Den lokale brygmester anbefaler (Online ølsmagning) 23/5 2020

Lørdag 23/5-2020 kl. 15.00 var der verdenspremiere på online ølsmagning i DØE Aalborg med titlen ” Den lokale brygmester anbefaler ”. Under forberedelserne til mødet var bestyrelsen hurtigt enige om, at det var naturligt, at den første online smagning skulle være med øl fra de lokale bryggerier. At kunne samle et felt på 6 bryggerier i og omkring Aalborg er i sig selv ganske eneståenden. 25 forventningsfulde ølentusiaster havde købt smagekassen med de 6 øl, og de fleste sad sammen med yderlig 1 person, så der var ca. 45 deltagere. Bestyrelsen og ordstyrer Ølmanden fra Svenstrup Tom Christensen havde bedt deltagerne om at koble sig op ca. en halv time før start for at sikre, at eventuelle problemer med opkobling, lyd og video kunne løses inden start tidspunktet. Opkoblingen foregik stort set uden problemer, og man kunne mærke på alle, at de var så klar til at komme i gang med ølsmagningen efter lang tids tørke med arrangementer i Aalborg.

Formand Anne Kettunen lagde ud med at byde alle velkommen og en kort gennemgang af dagens program. Hun forklarede, at bestyrelsens håb var at kunne drage en masse nyttige erfaringer fra mødet, som kan bruges fremadrettet til eventuelle flere online ølmøder.

Erik Westergreen forsatte med en kort gennemgang af funktionaliteten omkring brugen af platformen Zoom ved hjælp af gode og sigende illustrationer.

Kl. ca. 15.10 gik Tom Christensen i gang med præsentationen af den første ud af de 6 øl, og den første skål ud af mange blev udbragt. Første øl var Forårsbryg 2020 fra Nibe Bryghus og brygget af Martin Schau, som var en frisk sødlig ale på 5,4%. Præsentationen blev krydret med historier omkring øllen og Nibe Bryghus.

Tom introducerede SMS konkurrencen, hvor deltagerne skulle svare på et enkelt spørgsmål. Tom ville trække vinderen på et senere tidspunkt og præmien var 2 øl af Port au Gin fra Nibe Bryghus. Det er endvidere et sambryg med DØE Aalborg og blev lavet og lanceret ifm. Øllets Dag i 2019 som markering af DØE´s 20års jubilæum. Vinderen blev i øvrigt Kenneth Larsen.

Næste øl var Shaman (Hemp Ale) fra Hjort Beer, og her overlod Tom præsentationen af øllen til brygmesteren himself Carsten Hjort. Det blev en interessant indsigt i, hvad der var gået forud for beslutningen om at lave brygget i stor skala og hvilken type hampekstrakt, der er anvendt. Det viser sig, at hampen er fra en lokal producent i Aalborg.

3. øl i rækken blev præsenteret af Tom, og denne gang var det Lazarus IPA fra Bad Seed Brewing. Brygmesteren Frederik Hector Schmidt kalder øllen for American Style IPA og er en let juicy sag på 5,5%.  

Præsentationen fortsatte med den fjerde øl, som var Atomium Swing fra Bang & Harbo. Øllen er en Belgisk Dubbel på 5,8% og brygget af Michael Harbo og Klaus Bang.

Herefter var der tid til en ny konkurrence i form af en Kahoot, som bestod af 14 spørgsmål udarbejdet af Tom. Tom styrede det med hård hånd, og den dygtige vinder blev Kim Bjerring, som vandt på korrekt svar i det sidste spørgsmål. Mere spændende kunne det ikke blive og præmien var 2 stk. Port Au Gin.

Inden præsentationen af 5. øl fortalte Ivan Nørgård kort om Øllets Dag 2020. Arrangementet er aflyst pga. konsekvenserne af Corona pandemien, men der arbejdes på at lave en form for markering af dagen 5. september på anden vis.

Flemming Højsgaard opdaterede deltagerne på uddeling af Ølmærkerne, som skulle have været uddelt men blev aflyst pga. Corona pandemien. Planen er, at de uddeles i september, hvis samfundet er åbnet så meget, at det er muligt at afvikle det. Ellers vil bestyrelsen tage rundt og del mærkerne ud.

Fat Bottom Stout fra Y Not Brewing var den 5. øl, Tom præsenterede. Det er en Imperial Outmeal Stout på 11% og brygget af Nicolai Madsen, som også står bag Basement Beer Bar. Nicolai har arbejdet med øllen meget lang tid, men slutresultatet var ikke meget anderledes end første testbryg.

6. og sidste øl var Black Swan fra Søgaards Bryghus. Det er en stout – American Imperial/Double på 12,1%, og her overlod Tom præsentation til brygmester Peter Godtberg. Det blev et festligt indslag, da Peter var midt i fejring af Aalborg Karneval i hjemlige omgivelser, og han var udklædt som en hammerhaj. Han kunne fortælle, at øllen havde haft godt af at ligge længere end den oprindelige plan, som blev afbrudt af føromtalte Corona pandemi.

Alt i alt en rigtig god smagning og Tom var en glimrende ordstyrer og informator om øllene, bryggerierne og brygmestrene, som også blev krydret med gode historier mm. Undervejs og især efter præsentationen var der godt gang i diskussioner og meningsudvekslinger. Det skortede heller ikke på spørgsmål til de 2 brygmestre, som præsenterede deres eget bryg. Hvis formanden ikke havde brudt ind, så kunne afslutningen  af arrangementet godt have forårsaget en større forsinkelse end den godt halve times tid, som det endte ud med. Ingen tvivl om, at bestyrelsen i DØE Aalborg er blevet nogle erfaringer rigere, hvis der skal afholdes flere lignende arrangementer.

Som punktum for arrangementet blev der valgt en vinder af afstemningen om den bedste øl. Det kunne ikke være mere tæt, da Shaman og Fat Bottom Stout fik lige mange point. Sidste nævnte blev dog udråbt som vinder, da den havde flest 1. pladser.