Bryg og Brosten i Viborg

Det var en halv busfuld forventningsfulde ølentusiaster fra Aalborg og Års, som lørdag den 4. maj 2019 begav sig sydover. Planen var at udforske både historien og øllivet i Viborg.

Gert Svanborg Sloth havde jo lavet fin reklame for emnerne med sin spændende artikel i Ølentusiasten nr. 104, så vi var nødt til at afprøve, om emnerne virkeligt var så interessante. Det var de!

Vel ankommen til domkirkebyen fandt vi hurtigt frem til dagens guide, Mogens, som viste sig at være et omvandrende overflødighedshorn af viden om både historie, kultur og øl i Viborg. Og han delte meget rundhåndet ud af denne viden, mens vi den næste gode times tid kom godt rundt i byens historiske kvarter, hvor der rundt om domkirken er rigtigt mange levn fra gamle dage.

Mogens startede med en kort velkomst i Latinerhaven, men da han anede, at turen til Viborg havde været uden hverken tørt eller vådt, ledte han os straks forbi Nytorv. Der var der stillet an til god, gammeldags torvedag med handlende fra by og land, som falbød de sædvanlige fødevarer med mulighed for smagsprøver. Og det sidste benyttede vi os af, fordi – meget belejligt – havde Ugelris Vingård og Gaardbryggeri taget opstilling med deres mange gode øl.

Videre gik det så fra det ene historiske byggeri til det næste, og hele vejen fik vi alle facts – og de mere fantasifulde historier - om de ting, vi så. Det fører for vidt at nævne alle herlighederne, men blandt de mere kuriøse så vi huse, med mure der var sunket, og en kirke, hvor murene var erstattet af nyudsprungne bøgehække. Der var også noget om en pæl til løsagtige kvinder, og en gade, der var så smal, at de som boede øverst i disse huse kunne bevæge sig fra det ene hus til det andet i 2. sals højde - ”uden at slide på trappestenene!”. 

På brostensdelen af turen blev vi jævnligt opfordret til at holde ud, for der var jo også en brygdel i arrangementet. Og da den sidste, gamle kirke var besigtiget, demonstrerede guiden rettidig omhu ved at udpege Viborg Bryghus, som lå lige uden for kirkegårdsmuren!   

Inden for i varmen var der så linet op til at prøve deres smagsbakke med seks forskellige øl, hvis navne næsten alle har relation til de historiske steder og personer, som vi nu var helt bekendte med. En dejlig ’serie’, som viste os spændvidden og kvaliteten af de øl, som bliver udviklet og (for en dels vedkommende) brygget i huset.

Den rundvisning, som var inkluderet i besøget på Viborg Bryghus, gik der kludder i for vores vedkommende. Vi så og hørte ikke så meget, men udover noget om de forskellige øl forstod vi, at der bliver arbejdet intenst på at finde nye lokaler til bryggeriudstyret. Det er bestemt heller ikke af storhed, for vi kunne godt se, at det var småt med pladsen. Og som brygmester Rene Sørensen har udtalt til den lokale reklameavis, så skal han bruge både glidecreme og skohorn for at møve sig rundt mellem de forskellige tanke.

Efter lidt fast føde til at supplere de flydende kalorier fortsatte vi i flere grupper rundt til andre ølsteder i byen.

På Ølluminati Brewbar var der også mulighed for at smage spændende øl, som var brygget på stedet. Brygmester Theis Bach Nielsen stod selv i baren, og var mere end villig til at forklare om de spændende øl, man kunne købe – både dem, han selv havde brygget, men også dem, som han havde skaffet fra andre spændende bryggerier. Og han introducerede mulighed for smagsprøver – uden begrænsning på antallet! Theis var også flink til at fortælle om det nye brygudstyr, han lige havde fået ind. Det var så nyt, at det ikke var taget i brug endnu. Et 200 liters anlæg, som skal erstatte de tre 50 liters gryder, som har været brugt hidtil. Og placeringen er godt tænkt: anlægget står i selve baren, og som Theis sagde: ”Så kan jeg brygge og betjene kunder på samme tid!”. Indretningen og udsmykningen af stedet er lidt alternativ, men passende til atmosfæren og stemningen på stedet. Vi så bl.a. tre tilfældige bøjlesave hængt op på væggen ikke langt fra en medicinsk planche over den menneskelige tunges anatomi!

Den generøse behandling af kunderne fandtes bestemt også på Latinerly, hvor Ulrik Wilbek efter sigende huserer om fredagen. Nu var det jo lørdag, men de af turens deltagere, som ret hurtigt var ’havnet’ på Latinerly, følte sig ualmindeligt godt beværtet – både med kvaliteten og ikke mindst kvantiteten af stedets flydende varer. Spørgsmålet er, om der gik busser hjem nordover sent nok til, at alt kunne prøves? Der blev i hvert fald forsøgt at leve op til (i det mindste sidste del af) et af de ordsprog, som er malet på væggene: ”Kys din pige, før hun sovner – drik dit øl, før det dovner!”.

Alt i alt en dejlig dag i gode venners lag og et godt samvær om den fælles interesse.