De 10 kandidater 2007

 

For tredje år i træk kunne lokalafdeling Aalborg præsentere ”De 10 kandidater” på medlemsmødet i februar. Vi havde bedt Sune fra HJ Hansen skaffe øllet og dagen efter offentliggørelsen var alle 10 i hus – men dagen før smagningen viste det sig, at en postcentral i Fredericia havde forputtet ØL. Det var jo intet mindre end en katastrofe! Vi havde skrevet på hjemmesiden at øllet var i hus, så der var ikke andet at gøre end at sende en vogn over til øen for at bringe de nu ret dyre dråber hjem til smagning i Aalborg. ØL endte med at stå os i 500 kroner pr. liter.

Alle udvalgene var i sving. Gorm fra tilmeldingsudvalget havde sørget for en liste med de 48 tilmeldte til Dørudvalget, som noterede de fremmødte og tog i mod betaling. Madudvalget  og dagens madhold overgik sig selv og trakterede med både hovedret og dessert. Fantastisk velsmagende mad! Pubudvalget projekterede Aalborgs værtshuskanon op på væggen. Og Foredragsudvalgets Jens Ljørring Kristoffersen havde lavet en rækkefølge og forberedt nogle ord på de 10 øl og bryggerierne bag. Og under mødet vimsede Palle og Steen fra fotoudvalget rundt og dokumenterede, så godt de kunne. Men først bød vores formand Allan Carlé velkommen. Han kunne blandt andet fortælle at Lokalafdeling nu er den tredjestørste afdeling i landet – vi mangler 3 medlemmer før vi kan overhale Odense. Claus fra Søgaards Bryghus leverede en velkomstøl – deres nye gækkebryg – og så kunne vi gå i gang med smagning og spisning. 

Efter lidt over 3 glade timer blev der som altid delt stemmesedler rundt efter smagning og hver enkelt deltager blev bedt om at stemme på de øl som de mente var de tre bedste. Afstemningen blev så tæt som den aldrig har været før. Den Sorte Enke fra Fyn sneg sig lige ind på førstepladsen foran Knark fra Jylland og Beergeek breakfast tog tredjepladsen fra Hvede bock med kun et enkelt point.

 

 Øllets navn    

Smagt

 Pts.

 1.pl. 

 Stem. 

 Plac. 

 1

 Den Sorte Enke, Refsvindinge

  ?

   43

    7

  20

   1

 2

 Sort Hvede, Indslev

  ?

   25

    5

  12

   7

 3

 Hvede bock, Indslev 

  ?

   32

   6

  15

   4

 4

 Jule stenøl, Thisted

  ?

   20

    3

  11

   10

 5

 Stateside IPA, Mikkeler

  ?

   22

    5

  11

  8

 6

 Blue Mountain Stout, Gourmetbryggeriet           

  ?

   21

   1

  14

   9

 7

 Knark 3,                                 Duelund Bryglade

   ?

   39

   9

  17

   2

 8

 Beergeek Breakfast, Mikkeler 

   ?

   33

   5

  16

   3

 9

 ØL, Ølfabrikken      

  ?

   27

   3

  14

   6

 10

 Willemoes Jul 06, Vestfyen

   ?

  28

   5

  14

   5

Den Sorte Enke
Brygget på smagningens næstældste bryggeri. Refsvindinge på Fyn, hvor familien Rasmussen har brygget siden 15/4 1885 (dvs. to uger efter Vestfyen). Bryggeriet er bedst kendt for Ale no. 16 og for Mors Stout der blev valgt som årets øl 2003. Den Sorte Enke er en Dunkel Weizen, men ville ikke kunne klare et Reinheitsgebotcheck. Den er brygget på vand, hvede, havre, chokolademalt, pilsnermalt, humle og gær.


Sort Hvede
Indslev – mellem Middelfart og Vissenbjerg (Fyn igen, og er også opbygget af en fyr, der hedder Rasmussen). Hvedeølsbryggeri, indrettet i gamle hvidtølsbryggerier. Tysk (München) brygmester, Stefan Stadler (måske nødvendigt, hvis man udelukkende vil brygge hvedeøl). 2000 l. Brygværk fra Kasper Schultz (Bamberg – også hos Skands, Søgaards, Skagen, Fanø, Møn, Horsens Rækker Mølle). 5 forsk. Hvedeøl. Specielt bryg, læner sig op ad både Dunkel Weisen og Weisen bock (Schwartz Weissen – enkelte tyske bryggerier). Ristet bygmalt, mindre hvede.

Hvede Bock
Indslev igen. Et af 2 bryggerier med to øl i top 10. Weizenbock. Dunkelweiss hvor indbrygningsgraden er hævet en del, så alkoholen oftest når op på 7-8%. Stilarten er Tysk, fra 1907 – Enkefru Matilde Schneider, Georg Schneider & sohn. Mest kendte eksempel er Aventinus. Brygget på pilsnermalt, hvedemalt og ristet bygmalt. Ret komplekse smag, så der tilsættes ikke specielt meget humle.

Jule Stenøl
En af smagningens lysere bryg. Så er vi næsten hjemme igen – Thisted (1902). Stenøl en sjældenhed. Både herhjemme og i udlandet. Besværlig at lave. Lavasten (porøs, let) opvarmet til 800˚C brugt til at opvarme urten (i dag blot nedsænket i kogende urt). Karamellisering på stenens overflade og i porerne. Stenen bliver igen lagt ved brygget, når det hældes på lagertanke – lagrer mindst i 3 måneder – karamel, røg og ”andet godt” (som de siger på hjemmesiderne) frigøres i bryggen. Denne øl har strejf af kryddernellike (bl.a. som overraskelse for Klemme selv) – derfor lanceret som juleøl.

Stateside IPA
Mikkeller – micro, microbryggeri. Hobbyprojekt af Mikkel Borg Bjergsø og Kristian Klarup Keller (deraf navnet). Startede i køkkenet på Vesterbro i meget begrænsede mængder – men med kontakt til Ølbutikken i Kbh. – få flasker til salg. Ratebeer.com – status som kultbryggeri. Startede i 2006 som fantombryggeri. Stateside IPA er brygget på pilsner, münchener og caramunich(karamel) malt – lidt havreflager og tilsat rigelige mængder humle (Chinook, Cascade og Amarillo).

Blue Mountain Stout
Hvis fynboerne vil have os til at drikke mørk hvedeøl, vil Sjællænderne have os på kaffevognen.
Første er fra Gourmetbryggeriet (Roskilde, 2005) - voldsom vækst og måske mest omtalte dk. Bryggeri i pressen (gik på Børsen, oprettet (etablerer men ejer ikke) søsterbryggerier - Vilcon i Slagelse, 2 andre restaurationsbryggerier på vej, største microbryggeri. Blue Mountain – brygget til chokolade desserter. Verdens dyreste (og forhåbentlig bedste) kaffebønner + tilsat belgisk gourmetchokolade (Callebaut, 70%). Ikke meget humle – da kaffe og chokoladesmagen skal have plads til at træde frem.

Knark III
Duelund Bryglade er klart det nyeste bryggeri, der er repræsenteret ved smagningen – åbner efter planen d. 3. marts 2007 (Kjellerup ml. Silkeborg og Viborg). Kan være med, da bryggeren Poul Højlund vandt VM (Vendsyssel Mesterskabet) i fjor og vandt at få øllen brygget på Thisted Bryghus. Planen er, at der skal udgives 3 Knark, versioner, og den vi drikker nu er den mildeste (8%, 11% og 14&). Udover Knark serien er en serie på tre Steam-beers planlagt (cowboyøl) The Good, The Bad & The Ugly. Knark er en Imp. Stout, næsten parrallel til IPA bare med modtagelse i St. Petersborg i slut 1700-tallet. Benytter store mængder malt og ofte temmelig meget sukker for at presse alkoholstyrken op.

BeerGeek
Mikkellers bud på et morgenmadsprodukt. 25% havreprodukter (maltet og som havreflager). Malt (pale, oat, smoked, caramunich, brown, pale chocolate og chocolate), ristet byg, sukker, humle (palisade, centennial og cascade), amerikansk ale gær og gourmetkaffe (ved ikke hvilken).
Draft er den version, der står på listen. BGBS udkom første gang som et af de små produkter i slutningen af 2006 (var med i konkurrencen sidste år). Checkede med Mikkel – de to bryg er stort set ens (de er brygget for at smage ens), men der er brugt ekstra brun farin i fadversionen, da anlægget ellers ikke kunne trylle den fornødne styrke frem.

ØL
I starten af 2006 sad folkene fra Ølbaren (Elmegade, kbh.), Ølbutikken og Ølfabrikken og snakkede sammen og blev enige om at brygge en øl, kun til salg i butikken og på fad i baren.
Ølfabrikken ligger ikke langt fra Tisvildeleje stort set midt i et sommerhusområde. Brygger mestendels amerikansk inspireret ale – gjorde rent bord ved sidste års afstemning, hvor de vandt både årets bryggeri og årets ølnyhed med deres Porter. I år deltager de med denne Imp. Stout som har ingredienser fra fire kontinenter. Europæisk malt, Nordamerikansk humle, Sydamerikansk chokolade/kakao og en asiatisk kaffe.

Willemoes jul
Slutter som vi startede, nemlig på Fyn og med det ældste (også fra 1885, 1. april) bryggeri i smagningen. Jul 2006 er en barleywine og temmelig usædvanligt for stilarten er den brygget på undergær (malt liquor). BW = eng betegnelse for meget kraftige, vinøse øl med høj alkoholvolumen (Willemoes ingen undtagelse) med masser af malt og meget høj indbrygningsgrad (op til 30 Plato). Lang lagring (her 9 måneder) – oprindelig på træfade, der jævnligt blev rullet, så gæren hele tiden kunne få adgang til maltsukkeret, kræver, at der oftest blev tilsat et rigtig godt skud humle, der ligger nedenunder maltsødmen. Her er der brugt Northern Brewer og Cascade.

 

Stemningsbilleder