Årets danske Bryggeri 2018 - Danske Ølentusiaster
Årets danske Bryggeri 2018

Amager Bryghus er Årets danske Bryggeri

Morten Lundsbak og Jacob Storm har siden 2007 været innovative bryggere og har udfordret de klassiske øldyder. Bryghuset modtager prisen Årets danske Bryggeri 2018. I maj fik grundlæggerne Den Danske Ølpris 2018.

Amager Bryghus er Årets Danske Bryggeri 2018. Bryghuset har gennem en årrække været blandt verdens bedste bryggerier og eksporterer op mod 70 procent af øllet til ølkunder i hele verden. Bryghusets lokale forankring, kvalitetsøl og innovative tilgang til øllet sikrer prisen.

- På Amager Bryghus tillader vi os at være stolte i dag. Stolte over, at de danske ølentusiaster belønner efterhånden mange års svedigt og støvet knokleri med denne fornemme pris. Og stolt over, at Danske Ølentusiaster i år har turdet træde ud af skyggerne og vove lidt andet og mere end at belønne mainstream, siger Morten Lundsbak, direktør på Amager Bryghus.

Amager Bryghus’ øl produceres udelukkende på Amager og er derfor så lokalt, som det kan være. Morten Lundsbak og Jacob Storm fik i begyndelsen sparring af Danske Ølentusiasters lokalafdeling Amagers medlemmer. Det var den opbakning, der gjorde, at de turde tage skridtet ind i den professionelle brygverden og grundlægge Amager Bryghus i 2007. 

- Morten Lundsbak og Jacob Storm er med til at udvikle brygkunsten og er med til at udbrede det gode ølbudskab. Det er netop to hjørnesten i Danske Ølentusiasters arbejde. Derfor er jeg utrolig glad for at tildele prisen til netop Amager Bryghus, forklarer Hans Peter Jepsen, landsformand hos Danske Ølentusiaster. 

Morten Lundsbak og Jacob Storm modtog på Danske Ølentusiasters Ølfestival i maj Den Danske Ølpris 2018 for at være en af grundstenene i ølrevolutionen. Årets danske Bryggeri 2018 understreger dermed Amager Bryghus’ betydning for det danske ølmarked. 

Årets danske Bryggeri findes ved direkte afstemning blandt Danske Ølentusiasters 8.700 medlemmer. 1.123 medlemmer stemte ved årets afstemning, hvilket er en stigning på 36 procent.

Årets danske Bryggeri: Stemmetallene

Amager Bryghus får stemmer fra hele landet, Ebeltoft er et regionalt bryggeri, mens Thisted Bryghus er et lokalt bryghus. Se med her. 

Amager Bryghus er Årets danske Bryggeri. 1.123 medlemmer stemte. Der var en stigning på 36 procent i stemmetallet fra 2017 til 2018.

Det er hovedpunkterne i afstemningen til Årets danske Bryggeri 2018, hvor Amager Bryghus brød Thisted Bryghus' dominans og løb med sejren. 

Men hvad gemmer tallene på? 

Stemmetallene bag Årets danske Bryggeri viser blandt andet, hvor stemmerne på bryggerierne kommer fra, men vi begynder med det endelig resultat med samtlige stemmer på de 22 indstillede kandidater. 

Stemmer (%) Bryggeri

 1. 174 (15,5) Amager Bryghus
 2. 165 (14,7) Ebeltoft Gårdbryggeri
 3. 163 (14,5) Thisted Bryghus
 4. 121 (10,8) Det Lille Bryggeri
 5. 60 (5,3) Bryggeriet Åben
 6. 54 (4,8) Ølværket
 7. 47 (4,2) Small Batch Brewery
 8. 35 (3,1) Kongebryg
 9. 32 (2,8) Hornbeer
 10. 31 (2,8) Fur Bryghus
 11. 28 (2,5) Skagen Bryghus
 12. 28 (2,5) Hancock Bryggerierne
 13. 27 (2,4) Bryggeriet S.C. Fuglsang
 14. 25 (2,2) Viborg Bryghus
 15. 23 (2,0) Alefarm Brewing
 16. 22 (1,9) Fanø Bryghus
 17. 22 (1,9) Svendborgsund Bryghus
 18. 18 (1,6) Bryggeriet Skands
 19. 17 (1,5) Indslev Bryggeri
 20. 15 (1,3) Bøgedal Bryghus
 21. 8 (0,7) Brew42
 22. 8 (0,7) Bicycle Brewing

Amager Bryghus løb altså med 15,5 procent af de 1.123 stemmer. Det er over hvert sjette stemme i det samlede regnskab. De fire største stemmeslugere, Amager Bryghus, Ebeltoft Gårdbryggeri, Thisted Bryghus og Det Lille Bryggeri, løb med hele 623 stemmer. Det vil sige et stykke over halvdelen af alle stemmer.  

Stemmerne ved Årets danske Bryggeri 2018 fordelte sig dog forskelligt lokalt, regionalt og nationalt på de tre bryggerier i top 3. 

Ud fra grafen kan man se, at Amager Bryghus i høj grad fik stemmer fra hele landet, Ebeltoft Gårdbryggeri fik stemmer fra Østjylland, mens Thisted Bryghus var den helt store stemmesluger i Thisted og Nordjylland generelt. 

Herunder er de tre bryggeriers stemmer fordelt på lokalafdeling, som bryggeriet hører under. Derefter region, lokalafdeling plus region, resten af landet og til sidst det samlede stemmetal (hele landet).

45 procent af stemmerne på Thisted Bryghus kommer fra lokalafdeling Thisted. For Amager Bryghus og Ebeltoft er tallene henholdsvis 14 og 4 procent.

Det skal dog nævnes, at der er meget stor forskel på stemmeprocenten i de forskellige lokalafdelinger. Det kommer der en artikel om senere. 

Kandidaterne

Alefarm Brewing 
- Indstillet af lokalafdeling Silkeborg

Amager Bryghus
- Indstillet af lokalafdelingerne Odense, Amager, Helsingør, Middelfart, Holstebro og Aabenraa

Bicycle Brewing
- Indstillet af lokalafdeling København

Brew42
- Indstillet af lokalafdeling Østfyn

Bryggeriet S.C. Fuglsang
- Indstillet af lokalafdeling Haderslev

Bryggeriet Skands
- Indstillet af lokalafdeling Rødovre

Bryggeriet Åben
- Indstillet af lokalafdeling Kolding

Bøgedal Bryghus
- Indstillet af lokalafdeling Vejle

Det Lille Bryggeri
- Indstillet af lokalafdelingerne Roskilde, Ringsted og Frederikssund

Ebeltoft Gårdbryggeri
- Indstillet af lokalafdelingerne Skanderborg, Birkerød, Randers, Djursland, Aarhus C, Aarhus Syd og Horsens

Fanø Bryghus
- Indstillet af lokalafdeling Sønderborg

Fur Bryghus
- Indstillet af lokalafdeling Køge

Hancock Bryggerierne
- Indstillet af lokalafdeling Ballerup

Hornbeer
- Indstillet af lokalafdeling København Nord

Indslev Bryggeri
- Indstillet af lokalafdeling Fredericia

Kongebryg
- Indstillet af lokalafdelingerne Halsnæs og Næstved

Skagen Bryghus
- Indstillet af lokalafdeling Frederikshavn

Small Batch Brewery
- Indstillet af lokalafdeling Bornholm 

Svendborgsund Bryghus
- Indstillet af lokalafdeling Svendborg

Thisted Bryghus
- Indstillet af lokalafdelingerne Thisted, Aalborg og Fjerritslev

Viborg Bryghus
- Indstillet af lokalafdeling Hjørring

Ølværket 
- Indstillet af lokalafdelingerne Varde, Esbjerg og Ribe