Mindelser fra en porse-plukke-tur

 

Vi var 5 medlemmer af DøEs Aalborg-afdeling, som lørdag den 17. august drog til Thisted for at deltage i bryggeriets aktiviteter omkring plukning af Porse til den forestående sæsons brygning af porse-øl.

Vi steg på bussen fra Aalborg kl. 07.26, og efter mere end 2 timeres kørsel ud og ind til store og små byer undervejs ad smukke og større eller mindre veje, ankom vi til Thisted kl. 09.40.

Vi blev hentet af direktøren for bryghuset, Aage Svenningsen, og kørt de ca. 15 km direkte ud i Nationalpark Thy, hvor bryggeriet af Skov- og Naturstyrelsen har en helt særlig tilladelse til at plukke til bryggeriets behov for frisk porse.

Ved Torup Hul mødtes vi med de øvrige deltagere i dagen plukning, således, at vi ca. 25 deltagere – en fin blanding af kønnene – kunne bevæge os rundt om ”hullet”, hvilket i denne sammenhæng betyder en særdeles smukt beliggende sø omgivet af skov og krat.

De øvrige deltagerne var en blandet skare af medarbejdere fra bryggeriet samt plukkere hovedsagelig fra DøEs afdelinger i Thisted, Fjerritslev/Brovst og Viborg, og hvoraf indtil flere var – som os selv – deltagere for 1. gang.

Målet for dagen indsats var at plukke og indsamle ca. 40 kg porse-BLADE, hvilket skulle udgøre ca. 1/3-del at årets behov. De resterende ca. 80 kg skulle indsamles den efterfølgende tirsdag og onsdag, således at der alt i alt kom ca. 120 kg ”i hus”.

Vi blev således udstyret med et par solide handsker og en spand, og når spanden (den var faktisk ret stor !) var fuld, blev indholdet afleveret til vejning, og pr 4 kg blev disse straks ”druknet” i 20 l finsprit (96 % !) til holdbar opbevaring, indtil der var behov for, at bladene skulle indgå i øl-produktionen.

Belønningen for en sådan spandfuld var en øl ! (og man måtte selvfølgelig gerne være flere om at fylde en spand !), og der var rigeligt i både mængde og variation at tage af, så alle havde mulighed for at slukke en eventuel tørst og nyde godt øl.

Det skal i øvrigt oplyses, at vi var beriget med et pragtfuldt vejr, og allerede inden frokost gik vi rundt i skjorteærmer og med solen skinnende fra en total skyfri himmel.

Da frokosten oprandt, var der allerede indsamlet næsten 30 kg porse-blade; vi blev her budt på det lækreste smørrebrød med tilhørende øl efter eget valg, ligesom der kom en helt speciel og lokalt fremstillet porse-snaps på bordet, så ingen havde grund til at beklage sig over serveringen.

Efter frokosten gik vi igen ud i det smukke terræn, og i løbet af ca 1 time var der samlet de manglende ca. 10 kg blade, hvorefter vi stoppede yderligere plukning.

Vi blev herefter kørt ind til bryggeriet, hvor vi igen blev budt på en håndbajer og kunne sige hinanden tak for en herlig dag i godt selskab, hvorefter vi til busturen hjem til Aalborg blev udstyret med en ”madpakke” bestående af rigeligt øl til den lange køretur.

Undervejs hjem var der enighed om, at vi gerne ”stiller op”, når der igen skal plukkes porse, ligesom det jo var helt fint også at hilse på både bryggeriets medarbejdere samt øl-entusiaster fra andre afdelinger.

Mange hilsner med tak for en god dag

Medlemmer af DøEs Aalborg-afdeling

 

Med Leif og Poul i spidsen drog 5 ølentusiaster fra Aalborg til Thisted for at deltage i den sagnomspundne porseplukning sammen med Thisted Bryghus.

Det kom der følgende beretning ud af. Leif leverede ord og Poul, Flemming og Sven fotos.