"Kend det nordjyske øl" er kommet for at blive!

Videreførslen af "Slaget om Nordjylland" fra i fjor kom i år til at hedde "Kend det nordjyske øl" og det passer meget bedre, da arrangementet simpelthen forsøger at sætte fokus på den nordjyske bryggerivirksomhed. Det er helt sikkert at dette koncept (med lidt småjusteringer) vil blive videreført i 2009.

 

 

Vi havde inviteret alle 9 eksisterende bryggerier/bryghuse og endte med at få besøg af 4 - HaandBryggeriet, Søgaards Bryghus, Bryghuset Vendia og Nibe Bryghus. Forhåbentlig kommer der mange flere brygmestre ind i billedet næste år...

Rækkefølgen på oplæg var fundet ved lodtrækning - men da Claus Søgaard havde dobbeltbooket sig fik han lov at bytte med Løkken. Oplæggene kom derfor i følgende rækkefølge: HaandBryggeriet, Søgaards Bryghus, Bryghuset Vendia, Læsø Bryghus, Løkken Bryghus, Skagen Bryghus, Thisted Bryghus, Bryggen, Thisted og Nibe Bryghus.

Formanden var totalt i hopla, iklædt en af de nye smarte t-shirts der skal reklamere for European Beer Festival. Han havde researchet lidt på nettet og i bogen "Ølruten" på de bryghuse som desværre ikke kunne være tilstede fysisk. Forhåbentlig kommer de med næste år.

Der var skaffet 1 øl fra 8 af de 9 bryghuse - desværre lykkedes det ikke at få øllet fra Bryggen i Thisted med i smagningen. Der blev holdt superkorte oplæg om alle bryghusene således at vi kunne holde formandens stramme tidsplan. Formanden havde lavet en liste med 95 navne på øl fra de 8 bryggerier. Listen var selvfølgelig ufuldstændig - blandt andet var øllet, der faldt bedst i de fremmødte smag slet ikke med på listen! Smagningen var arrangeret som en blindsmagning - så øllet blev hældt op i køkkenet og kom ind i kander. Det viste sig at være hammersvært (for nogle totalt uoverskueligt) at holde rede i hvilket øl man mon havde i glasset hvornår.

  

Ølrækkefølgen var valgt således at vi fik de lette og lyse øl først og de mørke og tunge til sidst.

1. Nordlys (hvede) - Skagen Bryghus

2. Styggekrumpen - Løkken Bryghus

3. Ole (bock) - Bryghuset Vendia

4. Ale 91 - Læsø Bryghus

5. Eksklusive - Thisted Bryghus

6. Dubbel - Søgaards Bryghus

7. Trippels dubbel - HaandBryggeriet

8. Old Anchor (porter) - Nibe Bryghus

Opgaven var at gætte hvornår man havde haft hvilket bryggeri og der var rigtigt mange der havde 0, 1 og 2 rigtige. Poul Bagger havde 3 rigtige og Steen Knørr 4 rigtige. Frederik Svendsen (som var gæst) havde 5 rigtige og vi nåede at kåre ham som vinder, før vi fandt ud af at der lå en hel stak stemmesedler for bordenden af et af bordene. Det vendte helt op og ned på det hele - for det var åbenbart hér eksperterne sad... Jonna Jensen og Per Støve havde begge 4 rigtige. Dorte Knudsen og Preben Knudsen havde 5 rigtige. Men de måtte alle se sig slået af Dorte Bregnhøj der havde 6 rigtige. Hun havde byttet rundt på Skagen og Læsø og det var heller ikke de rigtige bryg hun havde skrevet på - men opgaven var jo også at navngive bryggeriet og det klarede hun flot. Virkelig godt gået - hvis der nogensinde bliver lavet et DM i ølgenkendelse, så ved vi godt hvem vi skal sende afsted fra Aalborg!

I fjor kårede vi US Pale Ale fra Søgaards Bryghus til Nordjyllands Bedste Bryg og det faldt mange for brystet - derfor fravalgte vi en officiel kåring i år - man kan jo slet ikke kåre den bedste på dét grundlag - det ville kræve at vi skulle smage samtlige nordjyske øl af alle forskellige typer og kåre en vinder i hver klasse og det ville tage pokkers lang tid... Men ingen ølsmagning i Aalborg uden den sædvanlige afstemning.

Det skal understreges, at folk stemte før det blev afsløret hvilket bryghus der havde lavet hvilken øl...

 

Nr. Bryggeri Navn Alko% Stemmer Point 1. pl. Plac.
1 Skagen Nordlys 5 3 9 3 6
2 Løkken Styggekrumpen 5,7 7 9 0 8
3 Vendia Ole 7 14 23 3 4
4 Læsø Ale 91 7,5 6 10 0 7
5 Thisted Eksklusive 7,1 7 12 2 5
6 Søgaards Dubbel 7,9 20 34 4 3
7 HaandBryggeriet Trippels Dubbel 9,2 23 50 12 2
8 Nibe Old Anchor 7,2 24 51 9 1

 

Skagen fik kun 3 stemmer - til gengæld var det 3 førstepladser. Forhåbentlig får vi dem med i folden igen næste år (de er i hvert fald velkomne). Haandbryggeriet fik flest førstepladser - alligevel blev Martins stærke dubbel forvist til andenpladsen med et enkelt spinkelt point! Men Frederikshavner-drengen tog det med et smil og kommentaren "min øl blev nummer et sidste år og i år blev jeg både nummer to og tre - så jeg er godt tilfreds". Antonis smil var bestemt ikke mindre - men han var jo også kravlet et trin opad fra andenpladsen i fjor til førstepladsen i år... Morten fra Vendia var knapt så begejstret - men sagde dog "vi ses næste år"... Dét glæder vi os til - målet er at få alle eksisterende bryggerier/bryghuse med næste år - rygterne siger jo at der er flere på vej.

 

Turudvalget lavede reklame for turen til Tyskland i efteråret. Madholdet havde lavet forloren skildpadde med æg og brød - mums. Og flere bryggerier havde leveret lidt ekstra øl, som kunne nydes til maden - 1000tak for det. Fire af gæsterne valgte at blive meldt ind i foreningen - velkommen til...