CAMRA - Danske Ølentusiaster
CAMRA
Campaign for Real Ale

De britiske ølentusiaster oprettede allerede i 1971, som de første i Europa, en forbrugerorganisation.

Anledningen til oprettelsen af CAMRA var udviklingen på ølmarkedet i Storbritanien, der gik mod færre og større bryggerier, der ejede flere og flere pubber, og samtidig skiftede fra at producere traditionelle ales til at producere kontinentale lagers og 'keg-ales'.

CAMRA blev ret hurtigt en væsentlig faktor i 'kampen' om det britiske ølmarked, og har gennem årene haft held med at vende udviklingen, såvel gennem den lovgivning foreningen har været med til at presse igennem, som gennem den mentalitetsændring det er lykkedes dem at skabe blandt forbrugerne, og dermed på bryggerierne.

En væsentlig årsag til CAMRA's forbrugerpolitiske succes har været den store medlemstilgang foreningen har haft gennem årene. CAMRA er med 75.000 medlemmer i 2005 (en tilgang på 25.000 siden 1997) langt den største af de europæiske ølforbrugerorganisationer, og derfor også inspirationskilden for de øvrige europæiske foreninger.

CAMRA har, som nævnt, haft held til at vende udviklingen, især er det bemærkelsesværdigt at de traditionelle ales har haft en kraftig fremgang i de seneste årtier. Utallige pubber serverer med stolthed 'real ales', og gør det uden at være ejet af de store bryggerisammenslutninger.

Men CAMRA hviler ikke på laurbærrene. Kampagnen kører videre for at fastholde og forøge den plads det gode øl har fået på det britiske marked. På det seneste har man udvidet kampagnen til også at omfatte cider og perry, som også er traditionelle britiske produkter, og som også er udsat for industriel voldtægt.

CAMRA kører sin 'Campaign' gennem sit månedsblad "What's Brewing", sine "Good Beer Guides", sin "Great British Beer Festival", sine "Champion Beer of Britain Awards", sin "Pub of the Year", sine 180 lokalafdelinger, og det arbejde der lokalt og nationalt bliver udført for at gøre forbrugerne bevidste om de valg de foretager, og for at presse bryggerier og myndigheder til at handle i forbrugernes interesse.

Kontakt:

CAMRA

230 Hatfield Road

St Albans, Herts

AL1 4LW

England

tlf. (+44) 1727 867201

fax (+44) 1727 867670

E-mail camra@remove-this.camra.org.uk

URL: www.camra.org.uk

En af CAMRA's utallige guides.