Da klokken slog 18 søndag aften, lød slutfløjtet for Københavnske øldage 2005 i Valby Hallen.
I løbet af fredag, lørdag og søndag nåede festivalen op på 10.574 besøgende.
Mere end 200 frivillige gjorde det muligt, at der blev solgt billetter, poletter og merchandise. De frivillige har også sørget for alt fra strøm på standende over opfyldning af saltstænger til administrative opgaver.
Danske Øletusiaster siger tak for denne gang - til både gæster, frivillige, vip'er og medlemmer og på gensyn til ølfestival i Odense Congress Center til oktober.
Højt Skum!
Ølfestivalen har endnu engang overgået sig selv. Allerede omkring middagstid søndag var flere mennesker gået gennem tælleapparaterne i 2005 end under hele festivalen i fjor.
Det betyder, at Danske Ølentusiaster for første gang kunne lykønske festivalgæst nummer 10.000 kort efter klokken 14 søndag eftermiddag.
Den heldige gæst blev Gerd Andersen fra Valby, som blev modtaget af formanden med gaver. Udover gratis entre til festivalen fik Gerd kasket, pin og fleecejakke fra foreningens mechandicesortiment, en kasse med øl fra Brooklyn Brewery og House of Beers, bøgerne "Dansk Håndbryg" af Henrik Bøegh og "The Brewmasters Table" af brygmester Garreth Oliver fra Brooklyn Brewery.
Derudover kan Gerd Andersen nu pryde sig af at være medlem af foreningen, for som gæst nummer 10.000 får man nemlig også et års gratis medlemskab af Danmarks største ølforening. Og hun får rig mulighed for at teste øllets alsidighed, for der fulgte også en god håndfuld ølpoletter med blandt gaverne.
Gerd Andersen får medlemsnummer 10000 i Danske Ølentusiaster!
De sidste tre år har Danske Ølentusiater uddelt Den Danske ølpris til en person, organisation eller virksomhed, der har gjort en stor og engageret indsats for at vise mangfoldigheden og spændvidden i øllets verden.
Også i år skulle prisen gives, men denne gang gik den ikke til en person, men til en hjemmeside - nemlig haandbryg.dk. Haandbryg.dk er et samlingssted på nettet for omkring 1000 amatørbryggere, som deler erfaringer, opskrifter og ideer.
Formand Klaus Seiersen begrundede blandt andet foreningen valg således:
- Haandbryg.dk har siden starten i 2002 været et samlende forum, hvor den glade håndbryggeramatør kunne mødes med andre ligesindede entusiaster, nysgerrige og kommende selvstændige mikrobryggeri-ejere.
Dan Temple, som har været en af sidens helt store drivkræfter, modtog et diplom, en glasstatuette fra Holmegaard og en check på 15.000 kroner på haandbryg.dk's vegne.
Han var tydeligvis overrasket og begejstret, men vidste ikke på stående fod, hvad de 15.000 kroner skal bruges til. Men med 1000 timeldte brugere på haandbryg.dk og mere end syv skribenter på siden, skal der nok komme masser af gode ideer til, hvordan mn kan bruge 15.000 kroner til.
Tidligere er Den Danske Ølpris gået til:
2002 Peter Klemmensen, Thisted Bryghus
2003 Familien Rasmussen, Bryggeriet Refsvindinge
2004 Torben Mathews, You'll Never Walk Alone, Kolding
For fjerde år i træk dannede ølfestivalen i Valby rammen for de danske mesterskaber i håndbryg.
Amatørbryggere landet over havde indleveret 153 øl til konkurrencen. Efter kvalifikationsrunden var 53 bryg tilbage i otte kategorier, som dommerpanelet brugte lørdag eftermiddag på at smage.
Der blev konkurreret i kategorierne hvedeøl, pale ale, lager, dunkel, mørk stærk øl, lys stærk øl, stout/porter og andet - en kategori med alt fra lambic til chilliøl.
Til sidst blev årets bedste samlede vinder kåret. Det blev Michael Nielsens "Hvede-bukken."
Tre vinderbryg fra DM går videre til det Skandinaviske Mesterskab i Håndbryg, som foregår på ølfestivalen i morgen søndag. Her skal følgende tre øl repræsentere Danmark i konkurrencen mod de tre bedste norske bryg og de tre bedste svenske:
"Hvede-bukken" En Weissenbock brygget af Michael Nielsen
"The Aspiring Philosopher" En belgisk dubbel brygget af Nick Wilder
"Kamerikansk brok-porter" En porter brygget af Thomas Kjær og Andreas Plesner Jacobsen.
Vinderne i de enkelte kategorier kan du finde på håndbryggernes egen hjemmeside på http://www.haandbryg.dk
Der skal mere end en smule regn til at holde ølglade danskere væk fra Valby Hallen i denne weekend. Kort før festivalen åbnede dørene på andendagen, stod flere hundrede folk i køen i rengvejret og trippede for at komme ind.
Allerede efter halvanden time havde de frivillige ølentusiaster i døren sat festivalarmbånd på 1500 ølglade danskere.
Som den eneste stand på festivalen formåede Nørrebros Bryghus at samle mere end 2000 poletter i løbet af fredagen. Dermed løber de med titlen som fredagens mest besøgte stand.
Det var dog ikke udelukkende de gyldne dråber fra Nørrebro, som gæsterne brugte poletter på ved stand 9. Bryghuset serverede nemlig også smagsprøver på restaurantens mad, som gæsterne kunne smage mod betaling af en polet.
Igen i dag lørdag er Nørrebros Bryghus klar med både lækre smagsprøver på maden og 12 forskellige øl fra fad - heriblandt Brugge Honning Blond, som er brygget specielt til festivalen.
Det københavnske bryghus har også en anden nyhed med på festivalen, nemlig North Bridge Extreme - en imperial IPA på 9,6%, som bryggerne på Nørrebro har lavet til stedets ejer Anders Kissmeyer til bryghusets et års fødselsdag.
Mens Nørrebros Bryghus var mest besøgt fredag, løb House of Beer med andenpladsen, Carlsberg kom nummer tre, skarpt efterfulgt af TheoBrands og Refsvindinge.
Mere end 3200 personer gæstede fredag ølfestivalen. Det er flere gæster, end der var i løbet af alle tre dage på den første festival tilbage i 2001.
Allerede klokken 16, da festivalen åbnede, var der lang kø udenfor Valby Hallen. De fleste havde dog købt billet via Billetnet på forhånd, men alligevel var der kø. Men ligesom de foregående år, var der både øl og underholdning i køen.
Københavns kultur- og fritidsborgmester Martin Geertsen og overborgmesterkandidat Klaus Bondam kiggede forbi festivalen fredag eftermiddag. Geertsen for at holde den officielle åbningstale, og Bondam for at kigge sig omkring og smage på varerne.
Hverken Geertse eller Bondam har tidligere gæstet ølfestivalen, men deres første indtryk var ikke til at tage fejl af - begge var imponerede over udvalget, ligesom de roste det fantastiske initiativ.
Kulturborgmesteren Geertsen var især begejstret for, at foreningen Danske Ølentusiaster giver "københavnerne mulighed for en alsidig øloplevelse, hvor der er noget for enhver smag." Han sluttede sin tale med et skål, inden han og Klaus Bondam smagte på Vesterweisse hvedeøllet fra Brewpub i København.
De to var meget begejstrede for festivalen. Desværre måtte de gå tidligt. Men Martin Geertsen sagde kort inden sin afgang, at ølfestivalen var det arrangement nogensinde, han havde været mest ked af, at måtte forlade tidligt.