Dansk Ølmærke - Danske Ølentusiaster
Dansk Ølmærke

Dansk Ølmærke uddeltes tidligere i tre kategorier: Guld, sølv og bronze.

Dansk Ølmærke i Guld uddeltes til helt unikke ølsteder, der havde et stort udvalg, herunder øl, der var meget sjældne i Danmark. Der serveredes med respekt, dvs. ved rigtig temperatur i det rigtige glas. Endvidere ville stedet have en stor ølviden, således at også begyndere indenfor øl kunne få gode råd og vejledning.

Et ølsted, der modtog Danske Ølmærke i Sølv var tæt på Dansk Ølmærke i Guld, men der manglede små detaljer i en enkelt kategori eller to. Det ville stadig være en stor, kvalitetsmæssig oplevelse at få en øl på et sted, der havde modtaget Dansk Ølmærke i Sølv.

Et ølsted, der modtog Dansk Ølmærke i Bronze serverede godt øl, men havde måske mindre viden eller forkerte glas. Det er i den forbindelse vigtigt, at gøre opmærksom på, at det var et fåtal af danske ølsteder, der kom i betragtning til et Dansk Ølmærke, hvorfor et mærke i enten Guld, Sølv eller Bronze under alle omstændigheder var et udtryk for en god øloplevelse.

Første uddeling fandt sted i 2003, hvor der blev uddelt 20 mærker, heraf 4 i Guld. Herefter fulgte uddelinger i 2004 - 45 mærker, heraf 5 i Guld og 2007 - 57 mærker, heraf 7 i Guld.

Fra og med Dansk Ølmærke 2010 blev det ét mærke og alle modtagere af Ølmærket, modtager samme diplom. I alt 57 ølsteder modtog et Dansk Ølmærke 2010.

Kriterierne

For at få tildelt Dansk Ølmærke, skal der overordnet være et godt udvalg af øl, der behandles ordentligt og serveres i et godt miljø.

Der lægges bl.a vægt på:

  • Ølstedet anbefales af Lokalafdelingen
  • Et antal lokale/regionale øl og/eller et antal internationale øl
  • God bredde i øltyperne og/eller specielle øltyper som f.eks. cask/trappist/gueuze
  • Brew pub med rimelig bredde og udskiftning af kvalitetsøl
  • Dedikation og tæft for det gode øl
  • Et egentligt og opdateret ølkort
  • Personale med ølviden
  • Øl serveret ved rette temperatur
  • Gæstehaner
  • Udskiftning af øllet f.eks. i forhold til årstiden, lokale nyheder o.l.
  • Øl serveret i korrekte glas
  • Mad og øl
  • Miljøet og de geografiske hensyn

Geografiske hensyn betyder, at en særlig øloplevelse også må vurderes ud fra ølstedets beliggenhed og kundegrundlag.

På hjemmesiden godeølsteder.dk kan du se, hvilke steder, der har modtaget Dansk Ølmærke

Diplomet for Danske Ølmærke 2020