Kære medlemmer af Danske Ølentusiaster Amager,

Det har været et forrygende år 2014 i lokalforeningen med flere meget velbesøgte arrangementer og altid god stemning. Derfor har det været en fornøjelse at strikke programmet for 2015 sammen, hvilket bestyrelsen og jeg håber, at I vil tage godt imod.

Det ser ud til, der endnu engang, påbegyndes et nyt spændende år i lokalforeningen. Dels byder det nye år på amagermesterskaber, smagninger og udflugter. Hertil kommer de regelmæssigt tilbagevendende arrangementer som Øllets dag, ølbanko og julefrokost. Så kommer årsmødet der, selvom det er formelt og et nødvendigt onde, altid er hyggeligt. Endelig kommer der noget helt nyt, nemlig et arrangement i samarbejde med Kulturhuset Prismen, en lille mini-ølfestival kaldet Amagerbro Ølfest 2015. Læs mere om alle disse arrangementer ’længere nede’.

I vores lokalforening har vi haft held til at udvikle nogle nye traditioner og haft mange vellykkede arrangementer. Personligt sætter jeg stor pris på, at medlemmerne i bestyrelsen og arrangementsudvalg tilsammen udgør et rigtig godt team. Vi hjælper og bakker hinanden op og dertil kommer, ikke mindst, den række af kernemedlemmer, der ofte er flinke til at hjælpe med det praktiske ved vores arrangementer eller bare deltager i dem. Arbejdet bærer dog efterhånden også præg af, at vi kender hinanden godt og ved, hvor vi har hinanden. Det lyder måske noget indspist, men vi fik da et helt nyt medlem i arrangementsudvalget her til årsmødet. Jeg ser derfor frem til et godt samarbejde med det nye medlem, Morten Jacobsen, såvel som et fortsat godt samarbejde med bestyrelse og arrangementsudvalg.

Lokalforeningen er en dynamisk størrelse og sidste år ved samme tid, satte bestyrelsen sig for at blive lidt klogere på, hvad der skal til for at få lidt bedre fremmøde ved arrangementerne. Nogle er gledet ud mens andre, heldigvis, er kommet til – men hvorfor? Bestyrelsen opstillede i den forbindelse en hypotese der lød på, at der er en sammenhæng mellem prisen for deltagelse ved et arrangement og det faktiske fremmøde. Derfor besluttede bestyrelsen sig for at indføre en maksimumpris for deltagelse ved et arrangement på 150 kr. for at se om det kunne stimulere fremmødet en smule i positiv retning. Ved udgangen af 2014 mente bestyrelsen og undertegnede dog ikke der kunne påvises nogen særlig sammenhæng, selvom der dog har været ret pænt fremmøde ved arrangementerne, især i efteråret. Så vidt undertegnede husker er der i hvert fald ingen, der har adresseret prisen, som det direkte udslagsgivende. Omvendt mente vi heller ikke, der var nogen grund til at ændre på politikken, da vi dels ikke forestillede os det ligefrem påvirkede fremmødet i negativ retning og dels fordi vores økonomi udmærket kunne bære det, også selvom der måske konstateres underskud ved det enkelte arrangement. Det hele skal ses i en større sammenhæng og vi hører jo til en af de større lokalafdelinger, der har lidt muskler at spille med. Men det kræver fortsat opbakning til arrangementerne!

Bestyrelsen og undertegnede agter desuden, at arbejde videre med at blive endnu bedre til at gøre reklame for arrangementerne og sende nyhedsbreve ud i god tid, sende påmindelses-sms’er, lave hyppige facebook opdateringer osv. At nyhedsbrev mv. så alligevel kan forsvinde i den almindelige strøm af information, har undertegnede fuld forståelse for!

Målet for foreningen er fortsat det samme. Rammerne for vores forening er jo blot, at vi er en almindelig forbrugerforening. Vi er ikke et parti eller en bevægelse. Vi er bare glade for øl og kan godt lide at drikke det, men selvfølgelig helst noget godt. Vi ønsker at lære mere om det og vi kan lide at fortælle det vi ved om det.  Vi byder gerne vores familie og venner på udsøgte specialiteter fordi vi under dem, den dejlige oplevelse, det er at drikke god og måske endda hjemmebrygget øl. Og det er netop det vores arrangementer skal afspejle! Bak derfor op om dem!

Vores lokalforening har eksisteret i over 10 år og i løbet af disse år, er arrangementskoncepter kommet og gået afhængig af den siddende bestyrelse og hvad denne har valgt at prioritere.  Den løbende konkurrence i ølgenkendelse, det såkaldte ’Amagermesterskab’ er med succes genopstået og som respons på tidligere kritik vedrørende manglende smagninger, har der været afholdt to fine smagninger med Grauballe Bryghus og Kissmeyer Beer.  Og så er der alle de andre ting. Dermed synes jeg, i det mindste, vi gjorde et forsøg på at skabe den bredde i arrangementerne man kan forvente sig af en forening som vores. Vi vil fortsat forsøge at skabe bredde i arrangementerne, så der er noget for alle og søge at holde priserne på et fornuftigt leje.

Med håb om endnu et godt år – Godt nytår

Med venlig hilsen – og højt skum

Jacob Bille Carlsen

ÅRETS ARRANGEMENTER

Fredag d. 9/1: Nytårskur: 

Tja, kur og kur er måske så meget sagt, men tæt på nytår ligger det da. Vi mødes på Amager Ølhus og drikker noget dejligt øl. Vi hilser på hinanden og ønsker Godt nytår. Der vil være snacks, men ellers betaler du blot for det, du drikker. Foreningen giver nok et glas!

Pris: afhængig af tørst

Mandag d. 2/2: Amagermesterskab 1. runde:

Amagermesterskabet blev genfødt her i efteråret efter at have ligget dødt siden 2010. Mødet ligger på en mandag, fordi det muliggør at vi kan holde arrangementet på Amager Ølhus hos Johnny. Inkarnerede medlemmer af lokalforeningen ved selvfølgelig godt, hvad det går ud på men er du ny eller bare konceptet ubekendt, er det blot en form for smagning, hvor temaet er ølgenkendelse. Det går simpelthen ud på at genkende eller bare gætte mærket ud af 4 smagsprøver. Det lyder måske let, men det er ikke så lige til som du måske tror..men sjovt er det!

Pris: 150 kr.

Fredag d. 20/2-Lørdag d. 21/2 Amagerbro Ølfest 2015

I samarbejde med og med Amagerbro Kulturhus(Prismen) som vært, afholdes en lille ølfestival i lokalerne vi de sidste par gange har afholdt ølbanko i. Amagerbro Ølfest 2015 afholdes fordi vi værdsætter godt øl, dejligt socialt og kulturelt samvær samt at skabe liv i vores lækre bydel i en mørk tid. Der er tale om et non-profit arrangement, hvor et eventuelt overskud går til at videreføre arrangementet og ved et eventuelt ophør går et eventuelt overskud til sociale-og/eller kulturelle aktiviteter i Holmbladsgade-kvarteret. For dig som menig deltager betyder det, at du blot møder glad op og slår dig løs i lækkert øl i en kold tid. Detaljerne for hvordan det praktisk kommer til at fungere, om det er med poletter eller kontant afregning som du kender det fra Øllets Dag, er ikke helt på plads endnu. Det samme med udstillerlisten, men foreløbig vil du i hvert fald kunne vente at se følgende udstillere: OnePint, Viberup Bryghus, Amager Bryghus, Hancock Bryggerierne, Flying Coach, Kissmeyer Beer og lokalforeningen med en lille infostand.

Der venter mere information, men bak op om det og inden vi ser os til, har vi endnu et fantastisk og tilbagevende lokalt arrangement!

Pris: Afhængig af hvor tørstig du er!

Onsdag d. 25/3: Smagning med Carsten Berthelsen: 

Carsten Berthelsen går for at være en rigtig dygtig formidler inden for øl og således blev han i 2013 kåret som æresmedlem i Danske Ølentusiaster. Danske Ølentusiasters landformand Anne Lise Knørr udtalte i forbindelse med udnævnelsen:

 ”... At Carsten Berthelsen er et af de mest kendte ansigter i ølverdenen, kan der ikke herske tvivl om. For rigtig mange ølentusiaster har han været den første introduktion til begrebet Underholdende ølsmagning. Ikke nok med at Carsten ved rigtig meget om øl; både om smagen og tilblivelsen, han er også en formidabel formidler! Mange, mange danskere har gennem årene fået en oplevelse ud over det sædvanlige, når han har fortalt om nye og gamle øl, danske øl, udenlandske øl - ja, i det hele taget bare øl....

Carsten var tidligt med til at sætte fokus på øllet. Adskillige bøger er det blevet til - alene og sammen med andre - ligesom han er manden bag adskillige tv-udsendelser. At skulle liste alle Carstens bedrifter op, vil være nærmest uoverskueligt, men mange har heldigvis både set og hørt rigtig meget af det, som han har præsteret. Alt i alt er du en af de mest markante øl-personligheder i Danmark. Du er i stand til at formidle viden om øl, så alle kan forstå det, og så alle føler sig underholdt. Meget mere kan man vist ikke forlange!”.

(Kilde: www.carstenberthelsensordogtale.dk/index.html, 1/12-14)

..Så højt besang vores landsformand hans evner i 2013 og nu kommer han altså til Amager. Det bliver helt sikkert et forrygende arrangement!

Pris: 150 kr.

Mandag d. 27/4: Amagermesterskab 2. runde:

Amagermesterskabet blev genfødt her i efteråret efter at have ligget dødt siden 2010. Mødet ligger på en mandag, fordi det muliggør at vi kan holde arrangementet på Amager Ølhus hos Johnny. Inkarnerede medlemmer af lokalforeningen ved selvfølgelig godt, hvad det går ud på men er du ny eller bare konceptet ubekendt, er det blot en form for smagning, hvor temaet er ølgenkendelse. Det går simpelthen ud på at genkende eller bare gætte mærket ud af 4 smagsprøver. Det lyder måske let, men det er ikke så lige til som du måske tror..men sjovt er det! Og har du været med i 1. runde er du så godt som selvskrevet til 2. runde!

Pris: 150 kr.

Onsdag d. 20/5: Smagning med Nordic Brewing:

Bag Nordic Brewing Co. ApS står Tobias Kiil der - med en guldmedalje til DM i haandbryg 2013 med Røgøllen Trussetyven - fik blod på tanden til at starte op på kommerciel vis. Juni 2013 blev startskuddet for Nordic Brewing Co. og i november samme år havde han premiere på sin første specialøl, Imperial Stouten - Knud Den Store. Nordic Brewing Co. går aldrig på kompromis med kvaliteten, og forhandles kun hos udvalgte forhandlere der kan fortælle historien for og ideen bag hver enkelt øl. Ydermere sættes der pris på kvalitet frem for kvantitet, ligesom der sættes stor ære i at øllet brygges af de bedste råvarer, som gør øllet fyldt med smag, karakter og sjæl. Selvom brygmesteren bag disse øl ikke er den mest korpulente herre indenfor branchen, fremgår det dog på hjemmesiden at øl skal være som mænd – store og stærke. At øllene også er ret gode kan man med garanti syn for, hvis man deltager!

Pris; 150 kr.

Torsdag d. 28/5 - Lørdag d. 30/5: Ølfestival:

Lidt reklame for foreningens helt store arrangement..

Mange frivillige fra alle hjørner af vores forening deltager og er med til at drive vores flagskib for 15. år i træk. I år rykker ølfestivallen til nye rammer, i det gamle lokomotivværksted lige ved siden af den gamle gule by (Kineserbyen), der gennem mange år har huset DSB-ansatte. Arrangørerne af ølfestivalen gør sit bedste for at forbedre Ølfestivalen fra år til år. De nye rammer giver os bedre plads til såvel udstillere som gæster og vi håber at det vil give alle en endnu bedre oplevelse end tidligere. De nye rammer giver mulighed for forsat at afholde en række spændende aktiviteter mens Ølfestivalen løber af stablen. Hold øje med programmet på ale.dk

Lørdag d. 13/6: Besøg på Hornbeer og Herslev Bryghus:  

Jørgen og Gunnhild har ved talrige lejligheder forsøgt at lokke lokalforeningen til at besøge deres lille bryggeri ude bag Roskilde. Vi må se om ikke vi kan sørge for noget fælles transport derud. At føre automobil denne dag går nok ikke, men at lade sig befordre med det offentlige transportsystem ser heller ikke ud til at være enkelt. Vi finder ud af noget, men besøge Hornbeer skal vi helt sikkert. Nu vi alligevel er på de kanter er det naturligt også at tage Herslev Bryghus med i købet som også laver spændende øl. Begge bryggerier har åbent i forbindelse med Bryggeriernes Dag, der er et landsdækkende event under Bryggeriforeningen, men det skal ikke forhindre os i, at kigge forbi!

Dette arrangement er en genganger fra 2014, men her var desværre ikke ret mange deltagere. Vi gennemførte dog turen alligevel og for de, der deltog, var det en herlig dag. Det vil vi gerne unde flere at opleve, så sæt derfor kryds i kalenderen og kom med!

Deltagergebyret vil gå til fælles transport.

Pris: 150 kr.

Fredag d. 7. august – Søndag d. 9. august: Internationales Berliner Bierfestival 2015:

Der er ikke noget med fælles afgang fra hovedbanen, men det er dog markeret i lokalforeningens arrangementskalender fordi en del af medlemmerne, herunder store dele af bestyrelsen og arrangementsudvalg, drager til Berlin i denne anledning. Der er dermed rig mulighed for at mødes med nogen du kender fra foreningen og skulle du have lyst til noget andet en dag, er der uendelige muligheder i Berlin. Hvis du vil indkvarteres tæt på festivalområdet, skal du dog være meget tidligt ude.

Det er altså egentlig ikke et arrangement, der har noget med lokalafdelingen at gøre. Der er bare en del, der tager derned. Har du derfor ikke andet at tage dig til i den weekend, kan du ligeså godt tage til Berlin.

Lørdag d. 22/8: Brygdag på Viberup Bryghus: 

Viberup Bryghus er navnet på et privat hobbybryggeri og dem skal vi ud og brygge øl hos. Endnu engang byder der sig dermed en mulighed for at få lidt indsigt i, hvordan man brygger øl – fundamentet for vores forening. Se mere på bryghusets hjemmeside: www.viberup-bryghus.dk

Pris: Ikke fastsat endnu, men højst 150 kr.

Lørdag d. 5/9: Øllets dag: 

På denne dag vil du som ved de tidligere gange, have muligheden for at smage på et bredt udsnit af, hvad danske bryggerier kan præstere. Allerede nu har flere tidligere udstillere givet tilsagn om de gerne deltager i vores arrangement. Arrangementet afholdes i samarbejde med Café Langebro på den lille foran, ganske som vi plejer. Du køber dig et glas, som foreningen fylder for dig, og betaler herefter blot for det du selv spiser og drikker. Efterhånden er arrangementet vokset og i 2014 vurderede bestyrelsen, at op mod 1000 personer gæstede Øllets Dag på Amager. Kom, vær med, køb et glas og få det fyldt op. Enkelt og ligetil!

Pris: Afhængig af tørst

Onsdag d. 7/10: Årsmøde:  

Vi laver det sædvanlige i forhold til vedtægterne. Vi får lidt at spise og drikker noget godt øl dertil. Dernæst holder vi selve årsmødet, vi holder taler og synger lange bange sange og vælger så den nye bestyrelse – og slutter med at sige »Højt skum«.

Pris: 150 kr.

Mandag d. 26/10: Amagermesterskab:

Amagermesterskabet blev genfødt her i efteråret efter at have ligget dødt siden 2010. Mødet ligger på en mandag, fordi det muliggør at vi kan holde arrangementet på Amager Ølhus hos Johnny. Inkarnerede medlemmer af lokalforeningen ved selvfølgelig godt, hvad det går ud på men er du ny eller bare konceptet ubekendt, er det blot en form for smagning, hvor temaet er ølgenkendelse. Det går simpelthen ud på at genkende eller bare gætte mærket ud af 4 smagsprøver. Det lyder måske let, men det er ikke så lige til som du måske tror..men sjovt er det! Og har du været med i 1. og 2. runde er du så godt som selvskrevet til 3. runde og sidste runde! Og selvom du ikke lige nåede de andre er du mere end velkommen alligevel!

Pris: 150 kr.

Lørdag d. 7/11: Ølbanko: 

Hjernerne, eller hvad der er tilbage, bag Ølbanko, Uno og Chris kom forrige år med følgende forslag, der gå ud på at Ølbanko er flyttet til en lørdag og det bliver således også en lørdag i 2015. 

Beslutningen blev truffet ud fra et ønske om at gøre Ølbanko til et mere helstøbt arrangement, hvor der også vil blive sørget for noget godt at spise. Det blev der imidlertid ikke meget af i første omgang ved seneste ølbanko, men der er i alle tilfælde optræk til, at der bliver gjort lidt mere stads ud af det i 2015 for det er nemlig 10. gang vi afholder dette arrangement. Men ellers vil ølbankoet sikkert være som det plejer: bestyrelsen sørger for at støve nogle gevinster sponsoreret de lokale handlende og selve bankospillet vil blive eksekveret på sædvanlig rablende facon af d’herrer Uno og Chris.

Ved dette arrangement er der altså forsøgt at forny et eksisterende koncept, hvorfor jeg på alle måder vil opfordre dig til at bakke op og se om fornyelsen holder. Det er ikke det samme som en garanti for gevinst, men godt øl fra fad vil vi love dig, der er rigeligt af!! 

Vær opmærksom på at nedenstående kun dækker selve deltagelsen i Ølbankospillet. Forvent derfor lidt mere skulle du have lyst til at deltage i den spisning, der muligvis vil finde sted. 

Pris: 100.- kr. 

Fredag d. 4/12: Julefrokost:  

Det bliver sikkert nogenlunde som julefrokoster er flest, bortset fra vi nok får serveret lidt bedre øl. En fin måde at runde endnu et godt år af med!

Pris 150 kr.

Find og ’like’ os på facebook med dette link:

https://www.facebook.com/doeamager?ref=hl