februar.

Inspirere flest mulige nordjyske medlemmer til at tage del i foreningens Generalforsamling i marts. Næste generalforsamling foregår formentlig marts 2018.

Inspirere til deltagelse som frivillig i Danske Ølentusiasters årlige ølfestival. Næste Ølfestival® i København foregår 31. maj til 2. juni 2018.

Inden 15. juni indstille kandidat til Den Regionale Ølpris.

Sende to repræsentanter til Regionsrådsmødet i juni måned.

Arbejde på flere nordjyske aktiviteter på Øllets Dag den første lørdag i september.

Se til at alle nordjyske lokaldelinger afholder Årsmøde i september eller oktober måned.

Sørge for at alle lokalafdelinger udpeger 2 medlemmer til Regionsbestyrelsen.

Afholde konstituerende Regionsbestyrelsesmøde inden udgangen af november måned.

Holde liv i traditionen om at alle nordjyske lokalafdelinger smager julen ind.

Næste bestyrelsesmøde

Det næste regionsbestyrelsesmøde foregår onsdag den 29. november kl. 18:30 hos Café Frederiksberg i Aalborg.

VIGTIGE DATOER

2017

 

7/1 Vandet Brygdag i nærheden af Thisted

19/1 Øl og rom med Vendsyssel Malt Whisky Laug i Hjørring

21/1 Smagning af Trappist- og klosterøl på Aalborg Kloster ved Flemming Starcke-Jensen

27/1 Det årlige tilbagevendende kult-ølforedrag i januar i Thisted - denne gang med Jonas fra Syndikatet

3/2 Øl og Fisk i Skagen

4/2 Regions- og Stormøde i Odense

11/2 Mød DØE på AHKs Ølmesse i Aalborg

11/2 Eksklusiv tøndesmagning i Frederikshavn

17/2 Vinterølsmagning i Vester Thorup

17/2 Finalesmagning i Thisted

17/2 Finalesmagning i Hjørring

25/2 Finalesmagning i Aalborg

25/2 Finalesmagning i Brønderslev

11/3 Øl & Mad i Hjørring på Bjergby Skole

11/3 Øl, Ost og Chokolade ved Ole Madsen i Aalborg

25/3 Generalforsamling i Odense

31/3 Trappistsmagning i Thisted

1/4 TOPmøde 2017 i Hørmested

26/4 Hjemmebrygget øl i Brønderslev

29/4 Ølkulturel rundtur i Aalborg

29/4 Thisted tager på bustur til et bryggeri i Jylland

6/5 Hjørring har trappist-smagning hos Flemming i Sindal

18/5 - 20/5 Ølfestival i København

24/5 Sommerarrangement i Skagen med Weber og ØL i samarbejde med Prima Beer

2/6 Hjørring tager på tur til Løkken Bryghus

3/6 Pinse/Sommerfest hos Det Bette Ølhus i Ålbæk

9/6 Skovsgaard Beerfest

9/6 Sommerfest med Brewbattle i Thisted

10/6 Sommerfest i Brønderslev

17/6 Øl & Ost i Frederikshavn

23/6 - 24/6 Ølhytten ved American Days 2017

7/7 Uhøjtideligt fyraftensmøde i Skagen

8/7 Beerwalk i Ålbæk

14/7 Vintageølsmagning hos Cafe Chic Old School

15/7 Beerwalk i Ålbæk

22/7 Beerwalk i Ålbæk

28/7 Sommer og ferieøl på John Bull Pub i Frederikshavn

29/7 Beerwalk i Ålbæk

5/8 Skagen tager på bustur til Thisted Bryghus og Fishermans Rest

6/8 Åbent Hus hos Vrå Bryghus

12/8 Vest Flandern smagning i Frederikshavn

19/8 Vildt øl til den syrlige side i Aalborg

22/8 Porsepluk i Thisted i samarbejde med Årets Bryggeri

2/9 Øllets Dag 2017 i Aalborg

2/9 Øllets Dag 2017 i Frederikshavn

2/9 Øllets Dag 2017 i Hjørring

2/9 Øllets Dag 2017 i Skagen

2/9 Øllets Dag 2017 i Thisted

9/9 Svensk ølsmagning i Brønderslev 

19/9 Eksklusiv informationsmøde om Frederikshavns Bryghus i Arena Nord i Frederikshavn

23/9 Hybenplukning i Thisted i samarbejde med Årets Bryggeri

27/9 - 1/10 Skagen tager på udlandstur til Bamberg i Tyskland

29/9 Årsmøde i Thisted

5/10 Årsmøde i Hjørring

6/10 Årsmøde i Fjerritslev

7/10 Årsmøde i Aalborg

7/10 Ølsmagningskoncert med HumlePraXis i Nørresundby

13/10 Årsmøde i Skagen

 

21/10 Årsmøde i Brønderslev

27/10 Nordic Brew Festival

28/10 Nordic Brew Festival

28/10 Årsmøde i Frederikshavn og derefter besøg på Nordic Brew Festival

11/11 Hjørring tager igen på Christmas Beer Walk i Aalborg

17/11 Julefrokost i Fjerritslev

17/11 Julearrangement i Thisted

18/11 Jul med Carsten Berthelsen 2017 i Aalborg

18/11 Julefrokost i Brønderslev

24/11 Hjørring holder juleølsmagning hos Flemming formand i Sindal

25/11 Hjørring holder juleølsmagning hos Flemming formand i Sindal

2/12 Juleøl/julehygge i Frederikshavn

5/12 Flæsk, Øl & Bold i Aalborg

 

 

Se også arrangementer som løbende opdateres af de lokale webredaktører

 

 

 

Tillidsvalgte

Nordjylland:

Regionsformand

Flemming Starcke-Jensen

flemming.starcke(at)remove-this.ale.dk

Regionsnæstformand

Gert Svanborg Sloth

gert.svanborg.sloth@ale.dk

 

Aalborg:

Lokalformand

Anne Lise Knørr

Lokalnæstformand

Gert Svanborg Sloth

gert.svanborg.sloth@ale.dk

 

Brønderslev

Lokalformand

?

Lokalnæstformand

?

 

Fjerritslev

Lokalformand

?

Lokalnæstformand

?

 

Frederikshavn

Lokalformand

Carsten Jørgensen

carsten.jørgensen(at)remove-this.ale.dk

Lokalnæstformand

?

 

Hjørring

Lokalformand

Flemming Starcke-Jensen

flemming.starcke(at)remove-this.ale.dk

Lokalnæstformand

Arnold Simonsen

arnold.simonsen(at)remove-this.ale.dk

 

Skagen

Lokalformand

?

Lokalnæstformand

?

 

Thisted

Lokalformand

Jens Munk

jens.munk(at)remove-this.ale.dk

Lokalnæstformand

Claus Nørgaard

claus.noergaard(at)remove-this.ale.dk

 

Som det ses herover afventer vi resultaterne fra de fleste af de nordjyske Lokalafdelingernes Årsmøder...

 

 

 

Webredaktører

Nordjylland:

Gert Svanborg Sloth

gert.svanborg.sloth@ale.dk

Aalborg:

Gert Svanborg Sloth

gert.svanborg.sloth@ale.dk

Brønderslev

Palle Normann Hansen

Palle.normann.hansen(at)remove-this.ale.dk

Fjerritslev

Tim Sørensen

tim.sorensen(at)remove-this.ale.dk

Frederikshavn

Jørn Leander Skou-Jensen

joern.skou.jensen(at)remove-this.ale.dk

Hjørring

Arnold Simonsen

arnold.simonsen(at)remove-this.ale.dk

Skagen

Jeppe Josiassen

jeppe.josiassen(at)remove-this.ale.dk

Thisted

Jens Munk

jens.munk(at)remove-this.ale.dk

 

Vi afventer besked fra lokalafdelingerne om ovenstående oplysninger fortsat er korrekte...

 

 

 

NBF 2017

Når Nordic Brew Festival afvikles 27/10 og 28/10 er det fjerde gang den afvikles. Som de seneste 3 år bliver Nordic Ink Festival og Nordic Brew Festival afviklet samtidigt.

Der er 19 udstillere i år - hvor af de 14 er ølrelaterede.

 

 

DØE på facebook

Som et supplement til ale.dk har Danske Ølentusiaster lavet en officiel facebookprofil


Samtidigt har 6 af de 7 nordjyske lokalafdelinger oprettet Facebookgrupper for at gøre opmærksom på foreningens lokale aktiviteter i deres dækningsområde.

Aalborg

Brønderslev

Frederikshavn

Hjørring

Skagen

Thisted

Tradition for juleøl

Gennem årene har der udviklet sig en tradition med at lokalafdelingerne i danske Ølentusiaster landet over hygger sig sammen op mod julen med at smage lækkert juleøl og godt julemad. De nordjyske lokalafdelinger er ingen undtagelse - i 2016 var der jule-aktivitet i alle 7 nordjyske lokalafdelinger. Så DØE Region Nordjylland lever fint op til at vi vil holde liv i traditionen om at vi vil smage julen ind. Foreløbigt har Aalborg, Brønderslev, Frederikshavn, Fjerritslev, Hjørring og Thisted lagt jule-aktivitet i kalenderen. Men mon ikke der også bliver noget jule-halløj i Skagen i 2017?

 

 

Ølfestival® 2018 er undervejs

Gør dig klar til næste års største, danske ølbegivenhed. Den originale Ølfestival arrangeret af Danske Ølentusiaster. 

Ølfestival 2018 løber af stabelen fra torsdag den 31. maj til og med lørdag den 2. juni 2018.

Festivalen vil, som tidligere år, præsentere en lang række danske og udenlandske øl. I 2017 var der over 200 bryggere og 1.200 forskellige øl. 

Plakaten for Ølfestival 2018 er klar, og forberedelserne til landets mest velsmagende festival er i gang. 

Du kan læse mere om Danske Ølentusiasters Ølfestival her. Siden bliver løbende opdateret med information og nyheder. 

Ølfestival 2018, Lokomotivværkstedet, Otto Busses Vej 5A, 2450 København SV (Google Maps, åbner i ekstern vindue).

Vi glæder os til at slå dørene op til Ølfestival 2018. 

Øverst kan du se, hvor mange dag, timer, minutter og sekunder, der er til åbningen kl. 15 torsdag den 31. maj 2018.

PS: Du kan allerede nu downloade Ølfestival 2018-plakaten. Se mere her.

 

 

MEDLEMSKAB

I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark.
 
Det gør vi ved at arbejde for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyse og skabe debat om øl, stimulere håndbrygning, udbrede kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og ved at sikre øl en respektfuld behandling.
 
Du kan læse mere om fordelene ved et medlemskab på siden Hvorfor medlem?
 
Så meld dig ind i vores velsmagende forening, vær med til at sikre det gode øl en varig plads på det danske marked og få oven i købet adgang til vore lokale ølsmagninger, medlemspriser og -fordele på vore Ølfestivaler osv. osv.
 
Du kan melde dig ind direkte via hjemmesiden! Se her hvordan! 

 

 

Bryggerioversigt

Kortet over danske bryggerier på Google Maps er opdateret - Vi nærmer os 200 bryggerier (når vi tæller det hele med) i Danmark. Klik HER for at blive klogere...

ØLentusiasteN

Jubilæumsnummeret ØLentusiasteN # 100 er på vej ud i medlemmernes postkasser. Men allerede nu kan du finde vort medlemsblad bag login på ale.dk - se mere her!

Vores medlemsblad ØLentusiasteN er Danmarks eneste specialmagasin om øl. Første udgave udkom i december 1998 - kun 3 måneder efter stiftelsen af foreningen. Gennem alle årene har Ole Madsen været redaktør.

Blandt de udsendte medlemsblade af nr. 99 august/september 2017 befandt sig eksemplar nummer en million af vort flotte medlemsblad.

Det skal naturligvis fejres - derfor holder foreningen en reception for magasinet. Det sker fredag den 27. oktober klokken 16 på Københavns nye ølbar Skaal, Kultorvet 11, 11175 København K.

Vil du deltage skal du tilmelde dig til sekretariatet via sekretariat(at)remove-this.ale.dk senest 25. oktober.

 

Som medlem kan du læse alle numre af ØLentusiasteN. Det kræver blot at du logger ind som medlem HER på ale.dk 

 

Modtager du som medlem ikke ØLentusiasteN - KLIK HER!

Ale-Mail er genoplivet

Ale-Mail, der udkom fra 1998 til 2014 er fra august 2017 genoplivet og har du meddelt en mailadresse ved indmeldelse skulle du gerne modtage den i din mailboks hver måned...

 

 

 

... kig temasider på ale.dk

En del områder er så omfattende at de har fået deres egne sider under ale.dk - det gælder bl.a.:

Ølrejser - med inspiration til ture i øllets verden - som du finder på siderne beertravel.ale.dk

Tour de Bière - cykelløbet med de mest spændende langningsområder - som du finder på siderne tour.ale.dk

Ølfestival® - det årligt tilbagevendende højdepunkt - som du finder på siderne beerfestival.ale.dk

Øllets Dag - fejres hvert år den første lørdag i september - se mere på ølletsdag.dk