HÅNDBRYGSMAGNINGSBATTLE 2014

Der var voldsom stor opbakning til Lokalafdeling Aalborgs nye initiativ. Det første Håndbrygsmagningsbattle blev en stor succes. Der var 54 deltagere i arrangementet. 13 bryggere leverede 19 meget forskellige øl. Presseomtalen var god. Alt peger på, at vi med dette arrangement kan lave et marts-medlemsmøde, som er så unikt, at folk ikke vil undvære det. Håndbrygget øl får sit fortjente fokus.

 

Lad os slå fast med det samme - uden håndbryg ville der ingen diversitet være i dansk ølverden. Rigtigt mange bryggere. Nok i virkeligheden de fleste - er startet med at eksperimentere derhjemme. Mange af de brygmestre, bryggeriejere og kontraktbryggere, der i dag arbejder i den danske brygverden, er startet sådan. En vigtig fødselshjælper har været DM i Håndbryg, der hvert år afholdes på Ølfestivalen i et samarbejde mellem Danske Øldommere og Danske Ølentusiaster.

Lokalformand Gert Svanborg Sloth havde en lang række kasketter i forhold til dette arrangement. Han var initiativtager, tovholder, indpisker, gevinstskaffer, diplomproducent, presseansvarlig, referent og deltager i konkurrencen. 

Han havde købt 25 specielt udvalgte øl - der er lavet af bryggere, som er vokset ud af køkkenet derhjemme samt bryglaug og/eller DM i Håndbryg - som tak eller præmie. Formålet var at inspirere de deltagende bryggere ved at vise dem, at andre er gået hele vejen fra leg i køkkenet eller skuret til at de i dag leverer specialøl til det danske marked.

Der deltog i alt 19 bryg. 9 under 6 % og 10 over 6 %. Og faktisk var der et par bryggere som var for sent ude - dem måtte vi sige nej til. De henvendte sig efter fristen, og vi kunne umuligt nå at drikke flere øl på den tid vi havde til rådighed.

De 13 bryg som ikke opnåede en podieplads fik hver en Store Knud fra Nordic Brewing Co. som bryggeren Tobias Kill startede efter at han i 2013 vandt DM i Håndbryg med sin øl trussetyven.

Bronzevinderne i begge kategorier fik et flot diplom og vandt en Rough Snuff II, der oprindeligt startede sit liv som præmieret håndbryg lavet af Erik Nielsen, oldermand for Svendborg Bryglaug og siden stifter af Ø-bryg. I 2010 fik han brygget en kommerciel udgave af øllet hos Midtfyns Bryghus og endte med, den såkaldt forbudte øl Rough Snuff, at vinde Årets Ølnyhed 2010. 

Sølvvinderne kunne ligeledes gå hjem med et flot diplom, Rough Snuff II og Det Gule Akvarium fra Humleland, som - udover at blive kåret som vinder af DM i Håndbryg 2012, faktisk også har sneget sig med blandt finalisterne i Årets Ølnyhed 2013 i lav kategori.

Guldvinderne i begge kategorier kunne gå hjem med et flot diplom samt Rough Snuff II og Det Gule Akvarium og Syndikatets Direktøren. Jonas Jacobsen deltog i 2010 ved DM i Håndbryg med hele 3 øl i kategorien Belgisk Ale og vandt både guld, sølv og bronze. der ud over gik han videre og vandt SKM (skandinavisk mesterskab i håndbrygning) dette år. Han stiftede bagefter kontraktbryggeriet Syndikatet.

De fremmødte nød det spændende håndbryggede øl. Der var stor ros til niveauet og kvaliteten - specielt øllet under 6 %.

Madholdet bestående af Tommy, Svend, Bent, Per, Preben og Henry havde smurt rigeligt med håndmadder.

Da der var så mange bryg med blev det en smagning på tid. Der måtte maksimalt gå 8 minutter mellem de 19 bryg. Men fordi den lave kategori gik mere tjept end den høje, fik folk 25 minutter til at spise håndmadder.

Tommy og Steen deltog jo godt nok i konkurrencen som håndbryggere, men da de har mest erfaring i at tælle sammen var det allerede besluttet at de skulle tage sig af det igen. Men for at sikre at det gik retfærdigt til blev Martin Horne, Tanja Nielsen og Michael Svarrer valgt som kontrollanter. Landsformand Anne Lise Knørr havde indvilget i at uddele de mange trøste-øl samt diplom og vinder-øl til de 6 podiepladser.

Ligesom ved vort medlemsmøde i februar havde vi besøg af nordjyske og der blev lavet et flot opslag samt et forsidebillede i Aalborg-sektionen desuden var smagningen nævnt på side 2 i hovedsektionen. Klik på avisbillederne i højrespalten for at se en PDF.

  

 

Under 6 %

ØL BRYGGER ALKO% POINT STEMMER 1. PLADSER PLACERING
JUST's Sommer Ale Flemming Just Pedersen 2,7 5 3 1 9
Let Citrus Ale Ib H Møller 3,3 53 24 14 4
Hoppy Skinny Bitch Michael Svarrer 3,3 12 9 0 8
BareLetVin Kristian Gaardsøe 4,4 24 11 4 7
Farfar's Sommerbryg Jakob Bille Petersen 5,0 27 15 2 6
Belgisk Blond Brian Urth 5,7 30 18 1 5
Alt Beer Martin Holch Henriksen 5,8 53 27 9 2
Zangenbergs Havrestout Steen Knørr, Tommy Hjeds og Gert Svanborg Sloth 5,8 54 25 10 3
Morfars Tørhumlet IPA Eigil Myrhøj 5,8 58 27 12 1

Over 6 %

ØL BRYGGER ALKO% POINT STEMMER 1. PLADSER PLACERING
JUST's Strong Ale Flemming Just Pedersen 6,7 6 2 2 10
Absolute Black Added 56 Steen Knørr, Tommy Hjeds og Gert Svanborg Sloth 6,3 39 20 4 3
Sort Røg II Michael Svarrer 7,0 17 9 4 8
Rocke Får Ebbe Christensen 7,0 23 11 5 6
Påskebryg Martin Holch Henriksen 7,4 65 30 11 2
Kirkeagerens WM Dubbel Eigil Myrhøj 7,7 25 11 4 7
Hulvejens Porter Kristian Gaardsøe 7,2 31 15 6 4
Monster Mash Rene Sørensen 8,2 26 14 3 5
Vitaminbomben Brian Urth 9,0 9 8 0 9
JBP's Trippel Jakob Bille Petersen 11,0 75 37 14 1

Der var tæt løb. Og det er specielt interessant at se at lokalwebredaktørens favorit i den lave kategori Ib Møllers Let Citrus Ale kun opnåede en fjerdeplads - trods det faktum at den havde opnået flest førstepladser. Den var tre stemmer fra en bronzeplads... Smagningens mest markante øl var Michael Svarrers Sort Røg II.

De fremmødte var glade. Imponerede over niveauet og kaldte arrangementet både hyggeligt og seriøst. Det var rigtigt godt og selv om nogle nævnte at de sagtens kunne have brugt mere tid, mente de alligevel at det var godt at alle kun fik 8 minutter.

Denne smagning var et hit. En succes og både Danske Ølentusiaster, Lokalafdeling Aalborg og Aalborg Haandbryggerlaug af 2004 kan næsten ikke vente til det bliver marts 2015, så vi kan gentage succesen. Der var enkelte fremmødte som gerne så en gentagelse i efteråret 2014 - men det har vi slet ikke plads til i vort tætpakkede program :-/

 

GULD under 6 %
SØLV under 6 %
BRONZE under 6 %
GULD over 6 %
SØLV over 6 %
BRONZE over 6 %