Medlem nr. 1 i Den Lune Stol

Indledningsvis sagde Joar, at han i sin mail til medlemmerne havde kaldt Anders Evald for Danmarks mest respekterede mand når det gælder øl, men at han egentlig ville have skrevet Danmarks Grand Old Man når det gælder øl – og med et kik på Anders kom så aftenens første spørgsmål: Men du er da ikke så gammel?

Nej, det syntes Anders tydeligvis heller ikke, så det krævede tydeligvis ingen kommentar. Men efter desperate blik fra udspørgeren fik vi til sidst alderen oplyst (47).

Så blev der refereret til foreningens første spæde start – der henvises til artiklen på siderne 10 og 11 i ØlentuasiasteN Classic #3 – med 2 ølklubber, KØLIG og Unibanks…

Anders Evald sagde, at det ikke var helt korrekt, for man måtte også medregne Ole Madsen (vor alles redaktør) og den ølklub, som Ole repræsenterede. Disse tre parter var jævnbyrdige i bestrebelserne på at en landsforening op at stå.

Hvorfor blev Anders Evald, som var formand for KØLIG, ikke foreningens første landsformand, når Anders nu har medlemskortet med det eftertragtede nummer 1?

Og det var der en grund til! Anders havde regnet ud, at ville medføre alt for meget arbejde, dvs. også sure pligter og en masse benarbejde. Anders ville hellere have det sjovt! Gå og skubbe lidt på, hvis han syntes, at det var tiltrængt, og ellers bare være til rådighed. Derfor havde han været med i bestyrelsen i de første år.

Apropos bestyrelsen, det var Joars opfattelse, at der i flere år var en udbredt modstand mod oprettelse af lokalafdelinger, men det blev blankt skudt ned af Anders. Det havde han slet ikke på noget tidspunkt har en fornemmelse af, tværtimod!

I de senere år (indtil årets generalforsamling) har Anders Evald været foreningens kritiske revisor og har ivret for, at der skal kanaliseres flere penge tilbage til lokalafdelingerne. Anders uddybede dette. Rollen, han har udfyldt, er som kritisk revisor, d.v.s. vagthund for om pengene bruges i overenstemmelse med foreningens formål (og altså ikke kontrollant af om der er nogen der fusker med noget). Anders så personligt meget gerne, at der gik flere penge tilbage til lokalafdelingerne, f.eks. som betaling til foredragsholdere (nogle af dem koster mere end der er til rådighed i en lokalkasse).

Ølkanonen blev rost og Anders blev spurgt om hvor svært det havde været at blive enige om hvilke øl, der skulle med. Uha, det havde været svært, ganske ualmindelig svært – og det havde taget tid – der var blevet sendt emails frem og tilbage. Nå ja, faktisk blev man enige om de fleste ret så hurtigt, men der måtte lange og svære forhandlinger til for at få de sidste på plads – der blev handlet… Uanset, forsamlingen udtrykte sin uforbeholdne ros til det endelige resultat!

Joar havde mødt Anders til GB’s åbning det foregående år og da havde Anders fortalt lidt om hvor svært det var at overholde deadline fordi der hele tiden kom nye øl på markedet… Ja, efterhånden var det umuligt at få alle øl med. I den seneste udgave (3. ugave) er der anmeldt ca. 740 forskellige øl – og der er måske 900 på markedet i øjeblikket. Men Anders håber, at de vigtigste er med, har dog opgivet at få samtlige med, det er umuligt, der kommer jo nye hele tiden! Heldigvis for det da…

Anders har også lavet en kogebog og været med til at lave andre. Det havde været særligt sjovt at lave den seneste sammen med Claus Meyer og Jørgen Mønster Pedersen (Maden til Øllet). Det praktiske arbejde havde bestået i måltider af flere timers varighed, hvor de 3 herrer hver havde medbragt masser af øl, som blev afprøvet til maden. Det var i øvrigt ikke lykkedes dem at finde en ret, som passede til geuese (eller omvendt). Anders laver også selv mad, og da ofte for ret mange mennesker ad gangen.

Hvad er ølwebcast? – Men det hedder det ikke, kunne Anders oplyse, det hedder podcast. Det er meldinger, som kan downloades til en ipod (eller tilsvarende). Det er noget Anders laver for Berlingske.

Joar havde set hvilke øller, som Anders har til den efterfølgende smagning og havde bemærket, at nye bryggerier var særdeles godt repræsenteret (se foto). Hvad fik dig til at medtage disse? Jo, det var det gode og spændende øl, som viste en hel del af hvad de nye bryggerier gav sig i kast med. Nu var det ikke bare brown ales mere, nu skulle ethvert nyt bryggeri også lave en pale ale eller IPA – samt andre spændende ølsorter – og der blev brygget både med overgær og med undergær. En gang imellem skete det dog, at der kom produkter ud på gaden, som burde været holdt tilbage. Der skal ikke være mælkesyre i øl!

Du inviteres til åbningen af stort set hvert eneste nye bryggeri, som åbner i Danmark, hvordan kan du holde alle de nye bryg du smager ud fra hverandre? Der var kun en måde, og det var at tage notater. Men der er efterhånden mange notater at holde rede i! Men det er både sjovt og spændende at komme rundt og besøge så mange nye bryghus!

Når jeg læser anmeldelser af nye bryggerier, lægger jeg måske mest vægt på hvad der står mellem linierne, bl.a. bemærkede jeg mht. invielsen af et bryghus, at alle roste pilsneren og at bryggeriets øvrige øl ikke blev omtalt. Er det svært at være diplomatisk nogle gange? Ja, og det er måske også forkert at være diplomatisk. Måske skulle man hellere sige det lige ud, hvis man ikke var tilfreds. Og dog, det er nu ikke fordi de øvrige bryg nødvendigvis er dårlige, men de udskiller sig måske ikke så meget fra andre tilsvarende produkter på markedet.

I øvrigt mener Anders Evald, at lokalbryggerier er vigtige for lokalområderne. Endnu er markedet ikke mættet, så vi vil se flere endnu, men måske allerede fra næste år vil de første få problemer. Der er mange faktorer, som kan gøre sig gældende mht. overlevelse, kvalitet og priser er ikke det eneste. Lokalpatriotisme og distribution spiller også ind. Men Anders håber, at den øgede konkurrence også vil medføre lavere priser, for generelt er øllerne for dyre (den tilstedeværende forsamlig var tydeligvis enige i denne betragtning).

Lever du af øl nu? Nej, Anders Evald er stadig ingeniør, om end ikke på fuldtid – til det tager øllet for meget tid! Bl.a. var han atter i år dommer ved kåringen af håndbryg, han er dog ikke sikker på hvor længe han får lov til at være dommer, for han har ingen uddennelse som ølsmager, og han er ofte i TV, foruden at han nu også har et fast job for Berlingske. Men han elsker også at være ingeniør og fordybe sig i de opgaver, som jobben medfører, så han kan ikke tænke sig at bruge al sin tid på øl.

Anders Evald er gift og har et par store børn. Men ingen kat…

Som det turde fremgå af billederne, var det en særdeles fornøjelig oplevelse at have Anders Evald i Den Lune Stol. Han har en lune og humor, som gang på gang fik forsamlingen og udspørgeren til at knække sammen af grin. Anders må opleves!

Alle billeder på siden kan klik-forstørres