Øl Julekalender 2006

Som det hør og bør sig i December måned skal der en lille julekalender til og da vi er ølentusiaster bliver det jo så en kalender med øl, juleøl mere præcist. Og alle øl er ensidigt udvalgt og drukket af mig (næstformanden) ;) Så du/i behøves ikke at kunne lide de samme øl som mig, men jeg ved at jeg vil sige "ahhh" og "mmm" en del gange igennem den her ølkalender og jeg håber i gør det samme.

1. December

Som første juleøl i kalenderen har jeg valgt Tuborgs julebryg. Det kan jo godt komme som et chock måske men grunden til jeg har valgt den er : At jeg til den store firmajulefrokost her Fredag d. 1 December. Og som vi alle har oplevet det så er sådan en julefrokost: det store julebord med ål, snaps og and. Og så lange baner af iskolde julebryg der drikkes i højt tempo til alle segner. Det er på sin vis synd da Tuborg's julebryg på sin vis er drikkelig når den bare er tempereret og drikkes som fyraftensbajer. Tuborg julebryg er på 5,6% for dem der er i tvivl og som en lille krølle er kan jeg afsløre at den faktisk smager godt på en sommerdag hvis nogen har lyst til at prøve. I morgen skal jeg slappe af efter julefrokosten og så kommer der andre boller på (øl)suppen.

2. December

Her på den 2. December (og efter en lang julefrokostaften), har jeg valgt at hoppe over i den anden grøft i forhold til i går. Dagens øl er en dobbeltsmagning af Hancock's julebryg 2006 og 2005. Hancock's julebryg er en stærk sag på 10,5% udelukkende på Saaz humle og er , for mig , et godt eksempel på en barley wine. Farven er meget flot som man kan se og smager også fortræffligt. Jo kraftigere alkoholprocent jo længere kan en øl jo typisk holde sig og her kan man nemt smage udviklingen i øllet efter et år. Hvor alkoholduften er næsten helt forsvundet og øllet også ændrer sig lidt uden at miste noget smagsmæssigt.

3. December

Her på en søvnlig søndag den 3 December har jeg så valgt en supermarkedsjuleøl og en englænder intet mindre. Englænderne er jo ikke kendt for at gøre ret meget ved juleøllet og da slet ikke at variere sig vildt. De er for at sige det en smule ølkonservative. Her har jeg O'hanlon's Goodwill bitter på 5,0% Der har en rødlig kobberfarve, en herlig humleduft over i syrlig/ citrus og så 4 forskellige humletyper bla. Northdown og Styrian golding. Hvilket giver en liflig og overraskende god smag. Så en god søndag alt i alt.

4. December

Den nye uge starter vi blidt med Bateman's "Rosey nosey" på blot 4,9% Til gengæld er det den måske mest julede etiket pt. i ølkalenderen. Øllet har en meget generøs humlesmag og humlebitterhed via Goldings humlen. Og sat sammen med bla. Maris otter pale malt giver det en god smagsoplevelse at starte ugen på. Ikke det vi her i Danmark tænker på når man siger juleøl, men godt ølhåndværk.

5. December

På det nogle ville kalde en almindelig dødsyg tisdag kan det kun være på sin plads at skrue lidt op for procenterne. Dagens juleøl er således Juleren fra Thy en sag på 7,9% og jeg har valgt både 2005 0g 2006 udgaverne for at smage dem op mod hinanden.... 2006 udgaven er både duft og smagsmæssig genkendeligt som Thy øl og det er jo ikke en ringe ting. En rig humlebitterhed kombineret med en godt skjult alkoholprocent gør den her øl til en der bør stå på julebordet. Og så kommer vi jo til 2005 udgaven.... Og sikken et brag af en ændring i smagen. Jeg indrømmer blankt at mine lagrede øl nok står for varmt, men her taler vi om en lidt skarp, men lækker chokoladesmag og efterfulgt af noget behagelig nødde/frugt eftersmag. En væsentlig ændring og en behagelig en. Værd at lagre. Og for dem der er til den slags er Juleren oven i købet økologisk.

6. December

Dagens øl i kalenderen er DaCapo's Englelyd på 7,2 % En meget kraftigt aromatisk sag, der er meget julet i aroma. I år har DaCapo justeret på opskriften på deres juleøl i forhold til det første bryg de lavede sidste år hvor vi der smagte det sent vil glemme fylden af krydderierne :) I år er der skruet lidt på knapperne mht. krydderier og lad det være sagt med det samme så er resultatet ganske vellykket. Igen i år, meget kanel som det første der møder dig både duft og smagsmæssigt og man kan slet ikke undgå at sidde og lege med tanken om en god gang risengrød sammen med øllet. Her er en øl der helt klart kunne tage det på sig at som et eksperiment hoppe op på de 10 % og tage kampen op med indtil flere af de belgiske krydrede juleøl.

7. December

Dagens kalender øl er en fremragende aromatisk og smagfuld øl på 7,2 % Julekræs 2006 fra Stevns bryghus. Det korte af det lange er at det er en af de øl man bør smage i julen. Både behageligt humlet og samtidigt julet i duften og nærværende i smagsoplevelsen af samme grund. 3 typer malt, 4 typer humle. Rørsukker, kanel appelsinskaller og stjerneanis og jeg vil mene at det sidder lige i skabet når man skal have sig en god gang juleafslapning. Har også smagt den fra fad og her er den også til overflod drikkelig.

8. December

Dagens øl er intet mindre end en dobbelt testvinder og højt vellidt dansk juleøl. Det er nemlig Herslev's Stjernebryg på 9 % Som nu to år i træk har vundet Ekstra bladets juleøl blindsmagning og som altid rangere højt i de juleølsmagninger som jeg hører om. Med sin blanding af 6 malte, belgisk gær og stjerneanis (heraf navnet på øllet) og koriander. Er der da også tale om en god platform rent smags og duftsmæssigt. Allerede i det første duftindtryk får man en god fornemmelse da øllet har en vinøs og krydret duft. Smagen er fyldig og velafrundet og her kommer samspillet af ingredienser til sin ret, stjerneanissen bærer øllet godt og gær, humle og koriander følger det så til dørs og smagen afrundes af en rar humlebitterhed i slutningen. Dette er en øl som du nok bør købe et par ekstra af hvis du selv har lyst til at holde en lille juleølsmagning da Stjernebryg nok er en af de øl som alle gerne vil smage på en ekstra gang.

9. December

Dagens juleøl i kalenderen er en af de mere eksperimenterende, nemlig Ølfabrikkens Kloster jul på 9 %.

Det er en belgisk inspireret sag tilsat kirebærsaft og karamelsirup og yderligere lakridsrod.

Duftmæssigt opfanger men kirsebærduften med det samme og således også i smagen hvor den samspiller med maltsødmen også til gengæld får modspil af lakrisroden. Så det er altså ikke en ubehageligt sød øl hvilket man måske kunne frygte med kirsebærsaft i. Den ender i noget lakridsrod/humle bitterhed og hvis man sidder og "mediterer" lidt mens man drikker den vil man også kunne fornemme en behagelig varme i svælget fra alkoholen.

Ølfabrikken selv anbefaler den iøvrigt til Ris a la mande.

10. December

I  dag skal vi kigge... nå ok... drikke to øl i den meget høje ende af skalaen.
Bush de Noel fra 2005 på 12 % i en 25 cl flaske. Derudover, Bush de Noel Premium fra 2006 på hele 13 % i en 75 cl !!! flaske.

Lad os starte med Premium versionen. Dette er så vidt jeg ved en svær ting at få fingre i men umagen værd som jeg vil snakke om lige om lidt. Flasken kommer i et ganske paprør og ganske usædvanligt så er den lukket med en korkprop der skal tages med proptrækker i stedet for de sædvanlige champagnepropper, ydermere er der en klampe på for at holde på proppen.

Udseendemæssigt er det en tåget rubinrød farve med masser af flager/partikler i da det er ret let at ryste bundfaldet løs åbenbart.Duften bærer slet ikke præg af at øllet er på 13 % der er dog alkoholduft men man bider mere mærke i den tydelige maltduft der er lidt henad barley wine duft, måske med et snas af karamel? er ikke selv sikker.Smagen er igen ret blidt og forræderisk ang. procenterne men smager vanedannende godt på min tunge. Lidt maltsmag bliver sat sammen med noget portvin/sherry smag. Hvilket gør denne øl til fantastisk til at drikke som afløser for cognac og Whisky i de sene aftentimer.Nu synes jeg jo at jeg er ved at måske få lidt snue og kan LOVE for at det er her at alkoholen kommer til sin ret, man tager en god slurk og kan læne sig veltilpas tilbage og mærke alkoholen varme ens hals op på behageligste vis.

Hvad angår Bush de Noel 2005. Så er det jo ikke helt retfærdigt at sammenligne de  to selvom at den her har et år mere på bagen. Dog kan det bemærkes at den er klar i farven og uden bundfald. Duften følger den anden specialaftapning dog vil jeg vove det ene (næsebor) og sige at den er lidt mere fyldigt afrundet.
Smagsmæssigt er det også at den adskiller sig lidt ved at være mere sødmefyldt hvilket meget vel kan skyldes at den har det ekstra år på bagen.
Der så også har barberet det meste af alkoholvarmen af i eftersmagen (det ekstra år) som vi også så hos Hancock's julebryg (d. 2 December).

Alt i alt et ølmærke man bør smage mindst 1 gang. Nu er det så også et af mine favoritmærker så min mening er lidt farvet. Men ikke misfarvet ;)

11. December

Dagens øl kommer fra Norges bedste bryggeri, Nøgne Ø. Nøgne Ø har ikke mindre end 4 forskellige juleøl på programmet hvad jeg ved af. Denne øl er "God jul" på 8,5 %. En af de ting der er rigtigt godt ved Nøgne Ø er deres evne til at lave rigt varierede øl af høj kvalitet, både håndværks- og smagsmæssigt.
En anden ting der udmærker dem er deres meget informative etiketter med udførlig information om ingredienser. Og ydermere altid med Batchnummer, produktionsdato og holdbarhed. Noget mange danske bryggerier kunne lære noget af (hint hint). Duftmæssigt får man en fornemmelse af denne øl som værende nærmest en porter eller stout, hvilket skyldes flere mørke malttyper i øllet.
Modsat er der hele 3 amerikanske humletyper i hvilket giver et lidt floralt citrusagtigt modspil til de af maltyperne der er mørke og mere bitre (der er ialt 5 malte i "God jul").

En mørk øl til en mørk og kold tid og sikkert uovertruffen til at give varmen i kroppen efter skituren deroppe i Norge.

Som en sidste krølle på den her øl blev den valgt , meget uofficielt, til at være i top 3 hos Roskilde øl's smagning for udenlandske øl, og her var endda flere af de tunge belgiere med.

12. December

Dagens juleøl er Ølfabrikkens Jule ale på 8 %. Vi har tidligere haft Ølfabrikken's Kloster jul i julesokken og den her adskiller sig markant.

Det første man mødes af er en liflig men også markant duft af amerikansk humle. Meget aromatisk og med en udpræget citusduft, ganske karakterisktisk duft og jeg vil tro at de fleste entusiaster kan gætte det på duften og alle andre kan jo så nyde duften og det er jo slet ikke så ringe.

Ifølge etiketten så er det er madøl med strejf af jul. Det er måske en sandhed med modifikationer. Dette er nok mere en madøl med måske 5 % juleri i. Men som madøl er den ikke helt til at komme udenom da den HAR de egenskaber der omtales på etiketten, nemlig at den kan "skære" igennem den fede mad og forfriske ganen.
Den er som øl noget mere tør end normal øl og en hel del mere en traditionel juleøl. Hvor juleøllet i dens mere kvalitetsprægede og ikke så meget masseproducerede form har en tendens til at være fyldig i munden via sødme og malt.
Med de lokalpatriotiske øjne kan jeg dog umuligt undgå at notere mig at denne øl er, for mig, kraftigt inspireret af Herslev's Forårsbryg. Hvilket jo bare er en kadeau til Tore fra Herslev og en ekstra årstid hvor man kan nyde noget helt ekstraordinært godt øl.

13. December

Til dagens juleøl har jeg valgt en af de mange nye danske bryggerier som donor. Her taler vi om Mikkeller's "Santa's little helper" en bly lille sag på 66 cl og 10 % Mikkeller er jo ikke kendte for at spare på råvarerne eller smagsoplevelserne hvilket har skaffet dem mange gode anmeldelser.
Denne juleøl er brygget med øje/inspiration på det belgiske øl. Duften er faktisk overraskende ukompliceret i første omgang, men som man dufter efter igen og igen dukker der konstant andre facetter op i duften dog vil den mørke kandis øllet indeholder være til at dufte. Selvom at øllet holder 10 % er alkoholduften næsten fraværende hvilket er noget af en præstation.
Hvis man så skal starte bagfra smagsmæssigt så dukker alkoholen op her til sidst som en stille og behagelig varme i svælget. Hvad resten af smagen angår så er den mere afrundet/afdæmpet end så mange af de mere extreme øl som Mikkeller disker op med fordi maltsødmen har fået mere albuerum.
En øl der gør sig godt til at man sidder i udestuen og ser på at naboen skovler sne.

14. December

Dagens øvelse i ølkalenderen går ud på at smage samme øl fra 2 årgange.
Og det er Semper ardens Christmas ale på 8,3 %, 2005 & 2006 her er tale om.

For den friske 2006 kan man sige at duften er behageligt forfriskende og samtidigt domineret i en hvis grad af caramalten's karamelduft.
Hvor det for 2005 versionen er portvinsduften der til at dufte og karamelduften er forsvundet under lagringen.

Det skal her bemærkes at 2005 øllen skummer op når man åbner så stil den på et passende underlag hvis du ikke skænker min. 2 glas på en gang.

På den friske 2006 er det humlesmag og smagen af maltene der fylder op og afrunder smagsbilledet på fornemste vis.
Hvor det er portvins smagen der med sin fylde gør 2005 udgaven til en ganske anderledes smagsoplevelse men på ingen måde ringere.

Så her er endnu en grund til at fylde sin ølkælder op med øl til lagring. Semper ardens har i år tilføjet at øllet kan lagres i 5 år og skulle få ny smag hvert år over mod portvin.

15. December

Dagens øl er gravet op af de hemmelige gemmer og kan da købes endnu i obskure butikker. Anchor christmas 2004, en amerikansk juleøl på 5,5 %.
Duftmæssigt ganske kraftig, nok til at trænge igennem evt. tilstoppede julenæser. Denne meget meget mørke duft af det der nok bedst betegnes som en juleporterskal nok sprede folks meninger, men på en kold dag er det opløftende at dufte til, den amerikanske humle kan, på trods af flere år på bagen, stadigvæk duftes.
Smagsmæssigt kan det kort beskrives som at det smager som det dufter, dog men den tilføjelse at humlen virkeligt får lov til at slå sig løs inde i munden. En festlig lille juleøl.

16. December

Dagens øl bringer os over Øresund og til et af Sveriges bedste bryggerier.
Nils Oscar's julöl på 7 %, en ovrgæret sag med Amarillo og Fuggles humle både til den behagelige duft i vis grad men også til smagen. Chokolademalt der bidrager godt til smagen uden at det smager af bitter, mørk chokolade. Og som rosinen i pølseenden har de tilsat "unikt" ristet havremalt. Og det punkt giver jo i sig selv grunden til at have den med i ølkalenderen.
Tanken om at bryggere går så meget op i deres øl at de ligefrem får fremstillet egne råvarer istedet for at købe fra et katalog eller grossist.... Det er da lidt julet oveni.
Oveni så er dette en 2005 udgave skylder jeg at sige, farven er meget køn og præsentabel mørk kobberfarve for dem der nyder øllet i glasset såvel som i ganen.

17. December

Til at håne julesnuen har jeg allieret mig med 2 årgange af Julemandens trøst på 8.1 % . Der er brygget specielt til Roskilde øl af Sterkens bryggeri i Belgien.
Øllet er en klassisk belgisk brune/bruin over i den ende hvor der er meget fylde og er forræderisk mild og passer til hele juledagen. Som velkomstøl, til maden og som slapaf øl i sofaen.
2005 versionen har mere bid og jeg skal ikke kunne sige om der er justeret på opskriften men den synes at måske indeholde mere af de mørke malte.
Som en ekstra bonus passer denne herlige lille flaske perfekt i enhver jakkelomme, så hunden også får lidt ekstra gåtur i julen.

18. December

Dagens indslag er en trippel, ikke øltypen, men hele 3 årgange af Carlsberg's C47 på 7 % En øl der lider under at folk tit serverer den alt for koldt. Denne øl skal være minimum kælderkold for at man kan nyde smagen. Duften er behageligt forfriskende og selve ølsmagen er afrundet og jeg tør godt sige at smagen vil være noget de fleste vil finde passer til mad og lyst. For 2006 udgaven er der en ganske bastant humlebitterhed i den sene eftersmag, meget markant, men jeg vil uden tøven sige at det gør den til en interessant kandidat til at drikke sammen med et ostebord for eksempel. 2005 udgaven har rent umiddelbart en lidt "mørkere" duft og en duft af meget moden appelsin der adskiller den fra den helt friske udgave. 2004 udgaven har en syrligt frisk duft hvor man får fornemmelsen af at den virkligt har fået liv til at modnes og blomstre rent ølmæssigt. Og virker meget fuldstøbt gennem lagring i 3 år. For begge af de lagrede udgaver er det primært i duften at ændringen sker. Smagen, der allerede er rimligt blødt og uden de skarpeste kanter, synes ikke at tage de store spring andet end det man med rette kunne forvente for en god kvalitet af øl med et højere alkoholindhold. 2005 udgaven synes dog for mig at være på nippet til at blive skæv, hvilket nok mere skyldes min mangelfuld opbevaring af øllet. Så hvis man kigger alene på springet fra '06 til '04 så er der ingen tvivl om at det er julens bedste ide at lagre juleøl i flere år og en kassefuld C47 vil være pragtfuldt at kunne hive frem i julen 2009.

19. December

Dagens øl er mere over i, ja skal vi sige, det mere pigede. Idet at Raasted juleøl godt nok er på 8,5 % men ikke er meget bitter og stærk krydret i smagen.
Men holder den sødere linie som der tiltaler mange af det attraktive køn.
Man skal dog ikke lade sig narre, for øllet har en udemærket duft alligevel af koriander og tysk humle (tettnanger).
Men øllet har både 3 karamelmalte, mørkt rørsukker og brun kandis så en sødmefyldt smag er hvad man kan forvente.
Den er dog værd at prøve og vil sikkert også finde tilhængere ved julebordet.

20. December
Dagens øl er nok tæt på at løbe med prisen for den mest humoristiske etiket.
Delirium christmas er på 10 % og en af den slags øl man kan smage at man nok skal passe på med, men som man altid ender med at tømme.
Øllets farve er over i en mørk kobberfarve med gærrester der flyder rundt som sneflager. Hvilket jo må siges at være aktuelt for julen.
Ingen behøves dog at frygte noget da de ikke hverken sætter sig i munden eller smager af noget i sig selv. De giver allerhøjst mere hår på hovedet.
Duften er en syrlig og frugtig duft iblandet alkoholduften af de 10 % og da duften er så anderledes så er det jo som fundet til at variere øludvalget til en julefest. Etiketten er også en sikker vinder, bare se hvad der trækker julemandens kane.
For øllets smag er en typisk belgisk trippel der ligger tæt på en Westmalle, dvs. syrlig, frisk, perlende og smager i det hele taget af mere.

21. December
Dagens juleøl er til dem der føler trang til julegudstjenester. Vi har her en Belgisk biére d' abbaye (klosterale), nemlig Super Noël på 9 % Og jeg har opsnuset en udgave fra 2004 her.
Og opsnuset er det perfekte ord, for duften er komplekt ud over det sædvanlige. Den har en klar frugtduft af noget æble måske med noget kirsebær i, samtidigt har lagringen gjort at den trækker duften over mod det mere vinøse/portvinsagtige og den beholder stadig en snert af noget karamel/kandis i duften.
Det kan man jo så hygge sig ned at dufte til i lang tid, men hvad smager den så af?
Jo de ekstra års lagring gør den den blød i smagen og gemmer enhver fornemmelse af at der skulle være 9 % i. Så man står tilbage med en øl der blidt og perlende lader sig drikke og efterlader en diskret men fin humlebitterhed i ganen bagefter.
En god undskyldning for at lade lillemor tage børnene alene i kirken og sidde derhjemme med denne øl og kigge på juletræet. For vi bør huske de vise ord : "Hellere sidde på værtshuset og tænke på kirken end sidde i kirken og tænke på værtshuset."
Og lad mig tilføje : At når det nu er klosterøl så er det jo næsten som at være der selv.

22. December
Dagens øl har en udpræget julet etiket og det er vist ikke mange der har julestjerne på som denne. Dagens øl er Celebration ale fra Sierra Nevada på 6,8 % Amerikansk øl på sit højeste og sammen med Avery og Rogue er Sierra Nevada måske en af de mest velsmagende af de amerikanske mikrobryggerier.
Smagsmæssigt er den en typisk øl fra bryggeriet. De elsker den tungt humlede øl og her får man virkligt noget til næsen. Denne nærmest fyrreskov-agtigte duft fra den kraftige humling og mange, og her mener jeg mange, aromastoffer oven i hatten, bla. blomstrede og let perfumerede dufte.
Helt tydeligt Amerikansk humle brugt i den ånd som skabte inspiration til den efterfølgende danske ølrevolution.
I smagen får man en dejlig tør smag af humlen og faktisk en mere behersket humlebitterhed. Masser og masser af aroma i munden og helt sikkert en øl jeg skal drikke ved enhver lejlighed.
Celebration ale er lidt svær at finde men jeg kan kun anbefale at man tager mere end en hvis man ser den for den er en af den slags øl man bare SKAL have smagt efter min mening, ellers snyder man sig selv.

23. December
Lille juleaften skal nydes med to flasker og to årgange som jeg efterhånden har gjort et par gange i løbet af ølkalenderen. Den store flaske indeholder 2006 og den lille flaske 2005 af Corsendonk christmas ale og holder 8,5 % Farven på dette øl er en dyb dyb rødbrun der afslører at der er vitaminer i. Og jeg skal love for at din næse vil komme op af lænestolen over den her duft, meget kraftigt krydret men samtidigt liflig, noget stjerneanis tør man vove at kalde duften. En af de måske 3 bedste belgiske juleøl alene på duften. Sammen med Gouden carolus og st. Feuilien. men det er selvfølgelig bare min mening. Hos 2005 udgaven har aromaen udviklet sig til at være mere markant især ved at der er mere lakridsduft over helheden men også en hel del sødmefyldt aroma. Også ved smagen af 2005 udgaven er der markant forskel og hvor det normalt jævner sig lidt ud så har den her mere kant og vi er over i noget med at den faktisk kommer til at smage lidt som en udgave hvor der er brugt mørkere og mere ristede malt, alene ud fra 1 års lagring og at den er i lille flaske. 2006 udgaven har et blødere indtryk smagsmæssigt der dog stadigvæk er tydeligt belgisk og en krydret sag til både mor og far. Men er dog som jeg sagde før blødere i smagen, både fordi den er yngre men også fordi den er på en større flaske hvilket også giver en lidt ændret smag. Fordi øllet populært sagt får mere "albuerum" når den arbejder. Dette er en øl der ved hvad den vil.

24. December
Ho Ho Ho.
Ja det overjulede udbrud er ikke fordi jeg er nissefanatiker, men fordi jeg her til juleaften har valgt min personlige favorit, der naturligt nok for mig slår de andre med flere længder i helhed, holdbarhed og alt det ind imellem.
Dagens øl er St Feuillien Cuvée de Noël på 9 %, farven er en dyb mørkerød og lige pt. ligger der et flødeskumstykt beigefarvet skumlag oven på øllet selvom den har fået lov til at stå de første 5 minutter mens jeg har skrevet, hvilket vidner om at der er brugt en potent mængde af råvarer.
Duftmæssigt er vi langt henne ad vejen tæt på Corsendonk fra igår, men der gives mere oplevelse ved at dufte til St. Feuillien da der er mere krydderiduft  uden at man har valgt de skarpeste krydderier duftmæssigt. Så det er en gennemgående nydelse at dufte samtidigt med at man smager og som det så tit er mærkes de 9 % ikke.
Smagen er heller ikke ueffen for nu at blive på jorden. Meget meget rund men markant fyldighed på øllen er kommer godt rundt i munden og ganen og sidder man og venter lidt så vil man mærke en meget behagelig varme i halsen fra alkoholen.
Og her skal man huske at den skal drikkes ved 8-12 grader. Da især duften, men også til dels smagen, ikke kan komme til sin ret og udvikle sig rigtigt. Og når øllet så når den rette temperatur så er en del af
aromaen sevet ud i luften og man får ikke fuld valuta for pengene duftmæssigt.
Dette er det sande øl til vores fede julemad her i Danmark.
Humlebitterheden som St. Feuillien også er rig på, nedbryder den fede mad vi har spist, noget som den traditionelle rødvin ikke formår og den gør det med kun 9 % modsat de 12-14 % som almindelig rødvin holder og uden garvesyren som mange rødvin flyder over af.
Dette er en øl der gør sig både før, under og efter julemiddagen. Og når børnene på panikagtig vis har pakket deres gaver op og jamrer sig over at der ikke er batterier nok til legetøjet, og hvorfor er der ikke det ? , og de andre børn piver over at det er en rød bimsedukke istedet for en grøn bimsedukke. Så sidder far over i hjørnet i læderstolen med sin St. Feuillien i glasset og flasken på bordet ved siden af. Og han er hygger sig og er i øvrigt ret så ligeglad, for han har sit øl at hygge sig med og han har ikke flere
pligter.
Er det da så mærkeligt at han sidder med et smil på læberne mens han får sig noget godt øl?
God Juleaften

Bemærk

Alle billeder kan klikforstørres

Kalenderen 2006

er smagt og skrevet af

Jens Jørgen Ingwersen

Mens vi venter:

Kan vi se en en juleøl koge.

Se en alternativ juledekoration.

Det er måske også til til at tænke på en gave til ølentusiasten?

For dem der vil have mere julekalender, er det muligt at komme til regionens kalender ved at klikke på billedet med bamsen.

Her er et par kandidater til , ikke julemaden, men nytårsaften istedet.

Corsendonk pater 2000 er på 7,5% men der er hele 1,5 liter til at fornøje sig med.

Hvor Gordon finest platinum tager den modsatte grøft. Den er på 12 % og er så på en 75 cl flaske .  Og øllet er pilsnerfarvet da man kan se igennem flasken.

Her lidt som jeg har tænkt mig at hygge mig med i juledagene.
Alle 3 øl der kræver tid af en når man drikker dem, tid som man jo har masser af efter gaveræset.

"Reserve Øllen" falder lidt udenfor da det er formanden og ikke næstformanden der har smagt den. Julebryg fra Estiske Saku, er en fyldig porter, brygget på fire forskellige malte og gæret med deres egen gær. Som der står på bagetiketten "en ideel partner på en lang estisk nat". Den har en alkoholstyrke på 7,5%.