Dufte og Smage i øl

Torsdag den 29. marts 2007 var der ølsmage-kursus med Danske Ølentusiaster i Sønderborg på Penny Lane. Der deltog 30 denne aften, hvor menuen stod på ølmarineret kyllingebryst gratineret med mozerella-ost dertil kartoffelbåde, salat og flutes.

Vi fik en lille reminder omkring forårets arrangementer:

  • Skærtorsdagstur til Husum Bryggeri
  • Torben Steenberg
  • Tyske øltyper, måske med Torben Mathews

Medlemmerne blev opfordret til at møde op på Kafferiet til uddeling af bronzemærke. Dato oplyses på et senere tidspunkt.

Denne aften omhandlede dufte og smage i øl, og den var lidt anderledes end vi plejer, eftersom vi denne aften skulle smage intet mindre end ca. 22 øl, dog i mindre doser end normalt.

Hans Peter stod for foredraget denne aften, og han undskyldte på forhånd, hvis det blev lidt for nørdet :-)

Vi havde først en lille test, hvor vi fik serveret 3 glas med forskelligt indhold. Vi skulle holde os for næsen og smage og diskutere hvad vi smagte. Til min store skræk fik vi vand! ;-)

  • Rent vand
  • Vand med sukker
  • Vand med mandelessens

Derefter stod den dog på øl resten af aftenen.

Vi smagte følgende øl:

  • Happy Easter, Gourmet Bryggeriet, 6%
  • Flensburger Malz, alkoholfri øl
  • Ceres Malt øl, 1,8%
  • Klaster, tjekkisk, 5,1%
  • Grolish, hollandsk, 5%
  • Jever, tysk, 4,9%

På dette punkt blev vi introduceret for begrebet DMS – Dåse Majs Smag!

Derudover fik vi både dåsemajs, labre larver og flødetabletter – hvem snakkede om en nørdet aften :-)

Men øllene fortsatte i en lind strøm:

  • Leffe Blond, 6,6%
  • Schneider Weisse
  • Orval, belgisk trappistøl, 6,2%
  • Nøgne Ø, Saison, norsk øl, 6,5%
  • Påskebock, Nørrebro Bryghus, 7%

Henrik fra Broballe Bryghus holdt et indlæg omkring status for bryghuset. Der har været stor interesse for bryghuset, og der er på nuværende tidspunkt solgt anparter for 670 t.kr. Men der er stadig lang vej igen, så vi blev opfordret til at købe anparter.

Vi lavede nu en blindtest. Vi fik serveret 3 forskellige øl, og skulle ud fra vores fine skemaer diskutere hvad det var for en type øl vi fik – man bliver virkelig snydt, når der bruges sovsekulør!

  • Schwartz bier
  • Hvedeøl med sovsekulør
  • Carlsberg med sovsekulør

Da det blev afsløret, at der var brugt sovsekulør, var der alligevel kvalificerede gæt på hvad vi smagte.

Men øllisten er langt fra færdig endnu:

  • Liberty ale, San Francisco, 5,9%
  • Strong Suffolk, Vintage Ale, 6,0%
  • Royal Stout 2006, 7,7%
  • Royal Stout 2004, 7,7%
  • Nils Oscar Imperial Stout, 7,0%
  • Westmalle Tripple, belgisk trappist øl, 9,5%

Mange af øllene smagte vi to-tre sammen for at sammenligne smag. Der var rigtig mange gode bud på de forskellige smagsstoffer undervejs. Alt i alt en rigtig hyggeligt og til tider en lidt nørdet aften :-)