Den danske Ølpris - Danske Ølentusiaster
Den danske Ølpris

Danske Ølentusiasters landsbestyrelse kan én gang om året uddele Den Danske Ølpris til
person(er) eller en virksomhed, som har gjort sig positivt bemærket med arbejdet for udbredelse af
kendskabet til det gode øl i Danmark og/eller internationalt.

Prisen kan kun i særlige tilfælde gives for arbejde udført i/for Danske Ølentusiaster.

Prisen uddeles på Danske Ølentusiasters Ølfestival. Med prisen følger 10.000 kroner. 

Den Danske Ølpris 2019

Ølfestivalens pionerer

Niels Gustav Ingholt (v.), Marttin Stuart Nielsen (m.) og Ivan Vejsgaard Nielsen (h.) vandt Den Danske Ølpris 2019.

Niels Gustav Ingholt, Ivan Vejsgaard Nielsen og Marttin Stuart Nielsen modtog i 2019 Den Danske Ølpris for deres arbejde med den allerførste ølfestival.

Den Danske Ølpris har gennem næsten 20 år hædret en lang række pionere og iværksættere på den danske ølscene, herunder de fem oprindelige initiativtagere til foreningen og Torben Steenberg, for hans utrættelige forbrugerpolitiske arbejde.

Derfor er der i 2019 er en helt oplagt modtager af Den Danske Ølpris i forbindelse med Ølfestival nummer 25.

Nemlig, den lille arbejdsgruppe på tre personer, der i november 1999 fik til opgave at planlægge og gennemføre den allerførste Ølfestival i regi af Danske Ølentusiaster. Den blev afholdt i foråret 2001 i den gamle Remise på Østerbro.

”Det var en kraftpræstation ud over det sædvanlige, at det lykkedes at få den første Ølfestival på benene. Det eneste, de tre havde, inden den første festival, var en god idé, inspiration fra Belgien og en ukuelig tro på, at det umulige kunne lade sig gøre. Det er den kraftpræstation, der hædres i dag, forklarede landsformand Klaus Rehkopff.

Læs mere her

Den danske Ølpris 2018

Synderne hædres

Jacob Storm og Morten Valentin Lundsbak, grundlæggerne af Amager Bryghus, modtager Den Danske Ølpris 2018 for at være en af grundstenene i ølrevolutionen. Prisen uddeles af Danske Ølentusiaster.

Amager Bryghus har efterhånden haft mange “syndere” på samvittigheden. Siden bryggeriet blev grundlagt i 2007 har der været en konstant strøm af gode øl fra bryggeriet.

- Med øl fra Amager Bryghus er vi i den inderste kerne af ølrevolutionen. Det er umuligt at tale om den danske ølrevolution uden at nævne Amager Bryghus, forklarer Hans Peter Jepsen, landsformand i Danske Ølentusiaster.

Øl-serien “Sinners” om de syv dødssynder blev oversat til syv typer øl og beviser, at Jacob Storm og Morten Valentin Lundsbak fra Amager Bryghus mestrer øllet i al dets mangfoldighed. Særligt ølrevolutionens signaturdrik; den humlede IPA.

- Undervejs i jeres hvileløse udforskning af nye typer øl, er det ovenikøbet lykkedes jer at brygge nogle nyklassiske, danske øl, som er et must for mange ølentusiaster: Jeg vil nøjes med at fremhæve én øl. “Hr. Frederiksen”, en imperial stout, siger Hans Peter Jepsen.

“Hr. Frederiksen” var blandt de 50 bedste øl i verden ifølge Ratebeer. “Hr. Frederiksen” var den første øl, som Amager Bryghus eksporterede. En amerikansk importør af øl fik også smag for “Hr. Frederiksen” på en Ølfestival for ti år siden, og han begyndte at importere den til USA. I dag eksporterer Amager Bryghus omkring 70 procent af alle øl, der produceres. Og alle øl brygges i et nyt, stort bryghus, der, som det gamle, ligger på Amager.

- I Danske Ølentusiaster kan vi ikke komme i tanke om en bedre måde til at takke jer på end ved at give jer foreningens fornemste pris - Den Danske Ølpris 2018.

Jacob Storm og Morten Valentin Lundsbak (midten) er en af grundstenene i den danske ølrevolution. Her får makkerparret Den danske Ølpris 2018 af landsformand Hans Peter Jepsen.

Ølpioner får Den Danske Ølpris 2017

Christian Skovdal Andersen var - med sit bryggeri Ølfabrikken - allerede fra begyndelsen af den danske ølrevolutionen i 1998 en brygger, som satte nye standarder for dansk øl.

Christian er en dansk ølpioner, der satte tempo på den danske ølrevolution og blev inspirationskilde for andre danske bryggere. Sådan lyder begrundelsen for, at Christian Skovdal Andersen fra bryggeriet Beer Here har modtaget Den Danske Ølpris 2017 af Forbrugerorganisationen Danske Ølentusiaster.

"Du fortsætter et imponerende arbejde i øllets tjeneste. Fræk og charmerende er du. Altid provokerende og læseværdig på de sociale medier. Bliv ved med det. Dit øl er altid på det højeste niveau. Bliv også ved med det. Jeg håber meget, at du vil fortsætte din karriere med øl, hvad enten det bliver Here eller There," sagde Hans Peter Jepsen, formand for Danske Ølentusiaster til prismodtageren og trækker en reference til Christian Skovdal Andersens nye bryggeri; Beer Here.

Christian Skovdal Andersen etablerede bryggeriet Ølfabrikken i 2004. Allerede året efter blev Ølfabrikken kåret til Årets Bryggeri af medlemmerne af Danske Ølentusiaster.

Christian Skovdal Andersen forlod Ølfabrikken i 2008, men har siden med stor kreativitet og produktivitet været igangsætter af flere bryggerier i Sydafrika og Australien, men koncentrerer sig i dag om Beer Here og hustruen Jessicas bryggeri Penyllan på Bornholm.

Den Danske Ølpris blev uddelt under Nordens største ølfestival Ølfestivalen, som Danske Ølentusiaster holder hvert år. I weekenden 18.-20. maj byder 200 bryggere på mere end 1.200 forskellige øl i Lokomotivværkstedet i København.

Den danske Ølpris 2002 - 2019

2019 - Niels Gustav Ingholt, Ivan Vejsgaard Nielsen og Marttin Stuart Nielsen – arrangørerne af den første Ølfestival

2018 - Jacob Storm og Morten Valentin Lundsbak, grundlæggerne af Amager Bryghus

2017 - Christian Skovdal Andersen, Beer Here

2016 - Tore Jørgensen, Herslev Bryghus

2015 - Bjarke Bundgaard, specialkonsulent Husbryggeriet Jacobsen & Søren Kühlwein Kristiansen, direktør på Hotel- og Restaurationsskolen

2014 - Ny Nordisk Øl v/Christian Andersen

2013 - Mikkel Borg Bjergsø, Mikkeller

2012 - Torben Steenberg, DØE

2011 - William Frank, Grauballe Bryghus

2010 - Per Kølster, Fuglebjerggaard

2008 - De fem initiativtagere til DØE, Anders Evald, Arne Slej, Ole Madsen, Poul Ladefoged og Søren Houmøller

2009 - Gitte K Bjørn, Aarhus Universitet

2007 - Ølskribent Carsten Berthelsen

2006 - Den gastronomiske iværksætter Claus Meyer

2005 - Håndbryggerportalen Haandbryg.dk

2004 - Forfatter og foredragsholder Torben Mathews, You’ll Never Walk Alone

2003 - Familien Rasmussen, Refsvindinge Bryggeri

2002 - Brygmester Peter Klemensen, Thisted Bryghus