Tigeren (Tiger Beer)

Tiger Beer er en international pilsner på 5%. Den skiller sig lidt ud fra mængden af pilsnere ved sin honning- og blomsteragtige duft og ved en smag der er mere sød end normalt. Ganske svag humlebitter eftersmag. Tiger Beer har vundet flere internationale medaljer – blandt andet som bedste lagerøl i 1998/99.

Tiger beer er den mest solgte øl i Singapore, en gylden pilsner brygget med malt fra Europa og Australien og humle fra Tyskland. Den anvendte gærstamme er ligeledes fra Europa og udviklet specielt til bryggeriet af Heineken i Holland.

Tiger Beer er det førende mærke for Asia Pacific Breweries, der blev grundlagt i 1931 under navnet Malayan Breweries Limited som en joint venture mellem Heineken og Fraser og Neave.

Selv om bryggeriet anvender importerede ingredienser, bliver al dets øl brygget på de to bryggerier i Singapore og Kuala Lumpur i Malaysia, i modsætning til mange andre asiatiske øl, der bliver brygget på licens i Europa og USA.

Alligevel er Tiger Beer en af de bedst kendte asiatiske øl i Vesten, først og fremmest fordi den blev meget populær blandt de allierede soldater, der tog flasker med hjem. Tiger Beer bliver nu eksporteret til mere end 50 lande verden over.

Den engelske forfatter Anthony Burgess tilbragte nogle år i østen i 1950’erne, og han gav en af sine bøger titel efter bryggeriets reklameslogan ”Time for a Tiger”.

SPECIFIKATIONER
Bryggeri: Asia Pacific Breweries
Bryggeriets hjemsted: Alexandra Point, Singapore
Type: Pilsner
Farve: Lys strågylden
Alkoholprocent: 5%
Serveringstemperatur: 6-8 grader
Madforslag: Krydrede asiatiske retter

Kilde: ”Øl fra Hele verden” af David Kenning



Løven (Lion Stout)

Berømt mørk stout fra Sri Lanka, rost af ølguruen Michael Jackson, der beskriver den som sveske-agtig, med en tjærelignende olieret krop, pebret og med en bitter-chokolade finish.

Ceylon Brewery har fået navn efter den tidligere betegnelse for Sri Lanka, hvor det har ligget siden 1881. Det oprindelige bryggeri blev bygget i bjergbyen Nuwara Eliya blandt te-plantagerne i nærheden af den hellige by Kandy med det formål at forsyne de britiske plantageejere med øl af engelsk type. Man kommer til dette afsides sted ad stejle, smalle og snoede veje – og de voldte mange vanskeligheder i forbindelse med levering af ingredienser, der anvendes i ølbrygning. Derfor besluttede firmaet i 1998 at bygge et nyt bryggeri i hovedstaden Colombo.

Frem til 1960’erne var den mest populære øl i området en india pale ale i engelsk stil. Denne stil er nu gået af mode, og bryggeriets vigtigste produkt er nu en gylden pilsner, men som så mange andre bryggerier i regionen har man bevaret den tradition at brygge en stout til dem, der foretrækker en øl med en fyldigere smag.

Denne er en af de bedste eksempler på en stout brygget i Asien, idet den har en intens, frugtig aroma med strejf af kaffe, og i munden har den en kraftig melasseagtig krop, som begynder med en fyldig, mørk og sød maltsmag, som bliver stadig mere tør og bitter med et præg af ristet kaffe og bitter chokolade. Selv om den i dag bliver pasteuriseret, tappes den stadig ufiltreret. I Sri Lanka er det på mode at drikke den med et skvæt af den lokale kokosbrændevin, som kaldes arrack. 

SPECIFIKATIONER
Bryggeri:
Ceylon / Lion Brewery Limited
Bryggeriets hjemsted: Colombo, Sri Lanka
Type: Tropisk stout
Farve: Sort
Alkoholprocent: 8%
Serveringstemperatur: 13 grader
Madforslag: Curries

Kilde: "Øl fra Hele Verden" af David Kenning

Morsomme kommentarer fra "Ratebeer" og "guidetobeers":

 
Sort som en ejendomsmæglers sjæl...

Det er en kraftig men samtidig meget blød og rund stout, alkoholen varmer ganske behageligt, den hårdtristede malt, har en god brændthed som rummer kraftige noter af mørk chokolade...

Kraftig og fyldig sag. Sort som natten og kaffebrunt skum. Rigtig intensiv smag, med flere forskellige nuancer. Kaffe, chokolade, lakrids, mørke frugter en anelse kokos, og en stor bitterhed...

Lion er virkelig en løve: stærk potent og helstøbt – langt bedre end mange andre øl fra tropiske lande. Fløjlsblød i munden – som at drikke flødeskum med kraftig maltbitter smag...

 

Elefanten (Delirium tremens med lyserøde elefanter på etiketten)

Huyghe-bryggeriet i den lille by Melle, som ligger i udkanten af Gent, blev grundlagt af Léon Huyghe i 1906, da han overtog bryggeriet Appelhock, som kan føres tilbage til 1654 og måske endnu tidligere.

Frem til 1913 havde bryggeriet sit eget malteri, men det blev erstattet af et tappeanlæg, og i 1928 blev bryggeriet betragteligt ombygget og udvidet med yderligere udvidelser i 1930’erne og igen i 1960’erne.

En rekonstruktion i 1985 brød firmaet op i fire sektioner, således at bryggeriet blev skilt fra cafékæden, og det har siden haft stor kommerciel succes og ejes stadig af efterkommere af Léon Huyghe.

Bryggeriets store sortiment af øl – det har hele 60 forskellige – er et resultat af en praksis med at erhverve og genoplive mærker fra nedlagte bryggerier samt imitationer af andre populære mærker.

De måske bedst kendte er Delirium-serien, som forhandles i flasker af stentøj med lyserøde elefanter på etiketten – foruden Delirium Tremens omfatter den en årstidsøl, Delirium Noël og en mørk version ved navn Delirium Nocturnum.

  

Delirium Tremens blev lanceret i 1989. Det er en lys gylden øl med et karakteristisk krydret præg, som stammer fra anvendelse af tre forskellige slags gær og masser af humle, og eftersmagen er en intens, tør humlebitterhed.

SPECIFIKATIONER
Bryggeri:
Brasserie Léon Huyghe
Bryggeriets hjemsted: Melle, Østflandern
Type: Belgisk stærk pale ale
Farve: Uklar ravgylden
Alkoholprocent: 9%
Serveringstemperatur: 10 grader
Madforslag: Muslinger og pommes frites

Kilde: "Øl fra Hele Verden" af David Kenning

 
 
Morsomme kommentarer fra "Ratebeer" og "guidetobeers":

 
Denne øl, som blev skænket fra fad, blev nydt i de helt rette omgivelser, nemlig udenfor "Dulle Griet" Bier-academie i Gent, Belgien. Øllet blev selvfølgelig også serveret i det rigtige Delirium Tremens glas med alle de små lyserøde elefanter. Smagen er en god blanding af sødme, friskhed, tørhed, bitterhed og noget frugt.  Deliruim Tremens er en dejlig sommer-lignende øl, som man nok skal indtage lidt varsomt, da procenterne ikke er angivet på glasset hernede. Ellers ender man nok med at se lyserøde elefanter...

Skummet er flot, stort, hvidt og holdbart. Farven er lys, varm gylden som den gennemsnitlige guldøl. Duften er krydret. Mundfølelsen er rundt og fyldig og det prikker på tungen. Smagen er sødlig og ret speciel. Her i huset synes gemalen: rensevædske om smagen, men jeg siger citrus, koriander og syrlige drops... Finalen er forholdsvis lang med en ganske let bitterhed og en vis syrlighed. Alkoholen skinner igennem jo lunere den ale bliver...

 

Pythonslangen (Snake bite, ½ Vintage cider, ½ Honey Dew)

Snakebite er en såkaldt beercocktail eller øldrink – den består normalt af lige meget cider og øl – altså halvt af hver… Den ses i mange varianter men her har vi blandet en vintage cider med Honey Dew - en sødlig frisk ale fra Fullers.

Der flere almindelige misforståelser knyttet til denne drink:

En er at øllet og cideren vil gære efter at de er bragt sammen og skabe en stærkere alkoholisk drik. Teoretisk ville dette kunne lade sig gøre, men det meste kommercielt producerede øl og cider har ingen aktiv gær i det endelige produkt. Og hvis der ville være levende gærceller i flasken - ville det ikke kunne nå at producere alkohol på den korte tid det tager at drikke drinken…

En anden er at en snakebite vil gøre dig mere fuld, end hvis du drak de to miksede ting hver for sig. Men der sker altså ingen kemisk reaktion, når du mikser en snakebite. Denne misforståelse skyldes sikkert at kombinationen giver en sød og frisk drik, som man nok drikker hurtigere, end hvis man kun drak øl og derfor drikker man mere alkohol hurtigere end man ellers ville…

 

Pingvinen (Ørbæk Pingus Vinterbryg)

Nedenstående beskrivelse er fra bryggeriets egen website

Ørbæk Bryggeri har brygget en rigtig vintervarmer af en øl. Pingus er af typen IMPERIAL STOUT der kan dateres tilbage til 1800 tallet, hvor denne mørke og stærke øltype blev eksporteret fra England til Rusland og de Baltiske lande. Øllet blev brygget med en styrke på mellem 6-10% Alc. Vol. og bitterhed, hvilket var med til at sikre en god holdbarhed ved en lang sørejse. IMPERIAL STOUT var det Russiske hofs foretrukne drik på denne tid og det hævdes, at den Russiske Zarina Katarina den Store, var en stor ynder.”

Ørbæk Bryggeri blev grundlagt af Niels Madsen i 1906 som malteri, og knytter derved an til den periode hvor hver gård selv bryggede sit øl, og måske fik leveret malten fra et malteri, men allerede i 1914 begyndte man at brygge øl på bryggeriet. Øllet var først og fremmest 'stakitøl', en øltype tæt på det man havde brygget på gårdene, opkaldt efter sin karakteristiske emballage.

Op gennem det 20. århundrede har bryggeriet så fulgt den samme udvikling som utallige andre små hvidtølsbryggerier på landet. Man har suppleret sin ølbrygning med fremstilling af sodavand, men har, som en af de sidste, måttet give op i konkurrencen med pilsnerøllet og de store bryggerier. De to generationer der står bag Ørbæk Bryggeri, Niels & Nicolai Rømer, og bryggeriets nye irske brygmester, Matthew.

På, ikke ruinerne, for bryggeriet var ganske velbevaret, men på det oprindelige bryggeri begyndte Niels og Nicolai Rømer så først en produktion af økologiske sodavand, og fra 2001 blev brygningen genoptaget med præsentation af det første økologiske bryg i 2002. Hermed var ringen sluttet: fra gårdbryg, over håndværksmæssig hvidtølsbryg, slået ud af industrimæssig pilsnerbryg, til vore dages mikrobryg - oven i købet økologisk.

I løbet af de seneste år er Ørbæk Bryggeri blevet totalt moderniseret, og står nu som et helt moderne bryggeri. De nye bygninger er smukt tilpasset de oprindelige, og det nye brygværk, synligt såvel udefra som indefra, er en fryd for øjet. Og det gamle brygværk er bevaret, så bryggeriet stadig selv fortæller sin historie.

Oversigt:

Grundlagt i 1906 - deres første øl var en Münchener (maltøl) + hvidtøl, senere lavede de Stakitøl. 

1990´erne - bryggeriet lukker. 

1996 - begynder at lave juice og sodavand.

2002 - ølproduktion på ny.
 

 
SPECIFIKATIONER
Bryggeri:
Ørbæk Bryggeri
Bryggeriets hjemsted: Ørbæk, Fyn, Danmark
Type: Russian Imperial stout
Farve: Sort
Alkoholprocent: 7%

Kommentar fra "guidetobeers":

Det er en sort stout med et lysebrunt, cremet skum. Duften er præget af ristet malt og blomme. Smagen har noter af ristet malt, lakrids, blomme, chokolade og en OK bitterhed. Den er udmærket, men kunne være langt mere kompleks, typen taget i betragtning...