Nyhedsbrev 1-2005

Velkommen til et nyhedsbrev fra Lokalafdeling Amager, der indeholder følgende:

 • Information omkring generalforsamling fra Region København og Region Nordsjælland.
 • Kareten fik bronzemærket
 • Amager mesterskabet 2004
 • Placeringerne ved AM 2004 i skemaform. Se din placering.
 • AM 2005
 • Det fik vi ved AM 2004
 • Kom sammenmøde lørdag den 29. januar
 • ”Kontortid” til lokalformanden.

Region Nordsjælland & Region København informerer:

Til lokalafdelingerne, i region Nordsjælland og København.

Som i alle sammen ved, afholder Danske Ølentusiaster, ordinær generalforsamling i Dalum, lørdag d. 12 marts kl. 13.

I den forbindelse har vi forespurgt på leje af en bus. Vi har fået et tilbud fra Kokkedal Busservice, der gør at vi  kan tilbyde transport fra 3 opsamlingssteder i Nordsjælland og København. Prisen vil kunne holdes på 200 kr. pr. person alt inklusive. Dette dog under betingelse at der er nok der tilmelder sig.

Den foreløbige tidsplan ser ud som følger:

   

 • Afgang fra Kokkedal Station Kl. 7.20
 • Afgang fra Birkerød Station  Kl. 7.45
 • Afgang fra København H. Kl. 8.30
 • Ankomst til Dalum landsbrugsskole Kl. ca. 11
 • Hjemturen påbegyndes Kl. 21.

Alle der ønsker at deltage i generalforsamlingen skal være der senest Kl. 13. For at alle ikke skal komme i sidste øjeblik, som sædvanlig, sørger region Fyn for, at der bliver mulighed for at købe både noget mad og drikkevarer fra Kl. 11.

Bindende tilmelding skal sendes til bjarke.christensen@remove-this.ale.dk , senest lørdag d. 26 februar. Afbud efter denne dag fritager ikke medlemmer fra betaling, de vil efterfølgende blive opkrævet. Dette sidste bliver lokalformændenes ansvar.

Herefter sørger Bjarke for at informere samtlige tilmeldte om den endelige køreplan samt pris.

Højt skum

Bjarke Christensen

Formand Region Nordsjælland

bjarke.christensen@remove-this.ale.dk

Robert Bredahl Jørgensen

Formand Region København

robert.bredahl.jorgensen@remove-this.ale.dk

 

Amager Mesterskabet 2004

Dette nyhedsbrev handler i høj grad om finalen i Amager Mesterskabet. Men inden vi kaster os over statistikker, da skal en hjertelig tak lyde til vore medlemmer fra Restauratør Martin Due på Kareten, der i glade vendinger takkede for det tildelte bronze mærke, som blev ham og restauranten da vi holdet et kort medlemsmøde inden finalen. Martin takkede blandt andet ved at fyre en omgang af til alle fremmødte ved medlemsmødet, men vigtigere var den glæde han udtrykte ved at vi fra Danske Ølentusiaster benytter Kareten. Ikke kun som fast base for vore medlemsmøder, men også i dagligdagen, hvor mange af os er stamgæster i etablissementet.

”Uden jer gutter havde jeg aldrig stået hvor jeg er i dag. Uden jeres støtte ville jeg aldrig have turde tage det skridt, som jeg har taget (da han satte De forenede Bryggerier på porten, red.). Uden jeg var det ikke lykkedes, så jeg skylder jer en varm tak,” sagde Martin Due.

 

Herefter fik vi præsenteret vor ny næstformand, Jacob Schneider, der i øvrigt havde hjulpet undertegnede med at arrangere aftens ølsmagning der stod i øl-nyhedernes tegn. Jacob blev klapper ind på sin ny tillidspost, og fra undertegnede skal lyde, at jeg glæder mig meget til at arbejde sammen med Jacob. Jeg ved han er en omgængelig fyr – og en mand efter mit hjerte. Så velkommen til Jacob.

 

Og så var det ellers på tide at gå til det vigtige, men først smagte vi et par af ølsmagningen nyheder; nærmere betegnet de to øverste øl på listen. Resten kom efter finalen.

 

Vi smagte følgende:

   

 • Tuborg Gylden Classic
 • Herslev Hvede
 • Herslev Pale Ale
 • Carlsberg Golden IPA (hedder den ikke sådan?)
 • Skands Nicks Ale
 • Fuglsang Fønix
 • Brøckhouse Esrom Kloster
 • Vestfyen Willemoes Stout

Om nogle af disse kan blive årets ølnyhed 2004 er så op til den enkelte. Husk at stemme på www.ale.dk. De ti højestplacerede går til finalen, der finder sted på generalforsamlingen.

Tillykke til mester Jack

Han gjorde det igen, vores gode ven Jack – også berygtet som Kim Flemming Russ. Ved finalen om Amager Mesterskabet 2004, der blev afholdt den 5. januar på Kareten, sikrede han sig for andet år i træk titlen som Amagers bedste øltunge, da han efter sidste runde lå som den person der havde flest rigtige svar.

 

Man det var næsten uhyggeligt spændende. I sidste runde var der nemlig tre herrer der kunne løbe med guldet. Foruden Jack var det Kurt Sandau og Jan Nielsen, og de tre herrer endte ved det store finalebord, hvor de var til alles skue. Om det var den store opmærksomhed, eller om det bare var almindeligt uheld, skal vi lade være usagt, men helt sikkert er det, at ingen af de herrer havde en god aften. Ja, Kurt indrømmede endda, at hans aftenhavde været rigtig elendig, og at han på tidspunkter var bange for at han ville end med en ”bar bagdel” – altså nul point.

 

Jack og Kurt startede begge på seksten point, og ville få point på kontoen når de kom op på deres  tredje point på aftenen, mens Jan startede på femten, og ville få point på tavlen ved sit andet rigtige svar. Grunden til dette var reglerne, hvor alle deltagere efter aftenen skulle smide den næstdårligste omgang væk. Den dårligste var allerede smidt væk i det umiddelbare regnskab, og da Jack og Kurts næstdårligste omgange var på to point, mens Jans var på et, kunne man egentligt godt sige, at alle tre startede på fjorten point, men at Kurt og Jack i tilfælde af dårligere score ville beholde deres to point, mens Jan ville kunne beholde sit ene point, hvis han scorede nul.

Forvirret?

Det kan vi godt forstå.

 

Første opgave i finalen var at sætte navn på en pilsner. Det har vi stort set gjort hver gang, så finalen skulle ikke være nogen undtagelse. Valgmulighederne var Paderborner Export fra Tyskland, Pripps Blå fra Sverige, Efes fra Tyrkiet og Warsteiner, der også er fra Tyskland. Jan og Kurt havde tilsluttet sig salens store flertal, der var på Paderborner´en, mens Jack havde ramt Efes, der var det rigtige svar. Det havde kun fire ud af tyve gjort, så det er vel ikke helt forkert at sige, at de ærede deltagere blev ført godt og grundigt bag lyset. I øvrig havde vi haft den i sidste sæson, så nogen burde have genkendt den, venner.

 

 Navn 

 Paderborner 

 Prips Blå 

 Efes 

 Warsteiner 

 Antal gæt

 11

 2

 4

 3

 Procentvis

 55

 10

 20

 15

 
Anden opgave var lige så svær – og den havde vi også smagt før. Opgaven var at gætte en øl der startede med bogstavet ”K”. Kun fire havde Kirin fra Japan rigtig i et felt der talte Keo fra Cypern, Kilkenny fra Irland og Kronenbourg 1664 fra Frankrig. Alle tre ved bordet troede at det var Kronenborug, men i salen var de fleste i den tro, at vi drak Keo. 

 Navn 

 Keo

 Kilkenny

 Kirin

 Kronenbourg 1664

 Antal gæt

 7

 4

 3

 6

 Procentvis

 35

 20

 15

 30

  
Til gengæld var tredje opgave til at løse. Bare ikke for Kurt, der ramte en forkert øl med sit bud på canadiske Maudite, og dermed bragte sine vinderchancer ud i det teoretiske. Jan og Jack havde gennemskuet hollandske La Trappe Trippel, og scorede hver et point. Det betød, at Jack og Jan nu begge ville få point på kontoen, hvis de ramte flere rigtige på aftenen.  La Trappe Trippel var åbenbart aftenens letteste øl, mens det var tydeligt for de fleste, at vi i hvert tilfælde ikke drak Paulaner Salvator.
 
Navn Gulden Draak La Trappa Trippel Paulaner Salvator Maudite
Antal gæt 4 11 1 4
Procentvis 20 55 5 20

 Navn 

 Gulden Draak

 La Trappe Trippel

 Paulaner Salvator

 Maudite

 Antal gæt

 4

 11

 1

 4

 Procentvis

 20

 55

 5

 20

  
Fjerde omgang kunne altså blive afgørende, og pludselig var Jan trådt ind på scenen som svag favorit. Som medlem af The Belgian Brotherhood skulle sidste almindelige opgave på aftenen være lige noget for Jan, i det alle fire øl var fra Belgien.
Men ak, nerverne – eller hvad det nu var – svigtede maler Nielsen, der ellers nu kunne sende overlærer Sandau ud i mørket, mens han kunne ryste typograf Russ.
Men svarene gjorde, at spændingen blev indført. For til regionformand Robert B. Jørgensens store frustration, ramte Jan forkert – vi er nogle stykker der ganske uofficielt tror, at Jan kommer til at høre meget for det på sommerens tur til øllets hovedstæder.
Well, mulighederne var Corsendonk Bruin, Rochefort 10, Orval eller Leffe Bruin.
Sammen med Jack havde Jan krydset af ved Leffe Bruin, men svaret var Corsendonk Bruin. Indrømmet, Jan plejer at drikke Leffe Bruin fra fad, og her var det flaskeudgaven. Her kunne Jan have udlignet – men gjorde det altså ikke. Kurt, derimod, bragte sig selv i position igen, for en rigtig gættet Sort Hest ville pludselig bringe trofæet med Kurt hjem. Han havde nemlig chancet, og fik et point for Corsendonk´en.
 

 Navn 

 Corsendonk

 Rochfort 10

 Orval

 Leffe

 Antal gæt

 10

 1

 6

 3

 Procentvis

 50

 5

 30

 15

 
Så den sorte hest ville blive afgørende. Jack var et point foran Jan, men af point med Kurt. Men både Jan og Kurt skulle gætte en sorte hest, med både bryggeri og etikettenavn, for at passere Jack. Kurt havde kun et point på aftenen, og skulle bruge tre i alt for at passere Jack – der jo, forudsat at han ikke gættede hesten, havde to. Jan var et point bagud i forhold til Jack, og skulle også bruge begge point for at passere. Grunden til dette var reglerne, hvor vi i tilfælde af pointlighed først tæller antallet af fulde huse – altså aftener, hvor alle fire stillede opgaver var rigtige. Problemet var, at alle tre havde et fuldt hus hver, så det gik lige op. Derfor blev det næste regel, der måske skulle i brug, hvor de fratrukne point igen blev indsat – og her stod Jack bedst med atten point, plus aftenens høst. Jan havde fjorten og Kurt seksten.
 
Så den sorte hest kom i glassene – og den var sort, for det var nemlig en Bornholmer Stout fra Svaneke. 
Kurt skrev Vestfyen som bryggeri – og Willemoes Stout som etikettenavn.
Jack skrev også Vestfyen som bryggeri, men Villemoes Ale (bemærk stavemåder – læreren har ret frem for typografen).
Jan skrev først Stout som etikettenavn – og så sad han ellers længe og grublede. Undertegnede stod lige bag ham, og kiggede over skulderen. Med ”Stout” havde han udlignet Jacks føring, men skulle bruge det rigtige bryggeri for det sidste point der ville give han sejren.
Og han sad længe inden han skrev… Brøckhouse.
Havde han skrevet Svaneke, så havde Amager Mesteren 2004 heddet Jan Nielsen. Men det gjorde han ikke, og Martin Due kunne igen overrække pokalen til Jack, der virkede både lykkelig og glad over at have forsvaret sin titel.
 
Lokalafdeling Amager sagde hjerteligt tillykke med Politikens bog om øl – og vi siger lige tillykke igen. Stærkt gået, at forsvare titlen. Og lækkert at alle viste sportsmandsship i finalen, der blev rigtigt spændende – og veldrukket (hedder det dét?).
 
Aftens bedste individuelle resultat stod Chris Christensen for. Han scorede fem points, og var kun et rigtigt svar fra at være den første der scorede det absolutte topnummer, syv point. Han havde aller første opgave forkert, hvor han mente at Efes var en Paderborner. Synd for Chris, for han har tidligere erklæret, at Efes er en af hans ynglings-øl.
 
Se billeder fra finalen på www.kropogvel.dk/doe

Placeringerne i Amager Mesterskabet 2004

Placeringerne i Amager Mesterskabet 2004 kan læses her

Amager Mesterskab 2005

Nye øller i glassene

I det kommende år har vi selvfølgelig et nyt Amager mesterskab på bedding, og i  lighed med smagningerne er det blevet aftalt, at vi udliciterer Amager Mesterskabets forskellige omgange til medlemmerne. Fire konstellationer har meldt sig til de første fire omgange, og medlemmerne skal både arrangere runden, købe ind og lave skemaer. Kun den administrative del, med hensyn til point og regelfortolkning, sørger undertegnede for, ligesom jeg står for den endelige finale. Jeg glæder mig i øvrigt til at gætte med ved bordene, selvom folk nok ikke går med til at jeg deltager i den endelige kamp. Man kan jo ikke dømme sig selv.

Men følgende skal stå for en runde:

Runde 1) Jack og Jacob Schneider

Runde 2) Tim Ellefsen og Henrik Rasmussen

Runde 3) Johnny ”Ølhus” Hansen

Runde 4) Erik og Laila Haugaard

Vi modtager gerne arrangører til runde fem, seks og syv.

Det fik vi i Amager mesterskabet 2004

Runde 1:

   

 • San Miguel (Spanien)
 • Nordlands Guld (Sverige)
 • Golden Bird (Fuglsang)
 • Half & Half (Ørbæk)

Runde 2:

   

 • Tsingtao (Kina)
 • Bishops Finger (England)
 • Mechlenburger (Tyskland)
 • Rochefort 10 (Belgien)
 • Sort Hest: Carlsberg Crown.

Runde 3:

   

 • Grolsch (Holland)
 • Baltika Extra (Rusland)
 • Royal Stout (Ceres)
 • Carlsberg Pilsner
 • Sort Hest: Havskum, Ceres.

Runde 4:

   

 • Belle-Vie Kriek (Belgien)
 • Bass Pal Ale (England)
 • Vestfyen Ale
 • Negra Modelo (Mexico)

Runde 5:

   

 • Amsterdam Lager (Holland)
 • Spaten Oktoberfest Bier (Tyskland)
 • Dark Bear (Harboe)
 • Royal Stout (Ceres)
 • Sort Hest: Guld Tuborg

Runde 6:

   

 • Fakta Dansk Pilsner (Carlsberg)
 • Blå Nykøbing (Maribo)
 • Blå X-mas (Ceres)
 • Guinniss Stout (Irland)

Runde 7:

   

 • Efes (Tyrkiet)
 • Kirin (Japan)
 • La Trappe Trippel (Holland)
 • Corsendonk (Belgien)
 • Sort Hest: Bornholmer Stout.

Kom sammen møde lørdag den 29. januar

Nok om Amager Mesterskabet 2004. Men inden vi slutter, så husk, at vi lørdag den 29. januar tager hul på en ny idé. Vi mødes til vort første Kom sammen møde, hvilket i bund og grund vil sige, at vi blot mødes på et i forvejen aftalt sted og drikker et par øl, inden vi ser hvad der så skal ske.

Idéen er, at de der har lyst, samles til en ganske uformel og forhåbentligt hyggelig omgang på et i forvejen aftalt udskænkningssted på Amager. Vi kommer som private mennesker, og vi skal selv betale hele gildet. Der er ingen særarrangementer af nogen art – for eksempel ingen ølsmagning. Eneste man kan være sikker på er, at det udvalgte sted har et bredt sortiment af øl, og at det er muligt at erhverve sig disse mod betaling.. Man kan vel godt sige, at det er en form for pub crawl hvor vi bare træder vande, i stedet for at svømme.

 

Grunden til dette arrangement er, at det kan være rigtigt hyggeligt at samles ude at der er nogen form for forpligtelse. Der er ingen tilmelding, så man kommer hvis man har lyst – og nøjagtigt som man er.

Nogen vil komme og drikke en øl. Andre vil måske blive hængende til lukketid, mens andre igen bliver enige om at sive videre til et andet sted. Det er op til den/de enkelte. Kodeordet er: hygge.

Så kom og hyg dig med en god øl, sammen med ligesindede.

 

 

Mødestedet er:

 

Café Langebro på Islands Brygge

Lørdag den 29. januar klokken 14.00.

”Kontortider” for lokalformanden

Well, lad mig lige først understrege, at jeg aldrig har været overrendt af telefonopringninger fra medlemmerne, så dette er ikke noget surt irritations-opstød. Det er mere for at folk ikke ringer forgæves.

Som enkelte rygter i byen har sagt, så ligger landet sådan, at mit daglige brød tjenes om natten som natportier på et hotel i indre by. Derfor sover jeg oftest om dagen (i det mindste i hverdagen), og jeg er derfor svær at hive til telefonen i løbet af almindelige hverdage.

Jeg må derfor bede medlemmerne om at ringe mig op efter klokken 19.00, da jeg, for nu at sige det sådan, fra jeg står op, og til dette tidspunkt, er beskæftiget med at hente mine børn, spise aftensmad med dem – og den slags private svinkeæreinder.

Til gengæld er lommekontoret – min mobiltelefon – åben fra klokken nitten og hele natten frem fra mandag til torsdag. I weekenden er der frit slag. Da er jeg alligevel altid ude som rapporter for Amager Bladets sportsafdeling, og så kan jeg lige så godt snakke løs når chancen er der.

Bemærk lige, at jeg er frygtelig til ikke at få lyttet til min telefonsvarer, så i vigtige tilfælde, så ring tilbage.

 

Min telefon har nummer 2513 2651. Jeg kan også kontaktes på uno.gall@remove-this.ale.dk.

Nok for denne gang.

 

 

Højt skum til alle.

 

 

Uno Gall

Lokalformand