Maj 2011

Belgisk øl

Vi fik prøvet en ny lokalitet denne gang, idet mødestedet var henlagt til Hejse Kro. Ideen med at spise sammen, har vi heller ikke prøvet før, men det var utroligt hyggeligt at få en god bid mad, inden mødet gik i gang. Dette var naturligvis ganske frivilligt, men en del af de i alt knap 60 deltagere fik lagt bunden.

Aftenens øl-taler var ingen ringere end tidligere Europa-parlamentsmedlem Freddy Blak. Til at ledsage arrangementet var der blevet købt rigtigt godt ind af nogle af de bedste belgiske øl, man kan opdrive. Vi havde nemlig valgt at bruge en del af vores præmie fra udnævnelsen til Årets Lokalafdeling 2010 til netop noget rigtigt godt øl. Til at løse opgaven med at finde og præsentere øllet, havde vi allieret os med et af vore medlemmer, Peter Sørensen.

Hvis man forventede, at Freddy Blak kun ville holde sig til at tale om øl, så tog man ganske fejl. Men det skal siges til hans ære, at han kun propaganderede for det gode øl. Politiske holdninger blev luftet, men der var hug til både højre og venstre og ikke mindst til hans egne partikollegaer. Ikke alle historier tåler dog at blive gengivet i dette referat.

Den belgiske øl-smagning var til dels også optakt til Øl-turen til Bruxelles, som en del af foreningens medlemmer skal på fra 1. til 4. juni.

Vi lagde ud med klassikeren Duvel på 8,2%, der på fransk betyder lille djævel. En rigtig dame øl, bemærkede Freddy. I det originale glas er der et lille hul, så øllet oxiderer, medens man drikker.

Da Freddy Blak netop var blevet valgt til Europa-parlamentet, blev han taget godt imod i Bruxelles af Erhard Jakobsen, der introducerede ham for det gode stærke belgiske øl. Freddy fik hurtig smag for øllet, og blandt de absolutte favoritter er Trappist øllene og de gode klosterøl.

Freddy blev så glad for øllet og ville gerne unde andre oplevelsen, så han har skrevet værket: ”25 øloplevelser i Bruxelles med Freddy Blak”. Bogen har fået en del flotte anmeldelser. En del af hans foredrag tog derfor udgangspunkt i de mange spændende steder, han har besøgt.

Så blev en af de heftige sager præsenteret: Bush Prestige på 0,7 ltr. flasker på ikke mindre end 13%. Bush Prestige er lagret på egetræsfade og smagte mildest talt fantastisk. Bush Prestige er ikke en øl, man bare går ud og køber. Den er utrolig svær at få fat på.

Ted Kennedy besøgte en gang Europa-parlamentet. Mr. Kennedy var blevet tørstig under seancen, og via en bagudgang i parlamentet smuttede han og Freddy ind på et af Freddys stamværtshuse og fik drøftet verdenssituationen, før sikkerhedsvagterne endeligt fandt dem.

Endnu en Duvel kom på bordet, idet den også findes i en Special Edition i 75 cl. flasker i kegleformede kartoner. De produceres én gang om året og er derfor heller ikke hvermandskost - selv ikke i Belgien.  Men dem havde Peter såmænd også fået fat i. Duvel Special Edition holdt 9,5%.

Og så var vi ellers klar til den virtuelle rejse med Freddy Blak på de små listige steder i Bruxelles.

Da han gik igennem alle 25 steder, med små anekdoter fra dem alle, vil jeg blot nævne nogle få af dem: Udgangspunkter var Grand’ Place med alle de flotte bygningsværker og naturligvis små listige steder.

 
- Les Brasseurs de la Grand’ Place, der efter sigende er den ældste bygning på pladsen. Her kan man følge brygprocessen fra start til slut.


- Chez Léon, hvor man serverer nogle af de bedste ”moulet et frites” (muslinger med pommes frittes i Bruxelles. Stedet har én Michelin stjerne.


- Delirium Café med verdens største udvalg af øl, hvilket vil sige over 2000 forskellige.


- Floris Bar, hvor man til gengæld kan smage over 2000 forskellige slags spiritus, med speciale i absint og genever.


- Le Cerceuil, hvilket betyder ”Ligkisten”, hvor man entrerer lokalet til tonerne af sørgemusik, og hvor der hænger bårebuketter på væggene. Man kan bestille specialiteter af øl, som består af ”Draculas sperm”, der naturligvis bliver serveret i et kranium.

En del godt øl blev naturligvis serveret mellem hans fortællinger, der naturligvis også indeholdt adskillige vittigheder – på begge sider af bæltestedet, f.eks. ligheden mellem Ivar Hansen, Ayrton Senna og Jesus? De døde alle tre med sømmet i bund!
Og der var masser af dem.

Vi fik Hoegaarden Grand Cru på 8,5%, der modsat den almindelige Hoegaarden er en ale. Herefter Liefmans. En lidt sur sag på 8,0%. Noget jeg ville have forsvoret var spontangæret, men det var en ”syrlig” flamsk ale.


Den smagfulde St. Bernadus på 10% fandt såmænd også vej gennem svælget.


Men så kom den så: Westvleteren 12. Med rette kåret til verdens bedste øl. En øl-oplevelse af de meget store – og sjælden at få fat på er den også. 10,2% holder denne kæmpe. Westvleteren er relativ dyr. 100-150 kr. for en almindelig 33 cl. Men der er øl for alle pengene.

St. Feullien, der ligger ca. 50 km. syd for Bruxelles, har en stor plads i Freddys hjerte. Gennem tiderne, hvor han har arrangeret øl-ture, har han haft omkring 1000 mennesker på besøg på bryggeriet. Danmark er i øvrigt bryggeriets vigtigste eksportmarked, idet vi aftager ca. 60% af produktionen. Alt deres juleøl, går i øvrigt til Danmark.

Vi fik også historien omkring, hvordan Freddy fik fældet den tidligere franske premierminister og medlem af Europa-kommisionen Édith Cresson. Jo, han har oplevet noget i sin tid som EU-parlamentariker.

Endnu en gang sprang propperne på nogle af de gode flasker: Gouden Carolus 2009 på 11%. Denne øl laves kun én dag om året. Peter havde købt de sidste 4 kasser på bryggeriet, som vi naturligvis skulle smage.

Vi fik mange anbefalinger af gode spisesteder, hvor der naturligvis bliver serveret rigelige mængder af det gode belgiske øl, så vi står godt rustet, når en delegation af tørstige ølentusiaster fra Fredericia tager turen til Bruxelles i juni måned.

Freddy takkede af med en Special Extra Export Stout på 11,2% fra De Dolle Brouwers.