BERETNING ÅRSMØDE 2016 AALBORG

Det er 1 år og 12 dage siden jeg sidst stod og berettede om hvad der var foregået i årets løb.
Det seneste år har været særdeles udadvendt. Vi har afviklet 13 aktiviteter. Her af har kun 4 af dem været ordinære medlemsmøder afviklet hos Vinspecialisten. Jeg har lovet de øvrige i lokalbestyrelsen at gøre det kort, så det vil jeg gøre mit bedste for at leve op til. Så vi stryger simpelthen direkte til det.

 

Just efter Årsmødet den 3. oktober 2015, som der faktisk var afsat 2 timer til, bød vi på en imponerende smagning med norske Nøgne Ø - 52 voldsomt spændte ølentusiaster deltog i det ordinære medlemsmøde.


Fra 12.-15. november 2015 drog 20 ølentusiaster på udlandstur til Göteborg i Sverige. Det var rygtedes at Aalborgs udlandsture er værd at deltage i og derfor var der denne gang folk fra Esbjerg, Varde og Ålbæk med på turen. Hovedmålet med turen var Göteborg Porterfestival 2015. Men det blev også til besøg på Beerblioteket, Göteborgs Bryggerimuseum, Göteborgs Nya Bryggeri samt Stigberget Bryggeri. Endnu en hel fantastisk og velorganiseret udlandstur – og vi fik spalteplads i ØLentusiasteN. Giv en hånd til Steen, Anne Lise og Kristian Gaardsøe som stod bag turen.


Traditionen tro bød vi på Julefætter / Smagning af JUL den tredje lørdag i november. 70 deltagere havde en hyggelig eftermiddag / aften sammen. Der blev nydt juleøl og julemad og afviklet kinesisk lotteri ved dette ordinære medlemsmøde hos Vinspecialisten. 4kløveret modtog Lokalprisen 2015, for at have revitaliseret lokalafdelingens årlige ølsmagning kun for kvinder. Det blev de noget overraskede over. Den nyhed fik også lidt plads i medlemsbladet.

 

Torsdag den 10. december afviklede vi endnu en af vore mange traditioner. Det var niende gang – men dog i en lidt anden form denne gang. Det blev til Mad, Øl og Bold på The Wharf. 22 ølentusiaster bakkede op. Men mange savnede åbenbart den sædvanlige omgang flæsk hos Søgaards, som denne begivenhed havde været garant for igennem 8 år.

 

Så kom vi ind i 2016. Den nye bestyrelse havde valgt at lave en BASISsmagning med 9 gode stilartseksempler og Gert og Alexander ledte de 28 deltagere igennem en herlig rundtur i stilartsikoner indkøbt i varehuse. En fin smagning.

 

Februar måned bød først på en udadvendt synlighedsmulighed på AHKs ølmesse, hvor Torben, Tommy, Eigil og Gert repræsenterede foreningen og 5 skønne stilartsikoner, som One Pint i Hobro havde været så venlige at donere. Der var stor interesse for vores forening. Og vi har allerede sagt ja tak til at komme tilbage lørdag den 11. februar 2017. Kom frisk og hjælp – det er hammer hyggeligt!

 

Endnu en tradition løb af stablen i februar måned ved det ordinære medlemsmøde hos Vinspecialisten. Det var finalesmagningen, hvor Danske Ølentusiaster i Aalborg for 12. år i træk kunne byde velkommen til finalesmagning med samtlige finalekandidater på bordet. En glimrende smagning, hvor 47 ølentusiaster blev klædt bedre på til at kunne stemme i anden runde.

 

Martssmagningen var HÅNDBRYGsmagningsBATTLE 2016. Den blev afviklet på Café Frederiksberg med 15 herlige håndbryggede øl og 40 deltagere. Og da det var anden gang vi havde HÅNDBRYGsmagningsBATTLE må det også siges at være blevet en tradition. Vi er glade for samarbejdet med Aalborg Haandbryggerlaug af 2004, og det gælder vist også den anden vej. Vi fik lidt foromtale i ugeaviserne på arrangementet.

 

I april lavede det uforlignelige 4kløver endnu engang en flot kvindeølsmagning hos Vinspecialisten – denne gang med undertitlen ”ØL & pynt”. 72 glade kvinder smagte 10 lækre øl - alle sammen fra danske bryghuse/bryggerier, samt en masse godt mad. Gade & Juul præsenterede tørklæder og smykker. Og igen fik vi lidt spalteplads i ugeaviserne. Applaus til 4kløveret, bitte.

 

Den sidste mulige lørdag i april mødtes 85 ølentusiaster på tværs af de 5 øverste lokalafdelinger i Jylland ved ægte jysk TOPmøde. Det var anden gang Danske Ølentusiaster i Nordjylland og Erling Christensen afviklede TOPmøde sammen og det var en kæmpesucces, som naturligvis fik lidt spalteplads i ØLentusiasteN. Der blev sat dato på TOPmøde 2017, som foregår lørdag den 1. april. Og nej, det er ikke en dårlig nordjysk joke eller en tidlig aprilsnar.

 

Grundet ølfestival i København og Karneval i Aalborg afviklede vi ikke noget i maj 2016. I stedet rykkede vi uddelingen af Dansk Ølmærke i Aalborg 2016/2017 til den første lørdag i juni. 17 ølentusiaster tog sammen rundt til de 9 ølsteder med hæder og diplom. Solen skinnede fra en skyfri himmel og det var næsten for varmt, så det var dejligt med en lille øl på nogle af de 9 steder. Man må i høj grad sige at det er en udadvendt aktivitet at drage på tur rundt til de steder som har modtaget Dansk Ølmærke. Giv en kort klapsalve til det lokale ølmærkeudvalg Alexander, Steen Carlsen, og mig selv, sagde hunden – for at tjekke stederne ud.

 

I juli måned var vi igen udadvendte. For tredje år i træk bemandede vi ØLHYTTEN i forbindelse med Aalborg Citys byrumsbegivenhed på C.W. Obels Plads. I år blev De Amerikanske Dage omdøbt til USA Dage. Tidligere Lokalnæstformand Tom Christensen stod igen bag og sørgede for at de markante bryghuse Thisted Bryghus og Hornbeer donerede en masse lækkert øl, som Tom, Gert, Karin og Sven og Tommy serverede for de mange ølinteresserede, der kiggede forbi. Vores ølhytte var uden sammenligning den bedst besøgte attraktion på torvet, og det var bestemt ikke et minus at CykØLløbet Tour de Biere kiggede forbi. Stor hånd til Tom for at gå i front i ØLHYTTEN.

 

 

 

 

Vi valgte at holde lukket i august 2016. 

 

På seneste Årsmøde blev der nedsat et Lokalt øllets Dag udvalg, som kom til at arbejde med at lave en udadvendt begivenhed på Øllets Dag. Ivan, Eigil, Bent og Preben lavede et fænomenalt forarbejde som resulterede i en kæmpesucces på Øllets Dag i Aalborg den 3. september 2016. Det blev en fuldstændig fantastisk fejring. Turbinetorvet i Nordkraft blev omdannet til et decideret slaraffenland for øl-interesserede og ølentusiaster i alle aldre. Arrangementet bød på mulighed for gratis smagsprøver af næsten 40 forskellige øl. En sværm af glade mennesker i alle aldre gæstede arrangementet. Udstillerne var Aalborg Haandbryggerlaug af 2004, Basement Beer Bar, Bryggeriet Vestfyen, Bryghuset Vendia, Løkken Bryghus, Nibe Bryghus, Salling Super Aalborg og Thisted Bryghus. STOR hånd og mange 1000tak til det kompetente udvalg som virkelig har knoklet igennem for at skabe et SUPER arrangement. Dejligt at så mange gad at hjælpe, men det er også nødvendigt - og sjovere, når vi er flere som deles om at trække læsset.

 

Det var meningen at vi skulle have været i Kortrijk i Belgien på Årets Udlandstur midt i september måned 2016, men det måtte desværre udsættes et år, da Steen Knørr kom slemt til skade ved en faldulykke på sit arbejde.

 

Det var således aktivitetsåret mellem Årsmøde 2015 og Årsmøde2016 udspandt sig…
I det forløbne år har vi som vanligt brugt vores lokalwebsite Aalborg.ale.dk som nyhedsformidlingskanal. Vi har især brugt forsiden og nyhedsbrevene.

 

Men i det forløbne år har vi også skruet en anelse op for brugen af Facebook.
Vi har i 3 år haft Facebookgruppen Danske Ølentusiaster i Aalborg og vi nærmer os 500 medlemmer i gruppen. Og faktisk har Lokalbestyrelsen sin egen lukkede gruppe på fjæsen, og det lokale ølmærkeudvalg har det samme. Det gør at kommunikationen kan glide nemmere og meget hastigere.
Men nu har vi også leget lidt med at lave sider og det har fået os længere ud. Ølhytten ved USA Dage i Aalborg City og Ølletsdag.aalborg er begge sider, hvor vi har leget med at promovere foreningen og vores lokale aktiviteter via opslag, billeder og video. De sociale medier er kommet for at blive - og det ville være dumt og bagstræberisk, hvis ikke Danske Ølentusiaster også vil lege med her.
Medlemsantalsmæssigt har vi lokalt haft en stigning det seneste år. Faktisk er der næsten kommet dobbelt så mange medlemmer til i 2016 som i 2015, hvor vi samlet fik 30 nye ansigter i Aalborg. Indtil videre har vi fået 54 nye medlemmer i Aalborg i 2016. Den eneste måde man får nye medlemmer trukket til er ved at vise og fortælle om hvad det er vi går og roder med. Og DET er vi åbenbart blevet dygtigere til…

 

Alene på Øllets Dag 2016 fik vi 15 nye medlemmer i Aalborg. Og det var helt sikkert kampagneprisen med 50 kroners nedslag på det første års kontingent, som trak. Det er hermed bevist at nedsat pris på medlemskab kan være en god løftestang / et værdifuldt værktøj til at få nye medlemmer ind i folden. Og jeg ved jo at Landsbestyrelsen længe har talt om metoder til at få flere medlemmer.
Lokalt har vi aktuelt 386 medlemmer og så er der 30 som har tilvalgt Aalborg og derfor modtager de vores nyhedsbrev. Vel at mærke hvis de har tilføjet en mailadresse under medlemsoplysninger. Hvis du er flyttet, får ny mailadresse eller nyt telefonnummer – så husk at få rettet dine medlemsoplysninger bag login.

 

Regionalt er vi nået op på 1017 medlemmer i Danske Ølentusiasters Region Nordjylland.
Når talen falder på Regionen vil jeg lige nævne at vores venner i Skagen blev kåret som Årets Lokalafdeling, Thisted Bryghus, der fik Den Regionale Ølpris 2015, blev kåret som Årets Bryggeri 2015. Og kun 2 år gamle Basement Beer Bar blev hædret med Den Regionale Ølpris 2016.

 

Nationalt er der lige nu 8854 medlemmer i Foreningen Danske Ølentusiaster som i øvrigt fyldte 18 år den 5. september. DET SKA FEJRES! Og det synes jeg da egentlig også det blev på Turbinetorvet i Nordkraft – men nogen decideret national fejring har vi egentlig ikke set så meget til. En jubilæums-øl havde måske været en idé. MEN det kan være det kommer om et par år når foreningen fylder 20 år.

 

Ved Årsmødet i 2015 fik vi 3 nye ansigter ind i lokalbestyrelsen. Efter at vi lige fik filet de obligatoriske kanter af, er det gået suverænt godt - og det glæder mig at de fleste er klar til at tage en tørn mere.
Vi har ikke lagt os fast på et program for 2017, da vi gerne vil høre jer medlemmer hvad I kunne tænke Jer.
Vi har dog snydt lidt og talt lidt om surølssmagning, Jim Lyngvild, Polsk øl, Ebeltoft Gårdbryggeri og meget andet spændende. Der er jo muligheder nok. Men vi spørger jer, fordi vi ikke ønsker at sætte en hel masse i gang, hvis det er noget helt andet som medlemmerne vil. Så ud med sproget – hvad vil I?
Ved seneste årsmøde opfordrede jeg til at vi ville løfte og bære i flok og det synes jeg faktisk at vi har gjort på fineste vis.

 

Tak til alle der bidrog – ingen nævnt, ingen glemt.

 

Jeg har nu siddet 9 år som Lokalformand i vores lokalafdeling, og jeg har besluttet mig for at jeg gerne snupper et år mere, men så er det også på tide med en anden på lokalformandsposten i Aalborg.

 

Det var ordene.
 

Se referatet.

 

 

Stemningsbilleder

Som sædvanlig havde lokalbestyrelsen købt øl for 2500,- således at de fremmødte ikke skulle sidde og vansmægte under Årsmødet. Beretningen var usædvanlig kort, og der masser masser af tid til drøftelse og diskussion...

 

 

 

Kvik fotograf fanger udtryk + indtryk og "fingerspil"...