Tur nordpå til Årets Lokalafdeling 2012

Skønt besøg hos vores ven(ner) i Frederikshavn. Gratis tog. Afhentning på banegården. Øl og røverhistorier ved Krudttårnet. Fremragende besøg og ølsmagning af høj klasse i Eurospar i Læsøgade. Dejlig mad og godt øl på Jerry's. Fint indblik i Lokalafdeling Frederikshavns historie og virke. Fantastisk afstikker til Veras Det Bette Ølhus i Ålbæk.

 

Det blev det ultimative minimumsprogram som blev realiseret. Men de fremmødte var mere end tilfredse med det de oplevede...

Der var ellers lagt i ovnen til noget større. Et kulturmøde mellem et stort antal af nordjyske ølentusiaster. 2 muligheder for at opleve Frederikshavns mange fede øl-mæssige og kulturmæssige seværdigheder. Plan 1: En fantastisk tour-de-force 21 kilometer rundt i Frederikshavn med besøg på Palmestranden, Knivholt (med sin flaskesamling og status som nyt venue for Tordenskioldsdagene), Arena Nord (hvor Nordic Brew vil foregå senere på året), Bangsbo-området (med Møllehuset, fremragende udsigt og kanonstilling) samt ølsmagning ved Krudttårnet, besøg hos Eurospar i Læsøgade samt spisning hos Jerry's. Eller Plan 2: En lidt mindre krævende udgave med 9 kilometers gåtur (hvor Bangsbo/Knivholt-turen var skåret fra).

Af mange forskellige årsager (blandt andet logistiske) blev det hele altså noget nedskaleret. Men det var der INGEN som klagede over. De var mere end tilfredse med de fantastiske oplevelser som dagen bød på.

Tanja Nielsen, Lokalformand i Frederikshavn og Regionsformand i Nordjylland, tog på banegården i Frederikshavn veloplagt i mod de 14 ølentusiaster fra Aalborg som det var lykkedes at samle.

En lille gåtur over til Krudttårnet, hvor der blev holdt samling ved en bænk og der blev knappet en flok "krudtugler" op. Derefter gav Tanja et foredrag om Tordenskiold og Frederikshavn. Vi fik så en Tordenskiold-øl fra Skagen Bryghus. Den var desværre inficeret med mælkesyrebakterier og derfor hældt ud. ØV. Men der skulle mere til at slå os ud. 

Så efter en frisk (og ikke for lang) gåtur igennem Frederikshavn endte vi hos Eurospar i Læsøgade. Selvom det på forhånd var annonceret at stedet har Nordjyllands bedste øludvalg i dagligvarebutik, så skal jeg da ellers love for at folk decideret tabte kæben, da de kom ned til hylderne. Begejstringen ville bogstaveligt talt ingen ende tage - og der blev snart fundet indkøbsvogne og -kurve frem. Vi havde eksklusivt fået lov til at lave smagningen i butikken og ølindkøber Michael Stenvei havde fundet 3 spændende øl frem til os. Vi var blevet enige om 1 dansker, 1 belgier og 1 amerikaner. Af den grund at der er et fantastisk godt udbud af øl i forretningen fra netop de 3 lande. Vi hentede øllet i mælke-kølerummet og startede med den lyseste - Arctic Sunstone, en vaskeægte American Pale Ale et joint-brew mellen danske Amager Bryghus og Three Floyds (USA). Michael havde også fundet en imperial stout frem til os og den valgte vi at gemme til sidst, fordi vi jo lige havde hevet den ud af køleskabet. Tom meldte sig frivilligt til at komme øllet i sine lommer og varme det. Så derfor tog vi med øl nummer to til Belgien med Cuvee Delphine, som ifølge Michael var en helvedes god øl fra Struisse Brewers - og han havde ret. Den holdt 13 % - fandt vi ud af og den var ikke sådan lige at bide over. Selvom vi kun fik 10 centiliter hver, så holdt den længe... Tiden blev brugt fornuftigt til at fortælle lidt om Michaels involvering i forskellige øl & mad-projekter samt hans engagement i Extreme Beer Battle, der har været med til at udvikle Nordic Brew festival, som jo løber af stabelen i november 2013. Den tredie og sidste øl (som må have givet den stakkels Tom kuldegys og forfrysninger i lårbasserne) - Natasha Røcks America er et knaldsort joint-brew mellem Hoppin' Frog (USA) og Fanø Bryghus. På trods af sine kun 7,5 % blev vi snart enige om at den trods alt var placeret rigtigt i rækkefølgen.

Vi gik bagom til Jerry's som har lavet eget øl siden 2008 og så laver de nogle fantastiske burgere. Der var bestilt North Carolina Pulled Pork burger til alle og der var valgfri stor øl til. Der kunne vælges imellem pale ale, red og porse. Mens vi ventede på maden fortalte Tanja om lokalafdelingen... 

Vi var kommet lidt foran i forhold til programmet, så vi kunne (parkere ølkøbene i bagagebokse på stationen og) tage et tidligere tog ud til Vera i Ålbæk. Vi var heldige med at et selskab lige havde forladt Det Bette Ølhus og at vi derfor, mod forventning, kunne sidde inde i selve caféen. Desværre var La Chouffe-øllet lidt for syrligt (sikkert angrebet af mælkesyrebakterier) og derfor blev den straks taget af. Men der var nogle bestillinger som skulle laves om :-/ Heldigvis har Vera en masse dejligt øl, så det var intet problem at finde en kvalificeret substitut. Det blev til en hel del statusopdateringer i facebookgruppen Danske Ølentusiaster i Aalborg, lidt køb i butikken samt nogle voldsomt gode øl og en masse snak før det sidste hold 4 timer senere - veltilfredse og i højt humør - kunne forlade Ålbæk igen.

Turen hjem i det gratis september-tog til Aalborg foregik i misforstået stille-kupé sammen med nogle hollandske unge, som drak heineken, og dem blev der - til en medpassagers store fortrydelse - kommunikeret rigtigt meget med. Vi måtte ikke tale, men vi måtte godt grine (konkluderede Martin)... Så der blev grinet rigtigt meget!

Tak til de 13 andre ølentusiaster fra Aalborg for en rigtig god tur. Tusinde tak til Tanja for gode oplæg og godt selskab.

Det blev en minimums-tur. Men tænk at minimum i realiteten kan være så godt!

 

Samtlige billeder ovenfor og til venstre er taget med lokalformandens iphone. Det er øjebliksbilleder og mange af dem er bestemt ikke stor kunst.

Palle Westergreen var med på turen og tog en masse fotos med et rigtigt kamera - 15 af dem er nu kommet i webredaktørens besiddelse og kan ses herunder. Det er flotte fotos - og for at yde dem retfærdighed er de ikke blandet med de halvdårlige iphone-photos!

Klik på hvert enkelt billede for at se det i en lidt større udgave...