Nyhedsbrev 2-2009

Kære ølven!

Du modtager dette nyhedsbrev nummer 3, 2009, som medlem af Danske Ølentusiasters lokalafdeling Amager. Denne gang kan du læse om:

 • Nytårskur på Amager
 • Næste medlemsmøde
 • Amager Mesterskabet 2009
 • Bryggeribesøg
 • Årets ølnyhed 2008, finalerunde
 • Kommende arrangementer

Nytårskur på Amager

Årstiden tro indbød Amagerafdelingen til Nytårskur i lånte, men så kendte og elskede lokaler beliggende i Amagers hjerte: Hannovergade.
Værterne, der er skattede medlemmer, bød udover en intim stemning også på over 33 forskellige slags øl, der geografisk spændte lige fra Sri Lanka til Canada & fra Stege til Kolding.
Smagsmæssigt nåede man hele vejen rundt og kunne støde på Stout fra østen, Sushiøl fra Nordjylland – belgiske gyldne dråber og god tjekkisk pilsner samt en legendarisk rugbrødsøl fra Tyskland.

Det var tydeligt, at de mange fremmødte (ca. 10% af den samlede skare) havde savnet både godt selskab og god øl siden højtiden havde ramt nationen og glædede sig til den første af de rigtigt mange aktiviter, som 2009 byder på.
Og det blev kun bedre, da formanden Johnny 'Ølhus' Hansen med høj cubansk cigarføring (jo, det var tilladt!) bød velkommen, så selv Castro måtte bøje sig.
Alle blev budt på et glas Pecheresse - en dejligt syrlig ferskengodte - og derfra var det ikke svært at begejstre.

De sidste blev skovlet ud på den kriminelle side af 02, da de dels var rimeligt forsynet, men også var begyndt at citere Politikens bagsiderubrik 'At Tænke Sig'.. I sig selv morsomt, men der er vel grænser.

Da Nytårskuren var den første af sin art i afdelingens historie, var spændingen om hvorvidt der ville dukke nogen op noget stor. Dette viste sig at være ganske ubegrundet, og da selv medlemmernes bedre halvdele (eller omvendt) havde taget søde sager med til folket, vil denne form for sammenkomst nok blive gentaget næste år.

Thorvald Christensen

Næste medlemsmøde

Næste ordinære medlemsmøde foregår 11. februar på Kareten, Hollænderdybet 1. Konceptet er det velkendte: spisning klokken 18.30 og medlemsmøde 19.00. Vi starter mødet med et lille diskussionsoplæg ved lokalformand Johnny 'Ølhus' Hansen og - forhåbentlig - en kort, men livlig debat. Herefter 1. runde i Amager Mesterskabet i ølgenkendelse, både individuelt og for hold. Hold på max. 3 personer meldes til med holdnavn og medlemsnumre på deltagerne. Herefter ølsmagning.
Prisen for spisning, Amager Mesterskab & ølsmagning er kr. 225,00. Uden spisning er prisen kr. 115,00.
Indbetaling sker til afdelingens konto: Nordea Bank, økonomiansvarlig Flemming Schwartz: Reg. 2130 konto 6880268773
Betalingen skal finde sted senest 5 bankdage inden mødet – dvs. onsdag den 4. februar. Husk navn og medlemsnummer på overførslen.

Jacob Schneider

Amager Mesterskabet 2009

Når den ny sæson i Danske Ølentusiasters Lokalafdeling Amager begynder, betyder det at vi også skal i gang med en ny sæson i Amager Mesterskabet i ølgenkendelse. Du ved, vores lille spøg, som er gået hen og er blevet så fast en del af vores medlemsmøder, at det velsagtens må være en tradition.
I 2008-udgaven af Amager Mesterskabet var vor ny lokalformand, Johnny 'Ølhus' Hansen, så ubeskeden, at han for tredje gang tog mesterskabspokalen. Johnny var nemlig tillige mester i 2005 og 2006. Dermed kan det konstateres, at de seks gange vi har afholdt Amager Mesterskabet, er det kun blevet til to forskellige vindere. Tillige med Johnny har Kim Flemming 'Jack' Russ nemlig sat sig på tre mesterskaber, i 2003, 2004 og 2007.
De to herrer bestyrelsesmedlemmers suveræne dominans skal vi gerne have sat en stopper for her i 2009. Derfor er det vort håb, at de herrer får så meget kan til deres hår som muligt. Med andre ord, at så mange medlemmer som muligt stiller op ved medlemsmøderne.
Syvende gang bør være den gang hvor vi kan kåre en ny Amager Mester, i stedet for de ”genbrugs Amager Mestre” som vi i de seneste år har væltet os i.
 
Ingen regelændringer – og dog!
Reglerne i 2009-udgaven er uændret fra sæsonen 2008. Det betyder, at vi ”spiller” seks runder (idet vi har seks almindelige medlemsmøder i år), hvoraf den dårligste runde i sidste ende bliver fratrukket.
Ved hver runde vil der igen i år være fire almindelige opgaver, der hver giver et point, ligesom der vil være et bonuspoint for at have alle fire opgaver rigtige. Et såkaldt fuldt hus.
Dertil er der ”Den sorte Hest”, hvor en ukendt dansk øl serveres som total blindsmagning. Her er der et point at hente for det rigtige bryggeri, to point for det rigtige etikettenavn samt et point for at ramme øllets alkoholprocent. I alt spilles der altså om ni point i hver runde.
Alligevel er der en lille ændring, som i bund og grund ikke kommer til at berøre selve konkurrencen. Reglerne har tidligere foreskrevet, at lokalformanden er overdommer sammen med næstformanden. På bestyrelsesmødet den 20. januar blev det vedtaget, at Uno Friis Gall (der som det vides tidligere var vor lokalformand) dels er ansvarlig for afholdelse af alle årets seks runder af Amager Mesterskabet, dels er udnævnt til enerådende overdommer. Vore to faste bartendere, de herrer ”Ølcellancer” Ib Larsen og Robert Jørgensen, er udpeget til rådgivende organer for overdommeren.
Dette for at den forsvarende mester – der jo nu er lokalformand – kan deltage og forsvare sit mesterskab. Ved samme lejlighed blev det besluttet, at næstformanden ikke længere er dommer, og derfor kan deltage på lige fod med alle andre medlemmer.
 
Højere kvalitet og sværere opgaver...
”Jeg bestræber mig på at gøre Amager Mesterskabet til en sjov oplevelse, hvor det øl der drikkes, holder en nogenlunde høj kvalitet. Nu, når vi kun har seks almindelige medlemsmøder i løbet af et år, og dermed seks runder at gøre godt med i Amager Mesterskabet, er det vigtigt, at det øl vi får ved mesterskabet er en del af en god oplevelse. Det nytter ikke noget, om der ud af de fem øl, der serveres i Amager Mesterskabet, er tre rigtigt kedelige supermarkeds-bajere. Så de fem opgaver bliver en del af aftenens ølsmagning, og derfor skal øllet være i top. Eller i hvert tilfælde så tæt på toppen som muligt. Jeg har planer om at lave opgaverne således, at der kommer forskellige kategorier af opgaver. Det for eksempel kan være fire forskellige tyske hvedeøl, man skal gætte den rigtige af. Eller ramme den rigtige ud af fire forskellige polske øl. Emnet kan også være at ramme den rigtige øl fra et bestemt bryggeri, eller simpelthen ramme den rigtige øl af fire forskellige typer. Det betyder ikke, at der ikke kan komme en kedelig supermarkeds-bajer. Men meningen er at gøre det til en lidt større del af den ølmæssige oplevelse, som det skal være at gå til medlemsmøde i Lokalafdeling Amager. Det kan måske gøre opgaverne lidt sværere, men omvendt, så har jeg egentligt den oplevelse, at hver gang jeg har troet, at jeg havde lavet en let omgang af Amager Mesterskabet, så var den svær – og omvendt.”

Uno Friis Gall

Bryggeribesøg

Bestyrelsen planlægger et noget uortodokst bryggeribesøg i år. Indtil alle detaljer er på plads, må du desværre nøjes med at gætte - det kunne jo være, vi fandt på noget endnu sjovere i mellemtiden! Indtil videre kan du dog godt afsætte lørdag den 28. februar i kalenderen - hold øje med din mailboks, det bliver ikke kedeligt!

Jacob Schneider

Årets ølnyhed 2008, finalerunde

Så er første runde af afstemningen om årets ølnyhed afsluttet. De ti øl, der nåede finalerunden, er (i vilkårlig rækkefølge):

 • Black, Mikkeller
 • Carribean Rumstout, Hornbeer
 • Double Imperial Stout, Raasted
 • Gudeløs, Djævlebryg
 • Jule IPA, Beer Here
 • Pale Ale, Ølfabrikken
 • Pride of Nekron, Djævlebryg
 • Saaz Brew, Hancock
 • Santa's Little Helper, Mikkeller
 • Willemoes Jul 2008, Vestfyen

Det er nu, du kan være med til at kåre hvilken af disse, der skal løbe med årets humlepalmer - login med medlemsnummer og pin-kode fra dit medlemskort og vær med senest 28. februar. Årets bryggeri er allerede fundet gennem stemmerne i første runde. Årets ølnyhed og bryggeri kåres ved Danske Ølentusiasters generalforsamling 28. marts i Odense. Hold øje med hovedforeningens og regionens nyhedsmails om super-billig bustur til denne muntre tur til Fyns land, hvor du kan gøre din indflydelse om foreningens fremtid gældende.

Jacob Schneider

Kommende arrangementer

Se kalenderen for årets gang i Lokalafdeling Amager på: www.ale.dk/index.php?id=kalender
Og se i øvrigt kalenderen for arrangementer i hele københavnsområdet her (du er velkommen til dem alle): http://www.ale.dk/index.php?id=515

Højt Skum!

Bestyrelsen, Lokalafdeling Amager