Tur til Prag april 2010

Prag turen

Foreningens første udenlandske øl-tour løb af staben 28. april til 1. maj 2010. Rejsemålet var Prag, Tjekkiets hovedstad og pilsnerens hjemland.

Deltagerne var: Pia og Tex Schmidt, Jan Møller Sørensen, Leon Carlsen og Pia Horndrup, Peter Mygind Leth, Linda og Henrik Damm og i Prag stødte Birte og Peter Kümmel Nielsen til.
Efter et ”pre-Prag” møde om tirsdagen ugen før, hvor vi indenfor 10 min. hurtigt var enige om en slagplan for turen: Schnitzler og Maizel Weisse Dunkel ved Kupfermühle og derefter derned ad, kunne vi bruge tiden på at prøvesmage det gode tjekkiske øl. Alle kendte derefter hinanden og onsdag aften var der afgang i to biler mod Prag.

Pia havde booket et fantastisk godt hotel (Cesar Palace), der ligger i det centrale Prag, med gode værelser og ikke mindst egen parkeringskælder, hvilket er meget vigtigt, hvis man har sin bil med til Prag. Det skal derudover lige nævnes, at hotellet lå mindre end 2 min. gang fra U Fleku, Prag’s mest berømte øl-sted.

Vi tog en afstikker de sidste 50 km. før Prag og kørte igennem nogle små tjekkiske landsbyer, hvor vi senere tydeligt kunne se kontrasten til hovedstaden. I højt solskin ankom vi kl. 9.30, fik os indkvarteret, og da vi var blevet tørre i halsen af den lange køretur, blev der indkaldt til møde på U Fleku kl. 10.00. U Fleku brygger deres eget mørke lager øl. Med dette i kruset, blev der, som det sig hører og bør, sendt en SMS hilsen til formanden om, at hans syndige disciple var velankommet og der blev udbragt den første skål og en tak til selv samme formand for hans manglende deltagelse. 
Prisen for et krus øl er 59,- czk. = ca. 20 dkk. for 0,4 ltr., hvilket er relativt højt i forhold til tjekkisk standard. U Fleku blev grundlagt i 1449 og kan i dag rumme 1200 gæster. Vi var naturligvis rundt at se de mange rum bl.a. stedets berømte riddersal.

Vores mentor, forfatteren Carsten Berthelsen, som vi tidligere har haft til foredrag i foreningen, har begået værket ”Ølrejsen til Prag”, hvor han anbefaler en ”The Grand Tour” i Prag, både med de mere berømte værtshuse, men også med små mere ydmyge men fantastisk gode steder. Bevæbnet med denne bog i hånden var vi hurtigt enige om, at denne rute måtte vi bare følge – og Peter insisterede på, at det skulle være i den rigtige rækkefølge.

Næste stop på vores tur var U Medvíku, hvor vi fik mørk Budweiser (den originale)– Budvar.  
U Medviku er i øvrigt berømte for deres X-beer, der er en Semi Dark Lager og med 12,6% skulle den være den stærkeste øl i verden baseret på ekstrakten af den originale urt.

Frokosten, blev indtaget på U Vejvodu, der bl.a. bestod af gode tjekkiske schnitzler og ribs. En fik sågar svin hængt op i et stativ. Dertil rigelige mængder af Kozel dark, der er letløbende og utroligt velsmagende.

Turen gik videre over den historiske og berømt kroningsvej Karlsbroen med de 30 helgenstatuer.

Den nok mest berømte tjekkiske pilsner Pilsner Urquell blev indtaget på en tag terrasse på ”Lillesiden” på Firma Zeznis Pes.

Efter at nogen havde sundet sig på værelset – andre ikke – begav vi os mod Restaurance Skorepka, hvor aftensmaden blev indtaget. Bl.a. i form af den berømte tjekkiske gullasch serveret i et udhulet brød. Ølmenuen var bl.a. Pilsner Urquell og Gambrinus. En unavngiven gæst i selskabet, bestilte 1 20 cl. cola og det blev med stor tilfredshed fra det øvrige selskab konstateret, at en sådan er noget dyrere end 0,5 ltr. fremragende tjekkisk øl.

Aftenturen gik mod rådhuspladsen med den flot oplyste Tyn kirke i baggrunden. Tyn kirken er med sine to 80 meter høje tårne nok den mest imponerende kirkebygning i Prag. Kirken indeholder bl.a. gravmælet for den danske astronom Tycho Brahe. 
Vi så rådhuset (Nove Mesto) med det berømte astromiske tårn-ur, hvor Jesus Kristus kommer ud foran sine disciple, når klokken slår hel. Ved siden af ringer døden (et skelet) med en klokke.
Det var også her, at den berømte defenestrering (vinduesudsmidning) fandt sted i 1618 – en begivenhed der udløste trediveårskrigen imellem katolikker og protestanterne. Defenestrering blev efterfølgende vort nok mest benyttede ord på turen.
  
Vi havde bemærket at der flere steder i byen lå Absinth barer. Noget sådan skulle prøves. Absinth indeholder 70% alkohol og serveringen af det er noget af en oplevelse. Der var et hav af forskellige varianter af Absinth i forskellige farver og nogle indeholdende det hallucinerende stof Thujone. En grøn flaske blev udvalgt, en sukkerknald lægges på en speciel absinth ske, der dyppes i absinthen. Herefter antændes sukkerknalden og efter lidt tid hældes karamel massen ned i absinthen hvor den røres kraftigt og iblandes lidt vand og drikkes. Specielt og stærkt men efter egen vurdering ikke særligt velsmagende. Vi talte med et par der sad ved et bord. Kvinden fortalte, at hun havde fået 13 absinther og at det ikke var særligt stærkt. Et splitsekund senere væltede hun af stolen og lå på gulvet.

Efter den smukke aftentur endte vi på Caffreys, hvor vi nød en Gambrinus Excelent.

Vores anden dag i Prag startede med en tur med tandhjulsbanen op ad Malá Stranas bjerget hvorfra vi ville fortsætte vores Bertelsen ølrute. For foden af Prags svar på Eiffeltårnet, nød vi dagens første Budvar fadøl iblandet de hastigt neddryssende blomsterfrø. Vi fulgte hele Hungermuren  og endte på brygværtshuset Sv. Norbert (Klásterni pivovar), der bød på den nok største øl oplevelse på turen, nemlig hjemmebrygget IPA. Stedets Dark var også fantastisk, så vi vedtog hurtigt at indtage frokosten på stedet. Her fik de fleste af os en tapas menu af forskellige oste. Stedet er opkaldt efter munkenes skytshelgen Norbert. Bardisken var bygget op i kobber og der var direkte udsigt til de to store kobberkedler.

Om end vi havde lyst til at fortsætte på dette fantastiske sted, så går øl-ruten jo ikke sig selv. På Den Sorte Okse (U Cerného Vola) nær borgområdet Hradcany, havde vi sat det sidste par, Birte og Peter, stævne. Oksen er et meget specielt sted, hvor man absolut ikke sætter sig ved stamgæsternes borde og hvor tjenerne sætter en stor ære i at undlade så meget som at trække på smilebåndet. Omvendt fik vi en meget hurtig henstilling om, ikke at råbe hurra for Pia og at fjerne ens tomme krus fra ølbrikken, når nu tjeneren ulejligede sig med, at komme med nye forsyninger til os. Her drak vi naturligvis Kozel Dark til kun czk. 29 pr. 0,5 ltr. krus – i rigelige mængder.

På vej nedad bakken, stødte vi på Antique Café, hvor alt andet end priserne var antikke. Med et normalt prisniveau på ca. 35 czk. = ca. 10 kr. for en 0,5 ltr. fadøl, var vi her oppe på uanstændige 90 czk., men deres Kozel Dark var nu udmærket, men på flaske.

På U Hrocha (Flodhesten) fik vi igen læsket ganerne i Urquell – assisteret af de lokales svar på en ”gammel dansk” Becherovka. Stemningen var høj og vi trængte til frisk luft.

Tilbage over Karlsbroen nød vi nok en Urquell til en fantastisk gang muslinger ved U Zlatého Strom på den menneskefyldte Karlova.

Kl. 19.00 kunne vi meddele ”mission completed”. Grand Tour blev afsluttet på U Zlateho Tygra (den gyldne tiger). Stedet er kendt for at servere det bedste Urquell i Prag og naturligvis for Vaclav Harvels møde med Bill Clinton og Madeleine Albright, hvilket også er foreviget på et billede i lokalet. Stedet var som vanligt propfuldt men vi fik lige nøjagtigt lov til at sidde i 10 min. ved et reserveret bord.

Aftenen endte på U Fleku, hvor øllet stadig smagte godt. Denne gang var der åbnet for den store gårdhave, fyldt med mennesker. Nogle valgte herefter at gå hjem til hotellet for en godnatdrink – andre ville ud at spise – igen !!!

Næste morgen var der afgang mod Danmark kl. 11.00. I udkanten af Prag blev der provianteret i Tesco – et eldorado af et supermarked, hvor der blev købt rigelige mængder tjekkisk øl, så fjedrene i bilerne virkelig kom på arbejde. 0,5 ltr. tjekkisk øl koster i et supermarked 8-12 czk. = 2,50-4 d.kr.

Små 12 timer senere ankom vi til Fredericia, en masse både øl- og kulturelle oplevelser og ikke mindst nogle gode venskaber rigere.
Selskabet er såmen allerede i gang med at drøfte, hvor næste øltur skal gå hen. Belgien er et udmærket forslag.

Nastravie = skål udtales nastra - vii


Tåbelige citater fra turen, der utvivlsomt vil gå over i historien:

Tex: Hvilken steg vejen vender.
Leon: Om at stable brænde? (da han bliver spurgt om, hvad han syntes om Staropramen).
Pia: Svend Norbert (om brygværtshuset Sv. Norbert)
Leon: Godt nok? (der blev sagt bot nak’)
Tex: Der ender vi først.
Tex: Karsten Ejbys ølrute.
Peter: Urquell ER bedre end dansk fadøl.
Linda: En gammel svedblok.
Leon: Vores kvinder drikker som et vandtårn.
Tex: Slikke et julemærke på et frimærke.
Leon: Han har ikke fået en piccolo i dag. (en lille øl = Pinnochio øl)
Linda: Brunkålsgrill.
Pia: Hvor helvede er mit øre.
Linda: Er der en ny by i Vejle? (hvorefter Peter galant kommer hende til undsætning og bekendtgør, at Vejle oprindeligt betyder vadested, hvilket Prag også gør – Peter, hvad har det med sagen at gøre?)


Beertime

Der er altid tid til en øl mere.
Som sædvanlig kræver medlemmer af DØE "originale" ølkrus.