Nyhedsbrev november 2009

 

Lidt mere information denne gang end ellers, så fat mod!

Årsmødet

Årsmødet blev afholdt den 20. oktober på "proppen" i Birkerød.

Efter proppens gule ærter, blev Flemming Eriksen valgt til at styre os igennem dagsordenen.

Flemming konstaterede, at årsmødet efter vedtægterne var indkaldt i de seneste numre af ØlEntusiasten.

Herefter fortalte Leif Kjøller om det forløbne år:

På sidste års årsmøde smagte vi foreningens 10 års fødselsdagsbryg – en behagelig brun ale fra Ørbæk.

I november blev medlemsmødet holdt sammen med ØJ dagen, hvor vi smagte på proppens juleølssortiment. December var med øl og snaps til proppens julesylte. Ulrik havde fødselsdag og præsenterede sine favoritter med tilhørende historier om, hvorfor netop disse øl gav nogle gode minder.

Finns Jul fra Refvindinge blev præsenteret af Finn selv. Birkerød Avis var tilstede og skrev en flot artikel i Birkerød Avis om vores medlemsmøde, samt lagde en videooptagelse ud på nettet. Der var også julegaver til alle fremmødte medlemmer.

Lene kom med sin livshistorie om sine gode øloplevelser i januar, selvfølgelig med en portergryde til spisningen hvad ellers!

I februar smagte vi 9 af de 10 øl til ølvalget.

Marts bød på påskebryg. I april havde Leif taget nogle tyske øl med hjem til smagningen. Det var et par måneder, hvor deltagerantallet var det laveste i mands minde.

Flemming var i højt humør til byvandringen i maj. Vi blev vist rundt på steder hvor vi aldrig havde været, eller ville komme af os selv. Der var indlagt passende og historiske smagninger undervejs. Vi sluttede af med spisning på Gold Prag. Det var meningen, at vi i juni skulle afholde et sommer arrangement hos Tam, men Tam var udstationeret i Jylland på ubestemt tid, så vi valgte at komme lidt rundt i lokalforeningens yderområder. Her blev Holte Havn valgt i stedet. Et pragtfuldt sted med flot udsigt, og så gik der ahornbryg fra Skovlyst i det til sidst.

I august var vi traditionen tro på Gold Prag til gullash. De startede med at servere en sur Bernard, den fik vi dog byttet. I september var vi på Cafesen i Allerød, hvor Erik Lohse fortalte om sin tur til ølfestival i Begien og vi smagte hjembragte eksempler derfra.

Fire ølentusiaster fra lokalafdelingen havde deltaget i samtlige medlemsmøder og arrangementer: Niels Læssøe Klausen; Jonas Roulund; Pelle Örnås og Ulrik Tetens. En lille gave til dem!

Leif Kjøller var eneste kandidat til formandsposten; Michael Griebel og Ulrik Tetens blev valgt til aktivitetsudvalget.

Flemming afsluttede årsmødet med at takke for god ro og orden.

Næste punkt var smagning af kandidaterne til NM i Høstbryg. 10 styk som Torben Krogh fra Regionsrådet ledte os igennem. Hårdt arbejde og stor spredning i stemmerne på de enkelte kandidater; en enkelt fik dog klart flest stemmer.

Dansk Ølmærke 2010

Dansk Ølmærke skal uddeles for 4. Gang og som noget nyt uddeles mærket ikke som hhv guld-, sølv- og bronzemærke, men kun som ét mærke: Dansk Ølmærke 2010.

Formålet med uddeling af Dansk Ølmærke er 1) at oplyse foreningens medlemmer og andre om ølsteder, hvor man kan få en særlig øloplevelse 2) at give disse ølsteder en anerkendelse og en opmuntring til at fortsætte og udvide indsatsen for det gode øl og 3) at øge synligheden af Danske Ølentusiaster.

Det er lokalafdelingerne, der har fingrene på pulsen og det er lokalafdelingens opgave at holde sig ajour med de lokale udviklingen på de lokale ølsteder og løbende bistå med oplysninger om disse.

Ølmærkeudvalget har opstillet en række kriterier for uddelingen af Ølmærket:

Overordnet skal der være et godt udvalg af øl, der behandles ordentligt og bliver serveret i et godt miljø.

1. Der lægges særligt vægt på følgende (primære) kriterier:

a. Ølstedet skal optræde på lokalafdelingens hjemmeside og anbefales

af lokalafdelingen.

b. Et antal lokale eller evt. regionale øl og/eller et antal internationale øl.

c. God bredde i øltyperne og/eller specielle øltyper (f.eks. cask / trapist /

gueze o.s.v.).

d. Brew-pub med en rimelig bredde og udskiftning af kvalitetsøl. 

2. Der lægges desuden vægt på følgende (sekundære) kriterier:

a. Dedikation og tæft for det gode øl.

b. Et egentligt og rimeligt opdateret ølkort.

c. Personale med ølviden.

d. Øl serveret ved den rette temperatur.

e. Gæstehaner.

f. Udskiftning af øllet f.eks. i forhold til årstiden, lokale nyheder o.s.v.

g. Øl serveret i korrekte glas.

h. Mad og øl

i. Miljøet.

Så hvis du har forslag til steder i lokalafdelingens område, så giv et praj til formanden.

Se mere på foreningens hjemmeside.

Kommende arrangementer

Den 15. december afholdes medlemsmøde kl. 2000. Her vil der være smagning af årtidens øl. Der vil være mulighed for spisning af julemad kl. 1900. Afholdes på proppen, Hovedgaden 27 i Birkerød.

Den 19. januar vil være et specialarrangement med foredrag fra en af Danmarks gode bryggere kl. 2000. Der vil være mulighed for spisning kl. 1900. Afholdes på proppen, Hovedgaden 27 i Birkerød.

Den 16. februar er der ølvalg kl. 2000. Forhåbentlig kan vi få fat i alle kandidaterne til foreningens ølvalg. Der vil være muilghed for spisning kl. 1900. Afholdes i Allerød.

Den 16. marts kommer igen en af de gode bryggere forbi og fortæller om øl og brygning kl. 2000. Der vil være mulighed for spisning kl. 1900. Afholdes på proppen i Birkerød.

Den 20. april fejrer vi forårets komme med årstidens øl kl. 2000. Der vil være mulighed for spisning kl. 1900. Forventes afholdt i Farum.

Den 18. maj tager vi til Holte. Nærmere information kommer

I juni fejrer vi sommeren med grill, datoen fastlægges senere.

Juli er feriemåned.

I august arranges udflugt til Golden Prag, datoen fastlægges senere.

I september tager vi på byvandring. Datoen fastlægges senere.

Og som altid forbeholder vi os retten til forbedringer!

Højt Skum og på gensyn til et eller flere af møder/arrangementer.

Leif Kjøller     Michael Griebel

Formand        Næstformand