10 års jubilæum i Nordjylland

Det første officielle DØE-møde i Nordjylland foregik 15. januar 2000. Den nuværende lokalformand øjnede chancen for at fejre jubilæet og kaldte derfor til medlemsmøde januar 2010 med det formål at lade pionererne fra dengang fortælle om hvordan det var at starte en nordjysk afdeling. Jan Drilling og Anders Dannevig lavede god mad og en smagning med 12 øl for 25 fremmødte. 

 

Deres udsendte valgte at møde tidligt frem for at se hvordan sådan et par gamle cirkusheste ville gribe tingene an. De havde på forhånd bestilt øl via Sune. Desværre kom deres historic ales ikke frem grundet det snekaos, der hærgede Nordjylland fra årets start. Det tog de nu ganske roligt. I stedet for at gå i panik - gik de ned i butikken for at lave en liste over en ny øl-menu. Det var en speciel oplevelse. De 2 gutter mindede mest af alt om skoledrenge sluppet løs i en slikbutik. Listen voksede sig simpelthen langsomt stor, fordi de i den grad havde svært ved at begrænse sig - og fik grundet deres smittende entusiasme lov til at præsentere 12 øl i stedet for de planlagte 8.  

 

Indkøbsturen i Brugsen ved Budolfi var også en oplevelse. Stress var en by i Rusland selvom det ikke virkede, som om de var helt enige om hvad og specielt hvor store mængder der skulle købes. Efter ankomsten var deres udsendte klar til at lave mad. Køkkenchefen Anders trak i stedet 3 håndbryg frem han havde taget med hjemmefra og først da de var nydt blev der for alvor gået til den i køkkenregionerne. Anders havde overblikket og styringen. Jan lavede chili og en ølrækkefølge, mens de 2 kulier fra den nuværende lokalbestyrelse smuttede mandler. Maden - kalkun i porterchokoladegryde - stod og boblede lystigt på komfuret, da lokalformanden bød de 25 fremmødte velkommen til årets første medlemsmøde i Aalborg i 2010 samt til en fejring af 10 års DØE-aktivitet i Nordjylland.

 

Jans Drillings personlige engagement i øllets verden startede, da det lykkes ham at få FOF Aalborg til at arrangere en ølsmagning som han selv deltog i. Han var rystet i sin grundvold over at have levet i så mange år og aldrig før smagt noget der var SÅ godt.

Han forklarer endvidere, grunden til, at det første medlemsmøde først foregik i 2000 - var at arrangørerne havde besluttet at se om verden gik ned ved årtusindskiftet, og da det ikke var tilfældet kunne de roligt starte en nordjysk afdeling op. Det første møde foregik på det nu hedengangne Queens Pub i Vingaardsgade i Aalborg. Det var starten på mange vilde oplevelser - herunder et besøg på Hancock, som endte så festligt, at stedet i lang tid var lukket for besøg af andre ølentusiaster. Jan nævner også et minderigt besøg på Thisted Bryghus og et knapt så morsomt af slagsen på Thor i Randers. Vilde sommerfester med flitsbue- samt pumpgun-skydning hørte også til blandt den spas, som nordjyderne lagde ud med i de tidlige år. Og en tur til Belgien resulterede i at byen de overnattede i blev fuldstændigt tørlagt. Værten på et af byens ølsteder fik grundet entusiasterne tre måneders omsætning på de 3 dage de var i byen. En stor svensker med røde seler fra foreningens svenske pendant introducerede de nordjyske ølentusiaster for svensk øl. Aalborgenserne var også pionerer i forhold til at lave kvindeølsmagninger. Den idé blev senere kopieret over hele landet - og i nyere tid genopfundet netop i Aalborg. Dengang mødtes man lokalt 5 gange årligt og fandt hurtigt sammen i andre fællesskaber indenfor kredsen. Det er en anden tid i dag fastslår Jan Drilling og konstaterer at der i 1999 var 9 kandidater til Årets Ølnyhed i 2009 er der 604!

Anders og Jan slog også fast at man skal huske rødderne samt at special-øl egentlig er en sjov betegnelse eftersom det efterhånden er sjældent at dét der sælges som special-øl egentlig er specielt...

 

NR. ØLNAVN BRYGGERI STEMMER 1.PL. POINT PLACERING
1 Pilsner Urquell Plzensky Prazdroj 0 0 0 11
2 Schneider Wiesse Schneider 3 0 3 9
3 Orval Orval 4 1 7 8
4 McChouffe D achouffe 15 6 33 2
5 Grand Cru Rodenbach 2 0 3 9
6 Oud Beersel Oud Beersel 0 0 0 11
7 Aventinus Schneider 7 3 14 4
8 Erebus Beer Here 6 3 14 4
9 Ronkedor Thisted 7 0 12 6
10 Pecheresse Lindemans 10 2 19 3
11 Old Foghorn Anchor 15 9 37 1
12 Vintage Ale Fullers 7 1 10 7

Slutteligt en lille håndfuld lokalafdelingsbrygget øl blev givet med stor tak til de 2 gæve gutter, som var med til at sætte gang i ølentusiasmen i Nordjylland.

Se opskriften på jubilæumsmaden.

 

JUBILÆUMSMENU

Pilsner Urquell

Schneider Weisse

Orval

McChouffe

Rodenbach Grand Cru

Oud Beersel

Schneider Aventinus

Erebus, Beerhere

Ronkedor

Lindemans Pecheresse

Old Foghorn

Fullers Vintage Ale

 

4 søde og en sur
Stemmeoptælling
Vi har et resultat
Tak for et kanon-arrangement!